Njemačka ponuda bezviznog režima Rusiji kao trik rusofobnih ”Zelenih”

Njemačka reihstag
15 komentara

Zastupnica njemačkog Bundestaga Marieluise Beck smatra da Europa treba uvesti bezvizni režim s Rusijom, prenosi njemačko izdanje lista Neue Zürcher Zeitung.

”Kada vide Zapad, razočarat će se u Rusiju”

Prema političarki, jedini način na koji se EU može nositi s Rusijom nije korištenje sile. Marieluise Beck nudi Europi da otvoriti svoje granice za Ruse, tako da što više ruskih državljana vidi ”bolji život na Zapadu i da se tako razočaraju svojom zemljom”

”Europska demokracija se ne može oduprijeti Putinu, jer se on koristi pravom jačega”, rekla je političarka.

Prijevod članka objavljenog u Rusiji je izazvao veliki interes javnosti. No, najvećim dijelom je svima je zajedničko da se ne slažu sa stavovima njemačke političarke.

Mnogi su u komentarima napomenuli da su već bili u Europi kao turisti, ali nisu vidjeli nikakav ”bolji život”. Među ključnim problemima na Zapadu Rusi primjećuju imigracijsku krizu i njezine posljedice, pretjerani liberalizam i nedostatak sigurnosti zbog stalnih terorističkih napada.

Osim toga, Rusi smatraju kako socijalni programi u Europi nisu bolji od onih u njihovoj domovini, naglašavajući da su njihovi zakoni pravedniji za građane i da se više poštuju njihova prava.

Komentatori su istinski iznenađeni željom Zapada da se upliće u pitanja drugih zemalja, a da sam nije u stanju izgraditi bolje živote za sve članove društva. Najbolji primjer je Ukrajina, gdje život s dolaskom bezviznog režima nije postao ništa bolji.

Osim toga, Rusi vjeruju da bi Nijemci ovom mjerom mogli postići suprotan učinak. Naime, ako se uvede bezvizni režim s Rusijom i poveća se protok Europljana koji će pohrliti u tu zemlju, moglo bi se dogoditi da većina njih shvati ”da ruski medvjed i nije tako loš kako ga se opisuje”.

Paralelni svemir europskih političara odaje manjak konstruktivnih ideja

Ovdje smo naveli neke od komentara ruskih čitatelja, a kako je prijevod članka objavljen u brojnim ruskim medijima, na njihovim internetskim stranicama je na tisuće komentara, mahom sličnih ovima.

No, ono što zabrinjava, je činjenica samouvjerenosti njemačke zastupnice Marieluise Beck. Naravno, odavno je primjetno da neki zapadni političari vjerujem da je u njih sve bolje, da oni sve znaju najbolje, pa čak i što se Rusima sviđa ili ne sviđa. Njemačka zastupnica je sebi dopustila i da sudi i ruskoj ”slobodi” ili ”neslobodi”.

Možda bi trebalo postaviti pitanje što ih tjera na takvo razmišljanje? Naime, nekada je u Washingtonu, ali i Bonnu, postojala vojska takozvanih ”sovjetologa” i ”kremljologa”, koji nikada nisu bili u Sovjetskom Savezu, neki su rođeni u egzilu, jer su im obitelji pobjegle nakon 1917. ili na kraju Drugog svjetskog rata, a bilo je i samozvanih stručnjaka koji su napisali tone materijala, analitičkih izvješća  preporuka političarima i državnim dužnosnicima, često punih besmislica.

Sada su ih njihovi učenici nadmašili. Naime, ideja s bezviznim režimom može izgledati kao nešto veliko, ali to nije ništa više od malo jednostavnijeg i ekonomičnijeg načina za putovati u inozemstvo.

S druge strane, kontakti Rusa sa Zapadom su i dalje intenzivni, unatoč svim poteškoćama u međusobnim odnosima. Milijuni ruskih građana putuju kao turisti ili zbog posla u Europu, a veliki je broj i onih kojima se daje viza u području znanstvene razmjene. Neki od njih čak ne moraju ni plaćati potrebnu naknadu, a bezvizni režim bio vjerojatno olakšao protok ljudi.

Što se tiče europskih i američkih ”čari” u odnosu na ”Putinov pakao”, tu ipak svatko ima glavu da sam procjeni gdje je bolje, a gdje gore.

Većina čitatelja je identificirala tri ključna problema, iako neki možda i nisu bili u Europi. No, oni koji su bili i oni koji nisu bili se slažu u jednom. Za obje skupine je imigracijska kriza uzrokovala velike probleme, ali se s time slažu i Europljani. Najvažnije je pitanje sigurnosti. U Rusiji se također događaju teroristički napadi, ali ne takvom učestalošću kao u EU.

Pretjerani liberalizam Rusi općenito ne vole, a njime se oduševljavaju osobe poput Hodorkovskog, Kasparova, Navalnog, Jašina i skupina poput Pussy Riot i njima slični.

Opet, svatko ima svoje prohtjeve. Netko, na primjer, ne može živjeti bez Gay Pride parade i takva će osoba sigurno biti oduševljena atmosferom negdje u San Franciscu ili u Berlinu. Netko, recimo, ne može živjeti bez talijanskih krajolika i parmezana, ali većina dođe u Europu, vidi sve što se ima za vidjeti i vraća se kući.

U stvari, tko želi putovati oko svijeta ide s vizom ili bez vize. Tko želi napustiti Rusiju, to slobodno može učiniti, jer u tom smislu danas ne postoje nikakva zakonska ograničenja. Naravno, izuzeci su osobe protiv kojih se vode kazneni postupci i slični, ali to je regulirano zakonom kao svugdje u svijetu.

Ako se pažljivo posluša, izjava zastupnice Bundestaga otkriva izrazito iskrivljenu, čak i neprijateljsku percepciju Rusije.

Ako se uzme cijela pozadina, njemački ”Zeleni”, frakcija kojoj pripada Marieluise Beck, uvijek su bili prepoznatljivi po agresivnom ultra liberalizmu i odbacivanju vrijednosti obitelji, nacionalne države, nacionalnog identiteta i kulture. Među radikalnim liberalnim krugovima je primjetno širenje kulta kojem je cilj uništenje nacionalnih država i transformacija Europe u veliku sivu amorfnu masu, što je očito u suprotnosti s vektorom razvoja Rusije i ruskog naroda, ali i nekih europskih zemalja koje i dalje žele zadržati barem dio vlastitog identiteta i suvereniteta.

U tom pogledu, njemačka stranka ”Zelenih”, čiji je jedan od povijesnih lidera, Joschka Fischer, kao mladić bio gorljivi ljevičarski ”revolucionar”, danas slovi za stranku žestokih atlantista, koji su glasniji čak i od većinske atlantističke struje unutar stranke Angele Merkel CDU.

”Zeleni”, koji još su u tom smislu radikalni još iz vremena jasnog ograđivanja od Sovjetskog Saveza, najveći su kritičari Rusije kada je riječ o promicanju politike Kremlja i zaštite ruskih nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu.

Prema anketama, za ”Zelene” je spremno glasati oko 9% biračkog tijela. Jasno, ne samo zato što otvoreno kritiziraju Rusiju, jer stranka ima stabilnu jezgru stalnih birača, pristaša stranke  koja je formirana kasnih ’80-ih i ranih 90-ih. To su oni koji sebe nazivaju ”ekolozima” i borcima za očuvanje okoliša, a u vanjskoj politici su prepoznatljivi po izvozu demokracije i kako oni znaju što je potrebno drugim narodima u svijetu. Bili da govorimo o stanovništvu Sjeverne Koreje, Bolivije, Irana, Rusije, Brazila, Kine, Kube ili koga već ne, oni uvijek imaju ”odgovore” za sve probleme, a da im je zapravo jedini ”odgovor” radikalni liberalizam koji bi doveo do ”rastakanja” i nestanka tih naroda.

U stvari, u početku je ekologija bio glavni smjer stranke, a onda su ”Zeleni” skrenuli na stranputicu političkog ultra liberalizma i počeli se boriti za više prava svih manjina i tako dalje. Zbog ovakvog programa, stranka nema veliku podršku, ali je ipak tu.

S druge strane, poziv da se Kremlj ”uništi bezviznim režimom” je potvrda da salonska politička elita, kojoj pripadaju ”Zeleni”, uopće ne razumije Rusiju i da je to zemlja s puno različitosti. Za bijesne zapadne liberale je Rusija oličenje zla, dok se oni inteligentniji sjećaju Pasternaka ili Valerije Novodvorskaje.

Problem je u tome što ovako misle svi u Europskom vijeću, koje, u pravilu, nikada nije donijelo ništa dobro. Ali ne zaboravimo da se za mjesec dana održavaju izbori u Njemačkoj. Stoga je populizam karakterističan ne samo za radikalno desne i lijeve političare, nego i za ”ultrazelene”, nazovimo ih tako.

No, čini se da ”Zeleni”, koliko god ”grizli” u kampanji, nisu toliko uvjerljivi kao Alternativa za Njemačku (AfD) ili ”Die Linke”. No, ipak se bore za treće mjesto  na izborima i tako se nadaju ući u vladajuću koaliciju. Dakle, moguće je da će uslijediti izjave i ”luđe” od ove, samo kako bi se privukla pozornost javnosti.

Međutim, strategija podizanja rejtinga mržnjom prema Rusiji je samo skretanje pozornosti na sebe glasnim i glupim izjavama, jer je to puno lakše činiti nego raditi nešto zaista konstruktivno.

bezvizni režimNeue Zürcher Zeitungnjemačka stranka Zelenih
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Samo čekam “afirmativni” komentar nekoga odavde. Odavde odakle ljudi posljednjih godina bježe masovno i glavom bez obzira od bjede, siromaštva i besperspektivnosti, o tome kako je bolje ovdje nego u Rusiji. Cijeli evropski zapad se zadnjih 20, 30 godina razvija na račun država istočne evrope i građana tih država, koje da bi opstale su potonule u dužničko ropstvo. Ne zaboravite, minimalna plaća u Hrvatskoj, iako je ušla u EU je i dalje 50% minimalca zapadnih država. Toliko o tome koliko je ovdje bolje.

Georgij Zukov
6 godine prije

Bilo bi mnogo konstruktivnije i bolje za planetu zemju i ljude nastanjene na njoj pa i za njemacku , da se tzv “zeleni” izbore za to da se 900 milijardi dolara koje nato drzave svake godine ulazu u naoruzanje preusmjere a taj novac upotrebi za recimo socijalnu podrsku obiteljima sa vise djece , za samo odrzivi ekonomski razvoj , na projekte zastite okolisa , obrazovanje ,znanost , zdravstenu skrb itd itd , jer sve te nato drzave grcaju u problemima ali posto politicari zive u paralelnom svemiru oni ce i dalje odvojiti 900 milijardi da im NATO sacuva debele smrdljive guzice umocene u debele fotelje ne rada i ne morala .

basso
6 godine prije

Sirijci su vidjeli vas zapad i sad se dobrovoljno vracaju u svoju zemlju u kojoj jos traje rat.

fenix
6 godine prije

Dobro zaista glupa izjava mozda bi zapravo vjerovatno(nazalost) kod nas ova ideja uspijela za zemlje bivse ex YU. Ali ne i za Rusiju samo neki podaci nezaposlenost u Rusiji je mnogo manja nego u mnogim EU zemljama iznosi oko 5% cak im fali nekoliko miliuna radnika koje popunjavaju najvise Ukrajinci. Dok je nezaposlenost u FR 11% u Spaniji katastrofalnih 23% u Italiji 17%,Austrija8% a u Njemackoj oko 4,9% dakle slicna. Neki ce mozda reci kako su u Njemackoj vece plate i to je istina ali ako u jednoj Ruskoj porodici rade svi odrasli clanovi to su onda jako veliki prihodi takodjer izuzetno jaki djeciji doplatci i pogodnosti za majke koje su mnogo bolje nego na zapadu takodjer gorivo i ostale stvari su jeftinije nego na zapadu. I za kraj bolje u svojoj zemlji imati 800e i od toga moci zivjeti nego u Njemackoj biti stranac gdje nisi na svom i… Čitaj više »

Strijelac Pero
6 godine prije

Upravo sam u Rusiji sa reprezentacijom Hrvatske (streljaštvo) u gradu Dmitrovu, 70 km od centra Moskve. Iz prve ruke mogu navesti da su svakako siromašniji od nas ali i cijene nisu velike tako da su restorani dobro popunjeni. Za mene je ipak iznenađenje broj zaposlenih gdje bi kod nas bilo, recimo 3 zaposlenih, kod njih ih ima minimalno 4-5. I to u trgovini, na vlaku kondukteri, u hotelu sobarice i sl. U spomenutim restoranima ima dovoljan broj konobara, a vjerujem i kuhara, jer je hrana relativno brzo donešena na stol. Kada dođemo na zapadu u restoran (nas 10-15) onično jelo čekamo min. jedan sat uz ispriku da imaju samo jednog kuhara. Ne govore bas strane jezike ali se trude sve dogovoriti, a konobari se i vraćaju ponovno pitati ako misle da nisu razumjeli. U ovih par dana još nisu pogriješili, ne znam kako je sa drugim državama. Organizator natjecanja je… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Stranka Zelenih osnovana je 1980. od članova bivšeg šezdestosmaškog pokreta. Jedan od suosnivača stranke, bio je Werner Vogel, koji je u mladosti bio nacist i član SA (Sturmabteilung)- zloglasnih nacističkih paravojnih batinaških trupa Hitlerove stranke NSDAP. Vođa SA ranih 30-ih godina, bio je poznati nacist i deklarirani gay Ernst Roehm, a i sam Vogel je bio gay i pedofil. Trupe SA bile su pune gayeva. Nakon što je SA pomogao Hitler i NSDAP-u da dođu na vlast, Hitler je dao rasformirati SA, bojeći se da se u narodu ne sazna, koliko tu ima gayeva. Vogel je tada kada je osnovana stranka Zelenih 1980. već imao 73 godine. Vogel je nastupio u prvoj televizijskoj reklami Zelenih za izbornu kampanju 1981. U toj reklami Vogel je kao dobroćudni djedica, vodio za ručicu jedno dijete i pokazivao mu prirodu i govorio kako će Zeleni spasiti prirodu i okoliš. ima na youtubu, može se… Čitaj više »

zorule
6 godine prije

Zeleni u Njemackoj su se medju ostalim zalagali i za ogranicenje brzine na autobahnovima, i to im je zauvijek zapecatilo sudbinu da nikad ne predju 10%

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI