Kako bi se borio s klimatskim promjenama, imigracijom i prijetnjama demokraciji, novi Europski parlament morat će raditi zajedno 

Kako bi se borio s klimatskim promjenama, imigracijom i prijetnjama demokraciji, novi Europski parlament morat će raditi zajedno

Europska unija je doživjela svoj posljednji sukob između proeuropskih i antieuropskih snaga. S visokim odazivom, centrističke i lijeve EU stranke zajedno su dobile više od dvije trećine izbora u Europskom parlamentu održanom u 28 zemalja od 23. do 26. svibnja. Populističke stranke koje namjeravaju uništiti EU iznutra postigle su samo skromne dobitke, povećavajući svoj udio sa 20% na 25% od 751 mjesta.

Europski parlament, jedan od tri institucije uključene u donošenje zakona u Europskoj uniji, nekoć je bio društvo za raspravu bez stvarnog utjecaja. Danas igra važnu ulogu u određivanju kako će se zemlje EU baviti klimatskim promjenama, prijetnjama demokraciji, imigraciji i drugim pitanjima od velikog interesa za europske birače.

Rezultati izbora osigurali su da populističke snage ne mogu formirati manjinu koja bi blokirala i paralizirala rad Europskog parlamenta.

Unatoč nespretnim populističkim silama, rezultat je neuredan. Nijedna stranka nema većinu mjesta, što znači da će EU biti upravljana širokom koalicijom, onom koja će vjerojatno morati uzeti u obzir lijeve, desne i centrističke stavove.

Nije isključeno ni da potreba za stvaranjem koalicija između različitih stranaka koje zagovaraju EU može doprinijeti postizanju kompromisa. No, s puno malih stranaka i divergentnih mišljenja koja se natječu za utjecaj, zakonodavci se također mogu boriti za bilo koji određeni zakonodavni napredak.

Klimatske promjene

Izborne ankete pokazale su da su europski birači promatrali klimatske promjene kao glavni čimbenik glasovanja, navodeći zabrinutost zbog očuvanja okoliša i globalnog zatopljenja.

Ti ekološki problemi pridonijeli su širenju predstavnika Zelene stranke koja je osvojila 9% glasova, povećavajući svoje parlamentarne glasove s 52 na 69.

Zeleni su bili osobito učinkoviti u Zapadnoj Europi i mlađim biračima, uhvativši trećinu svih njemačkih birača mlađih od 30 godina. Njihova predizborna obećanja za postizanje hitnih mjera u klimi, društvenoj pravdi i građanskim slobodama su bila manje uspješna u Srednjoj i Istočnoj Europi.

“Morat ćemo vidjeti mnogo ozbiljnije klimatske akcije, stvarnu promjenu stavova: cijena CO2, prava borba protiv zrakoplovstva, krajobrazna poljoprivreda”, rekao je Bas Eikhout nakon izbora. Eickhout vodeći član Zelene stranke u Europskom parlamentu.

FOTO: Bas Eickhout

Međutim, pritisak na zemlje EU da postignu ove ekološke ciljeve neće biti jednostavan.

Dok 77% Europljana ispitanih u nedavnoj studiji želi vidjeti značajne akcije o klimatskim promjenama, europski političari podijeljeni su na tu temu.

Njemačka i Poljska odbili su odobriti podebljani plan za postizanje gospodarstva neutralnog ugljika do 2050.godine. To ih je stavilo u sukob s mnogim svojim partnerima u EU, kao što su Francuska, Nizozemska i Švedska.

Sve zakonodavne mjere zaštite okoliša, kao što je reforma poljoprivredne ili trgovinske politike EU, zahtijevat će sporazume između parlamentarnih skupina. Vjerojatna koalicija desničarskih, liberalnih, lijevo-centričnih i zelenih stranaka spojit će skupine s vrlo različitim ekološkim zapisima.

To će vjerojatno značiti više kompromisnih i manje ambicioznih politika.

Vladavina zakona

Članovi ovog frakcijskog vjerojatnog saveza također imaju različite stavove o tome kako se,  i stvarno, boriti protiv pada demokracije u Europi.

Populistički čelnici Mađarske i Poljske posljednjih godina potkopavaju vladavinu prava ograničavanjem neovisnosti ključnih institucija kao što su tisak i pravosudna vlast. Obje zemlje također su donijele oštre zakone koji ograničavaju građanske slobode ograničavanjem mogućnosti organizacija za ljudska prava na djelovanje.

Takvi zakoni krše vrijednosti Europske unije-političke i gospodarske unije osnovane 1957. godine s jasnom predanošću zaštiti liberalne demokracije i vladavine prava.

No, napori EU da nametnu sankcije protiv Poljske i Mađarske naišli su na prepreke. Populističke stranke smatraju kaznu EU kao napad na nacionalni suverenitet, a još više centristička Europska Narodna stranka također je godinama odbila osuditi mađarskog premijera Victora Orbana jer je član njihove skupine.

FOTO: Victor Orban

U rujnu 2018. članovi Europskog parlamenta na kraju su glasovali 448 protiv 187-a kako bi preporučili suspendiranje mađarskih izbornih prava u EU-glavni alat dostupan za sramotu europskih zemalja koje krše pravila EU.

Međutim, kako bi ova oštra sankcija stupila na snagu, sve države članice EU, osim Zemlje prekršitelja, moraju glasovati za kaznu. To je nemoguće visoka daska za čišćenje, pogotovo jer su Poljska i Mađarska branili jedni druge.

Ali ako EU i Europski parlament ne mogu pronaći neki način da se ukor Mađarske i Poljske, to bi moglo potaknuti ne-liberalno prilagođenu Rumunjsku i Češku da slijede njihove korake.

Iseljavanje

Imigracija je još jedna kontroverzna tema na kojoj će Europski parlament htjeti djelovati u narednim godinama.

Broj ilegalnih migranata koji ulaze u Europu znatno se smanjio nakon izbjegličke krize 2015. godine, no izborne ankete pokazale su da su mnogi europski birači promatrali imigraciju kao glavno pitanje kampanje.

Nakon dugogodišnjih rasprava o reformi općeg sustava azila u Europi, države članice EU i dalje se tvrdoglavo razlikuju u mišljenjima o tom pitanju.

U nacionalnoj politici i Europskom parlamentu, centristi i ljevičari diljem Europe nastoje surađivati u reguliranom pristupu imigraciji koji s pravom dijeli odgovornost u cijeloj regiji. Ali populističke stranke žele zatvorene granice, a anti-imigrantska retorika potiče njihov rast.

S obzirom na podjelu u novom Europskom parlamentu, teško je pronaći sporazum na ovo pitanje.

Europljani imaju velike nade za svoje vođe. Ankete pokazuju da 68% Europljana smatra da je članstvo u EU korisno. Visoki odaziv na izborima Europskog parlamenta i snažne demonstracije pristaša EU potvrđuju da unija prolazi kroz neku vrstu preporoda.

Ako parlamentarci EU mogu postići sporazum o cijelom političkom spektru, oni mogu pridonijeti obnovljenoj, pluralističkoj zaštiti europske integracije koja će zadovoljiti imigracijske birače i druga važna svakodnevna pitanja.

Ako umjesto toga dođe do paralize, ona bi dovela do toga da anti-populisti EU-a pobijede sljedeći put.

Theconversation

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
17 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max

Ma taj EU parlament ne radi ništa.

Vlado Banja Luka

Klimatske promjene ne postoje. Odnosno postoje, ali običan čovjek nije kriv ya njih kako nam to predstavljaju masoni i iluminati.

Alen

Neka im je sa srećom.. Trebat će im…

Son of Alerik

Da je članstvo (njihove države) u EU korisno, smatra 68% Europljana. To su pokazali i većom izlaznošću na EU izbore. Poprilično drugačije od svakodnevnog uvjeravanja da je raspad EU pitanje dana. Čini se da nije. I da su sve najave raspada tek želje ražalovanih ideoloških skupina. EU je uz SAD… Pročitaj više »

Tomaz

Ima vam kontradiktoran naslov i uvod. Prvo naslov . Jedan deo parlamenta lijeva vecina je za uvoz imigranata a desna majnina je protiv tako da tu ne moze bit suradnje. Posle uvod , za unistenje EU se zalaze opet vecinska lijeva opcija jer drugo nam posle uvoza miljona i miljona… Pročitaj više »

tuf

“Populistički čelnici Mađarske i Poljske posljednjih godina potkopavaju vladavinu prava ograničavanjem neovisnosti ključnih institucija kao što su tisak i pravosudna vlast. Obje zemlje također su donijele oštre zakone koji ograničavaju građanske slobode ograničavanjem mogućnosti organizacija za ljudska prava na djelovanje.” – ovo ste mogli barem staviti barem u navodnike, kao… Pročitaj više »

filip marić

Prevode njihovo a oni sve lažu. To je šoroševa igra i luke rajića koji je bio pomoćni šofer pa gazda dukata pa proda tuđe francuzima. jesam služio legiju ali to su jako pokvareni ljudi u vrhu Francuske. Šoroš i luka rajić su tu gazde i sve je to plaćeno šta… Pročitaj više »

S-28000

Neobicno proeu clanak za ovaj portal

pingpong

nema frke za EU, sace Pernar, Bunjac I ostali Palfini Sincici u Brishell !!!

RAJKO

INTERESANTNO ALI OVDJE SE RADI O NASLOVU KOJI JE KRIVO INTERPRETIRAN NAIME DA LI EVROPSKE DRZAVE KOJE SU SKLOPILE SAVEZ ZVAN EVROPSKA UNIJA BRANE DEMOKRACIJU IL DEMOKRATIJU TA DVA POJMA SU NARAVNO RAZLICITA ISPADA DA SU ISTA A NISU ISTA NITI MOGU BITI ISTA ZATO STO POD POJMOM DEMOKRATIJA BAR… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI