Ankara u nadi ukidanja viza za Rusiju

turski pasoš, ruska slova, viza, ukidanje viza
0
0

Istorija je pokazala da je Rusija oduvek igrala jednu od glavnih uloga na tlu Evrope, sve do trenutka kada na Balkan dolazi nova sila, a to je bila Turska. Tokom istorije njihovi odnosi su uvek bili zategnuti, Turska je oduvek želela da ostavi trag njenog prisustva na Balkanu, što je delimično i uspela, dok se Rusija postavljala kao zaštitnik slabih naroda.

Od ratova preko izmirenja. Čini se da se ni danas nisu baš promenili odnosi ovih sila. Svedoci smo nemelih događaja koji su se dešavali u prethodnim mesecima, što je dovelo do zahlađenje odnosa. Podsetimo se  obaranja ruskog aviona koji je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio se na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice, na teritoriji Sirije. Turska je pozvala ruskog atašea kako bi uložila protest zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora na sirijskoj granici, u čemu je učestvovao ruski avion koji je kasnije oboren.

Međusobni sukobi doveli su do toga da Rusija uvede sankcije Turskoj, time što je zabranila uvoz ali i izvoz robe. Rusija je donela odluku o nizu ekonomskih sankcija Turskoj dok je Ankara odbila da se izvini za taj incident u kojem je jedan pilot ubijen. Na samitima koji su posle usledili, ove dve države ponovo uspostavljaju dobru komunikaciju. Kada se sagleda bolje celokupna istorija videćemo da je njihov odnosn zapravo nikada bolji. Rusija više ne ratuje sa Turskom, čak se međusobno dopunjuju kroz različite dogovore i sporazuma koji se ove dve države ostvaile.

Posle nemilih događaja koji su zadesile ove zemlje i dovele do zahlađenje odnosa, međusobnom saradnjom odnosi su se popravili i doveli do nivoa uzajamnog pošovanja. Vrhunac toga je da je Turska, koja nije član Evropske Unije, kao i Rusija koja, po svemu sudeći, i ne planira biti član plavog klana, zatražila od Ruske Federacije ukidanja viza za sve državljane Turske Republike.

Koja će biti konačna odluka, ostaje nam da sačekamo da vreme učini svoje. Podsećamo da bezvizna režimska ograničenja imaju i Turska i Rusija. U većinskim državama sveta, jedna i druga država moraju tražiti dopuštenja za ulaske. Vlada u Ankari uputila je molbu Ruskoj federaciji da ukine vizni režim sa nadom da će se uskoro i realizovati.

bezvizni režimukidanje viza
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI