Hunt: Iran će platiti cijenu Velikog vojnog prisustva Zapada u blizini njegovih obala

Jeremy Hunt
19 komentara

Nakon što je prethodnog petka zaplijenjen tanker pod britanskom zastavom, britanski mediji su saopštili da će Kraljevska mornarica pojačati svoje vojno prisustvo u Persijskom zalivu raspoređivanjem marinaca i nuklearnih podmornica.

Velika Britanija će nastojati da “osigura pomorsku zaštitu koja će omogućiti siguran prolaz posade i tereta kroz Persijski zaliv” rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Imali smo konstruktivne razgovore sa nizom zemalja u poslednjih 48 sati, u toku ove sedmice dogovorićemo najbolju strategiju odgovora u skladu sa američkim prisustvom u toj oblasti” rekao je Hunt u izjavi Domu komuna (dowi dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva) o daljim koracima koje Velika Britanija planira da preduzme kako bi osigurala puštanje tankera pod britanskom zastavom kojeg je Iran zaplijenio prošle sedmice.

Prema Huntu, nova vojna pojačanja bi bila fousirana na slobodu plovidbe i ne bi bila dio politike maksimalnog pritiska SAD-a na Iran jer je Britanija i dalje predana očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Velika Britanija će uspostaviti ovu misiju zaštite mora što je brže moguće, rekao je britanski ministar vanjskih poslova, a u međuvremenu će biti preuzete mjere u cilju osiguranja sigurnog prolaza britanskih brodova kroz Persijski zaliv.

Hunt je demantovao bilo kakvu korelaciju između zaplijene naftnog tankera Stena Impero u petak i iranskog tankera koji je prevozio iransku naftu preko Gibraltara 4. jula.

“Iran je pokušao da to predstavi kao incident koji se dogodio nakon akcije vlade Gibraltara 4. jula da sprovede sankcije EU sprečavanjem iranskog tankera Grace 1 da isporuči naftu u Siriju, ali jednostavno nema poređenja između ilegalnog oduzimanja broda Srena Impero koji se nalazio izvan iranskih teritorijalnih voda i iranskog tankera koji se nalazio unutar teritorijalnih voda britanskih prekomorskih teritorija” rekao je Hunt.

Nezakonita akcija Irana da opstruira Stena Impero i da se ukrca na brod predstavlja akt “državne piraterije” koju Dom neće oklijevati da osudi rekao je Hunt.

“Ako iran nastavi ovim opasnim putem, moraće da prihvati cijenu pojačanog vojnog prisustva zapadnih brodova duž iranske obale, ne zato što želimo povećati napetost, već jednostavno zato što je sloboda plovidbe princip koji Britanija i njeni saveznici imaju i uvjek će ga braniti” zaključio je Hunt.

Iranska revolucionarna garda je zarobila Stena Imperio zbog ignorisanja poziva u pomoć iranskog ribarskog broda sa kojim se sudario i isključivanja opreme za pozicioniranje uz ignorisanje iranskih upozorenja o svojim nesigurnim postupcima.

HMS Montrose, britanska fregata zadužena za pratnju brodova ka Persijskom zalivu je poslata da zaustavi zaplijenu tankera, međutim, stigla je prekasno.

Ranije je Mike Pompeo rekao kako Sjedinjene Države neće štititi tuđe brodove i da Velika Britanija mora sama zaštititi svoje brodove u Persijskom zalivu.

Prije zaplijene tankere u petak, iranska vlada je osudila Veliku Britaniju zbog zaplijene njenog tankera u Gibraltaru. Tada je iran takav potez nazvao “aktom piraterije” i odbio tvrdnje Londona da tanker plovi prema Siriji. Španija je obećala da će pokrenuti vlastitu istragu o incidentu 4. jula budući da smatra vode izvan Gibraltara svojom teritorijom.

Velika Britanija više nije uticajan i moćan akter u regionu, posebno nakon Brexita. Osim toga, britanski premijer Theresa May napušta kancelariju i ostavlja London u haotičnoj situaciji.

Britaniji nedostaju vojne efektive za borbu protiv Irana u regionu Persijskog zaliva. “Tankerski rat” je zapravo politički rat osmišljen od strane Washingtona kako bi uključio Veliku Britaniju u ekonomski i politički rat Sjedinjenih Država protiv Irana.

Grace 1MornaricaStena Impero
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
4 godine prije

“…, već jednostavno zato što je sloboda plovidbe princip koji Britanija i njeni saveznici imaju i uvjek će ga braniti” zaključio je Hunt.”

Princip koji jednostavno ne važi kad oni (GB, EU, SAD, saveznici) jednostrano uvedu sankcije.

Neko ime
4 godine prije

Jasno je da pincip ne moze vrijediti oko Gibraltara, sto je Iranu poznato, dodao je britanski ministar.
Principijelno do bola. Kajgod.

burt
4 godine prije

to se moglo i očekivati od stare engleske politike, kad stvar zapne odjednom se pojavljuju Englezi da proguraju cijeli proces i opet se stvara kritična masa za daljnje djelovanje, sad imaju razlog da šalju pojačanja, brodove i podmornice sa engleskim tomahawcima, od vojne pratnje brodove od somalskih gusara dolazi se do vojne pratnje brodove od IRGC mornarice na nekoliko kilometara od iranske obale, ovo što Hunt sad priča u prenesenom značenju glasi mogu vam obećati incidente i sukobe sa IRGC formacijama

Kile
4 godine prije

Kao da do sada nisu imali prisustvo vas pljačkaša i terorista, već ih 40 godina terorizirate i provocirate klošari, al ste dobili po njušci baš mi je drago

nessy
4 godine prije

Suza mi kane na oko, kad UK kaze “sloboda plovidbe princip koji Britanija i njeni saveznici imaju i uvjek će ga braniti’. Da imate mrvicu morala i samokritike, sami bi se ubili.

Amater
4 godine prije

imperija srlja u propast …

Milance iz Ceske
4 godine prije

E Moj Hunt, ti si glup ili slijep dá Jos uvijek neshvacate dá globálna moc engleska je sada ravna nuli, morati čes se stim pomiriti.Moze lajati na mjeseci, globálna moc engleska preuzima kina a Iran samo sa tím daje do znanja dá je on Gazda u tom dijelu svijeta, svidjelo se to někom ili ne.

Ivi.tz
4 godine prije

Samo na par sekundi pogledajte oči ovog Lamura gore sa slike, i sve je rečeno…

palermo
4 godine prije

Ej, rahitični – nije ti Iran kineski Tigar od Papira (hint: Hong Kong).

palermo
4 godine prije

Tko o čemu Britanci o “državnoj pirateriji”. Sankcije koje su zio-nazi JewSA i EU režimi nametnuli Siriji, a ne UN, ne odnosi se na uvoz energenata, znači i nafte. Tako da ova otmica u Gibraltaru i verbalni proljevi iz Londona nemaju veze s mozgom. A čak ih niti jedna EU članica nije podržala u ovome, dapače…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI