EU još jednom odbila želje Ukrajine

Ukrajina problem s Europom
8 komentara

Unatoč činjenici da je Kijev prihvatio sve uvjete koje je od ukrajinskog režima tražila Europska komisija, Europski parlament je odgodio razmatranje davanja Ukrajini bezviznog režima do 1. veljače 2017. godine. Podrobnije informacije o ovoj odluci su dostupne na internetskoj stranici Europskog parlamenta.

Prema službenom izvješću, razmatranje bezviznog režima s Ukrajinom je odgođeno, a na razmatranju će biti između 18. siječnja i 1. veljače 2017. godine. Tada će o tom pitanju zastupnici Europskog parlamenta raspravljati u prvom čitanju.

Službeni stav EU za odgađanje ukidanja viza Ukrajini je potreba da se dogovori o mehanizam suspenzije bezviznog režima s trećim zemljama u slučaju migracijskog vala.

Osim toga, tu je i problem Nizozemske, gdje su birači na neobvezujućem referendumu glasali protiv s “Sporazuma EU-Ukrajina”, stoga su nizozemske vlasti odlučile predstaviti svoje uvjete za njegovu  ratifikaciju.

Nizozemski ultimatum za ratifikaciju “Sporazuma EU-Ukrajina”

Kako javljaju agencije, Nizozemci suradnji EU s Ukrajinom uvjetuju ukidanjem nove vojne i financijske pomoći u Kijev, a nacrt svog dokumenta će Nizozemska predstaviti  sa summitu EU o Ukrajini, koji će se održati 15. i 16. prosinca. Ako se prihvate uvjeti Nizozemske, premijer Mark Rutte je rekao da bi u tom slučaju Nizozemska mogla ratificirati sporazum o suradnji.

“Nizozemski premijer Mark Rutte želi da čelnici EU u četvrtak, 15. prosinca, zajedno postignu novi sporazum o čvršćim vezama s Ukrajinom, ali one ne bi trebale uključivati nove financijske ili obveze u području sigurnosti”, prenose agencije.

Ranije je Mark Rutte zatražio od čelnika Europske unije da mu zajamče da se sporazum o pridruživanju EU s Ukrajinom neće baviti pitanjima obrane i budućem članstvu ove zemlje u Europskoj uniji.

Sporazum o suradnji Ukrajine s EU su ratificirale sve zemlje Europske unije, osim Nizozemske.

Nizozemska vlada je odgodila odluku o ratificiranju sporazuma, jer su na referendumu, održanom u travnju ove godine, Nizozemci većinom glasova izrazili protivljenje zbližavanju Bruxellesa i Kijeva.

Ovo su svakako razočaravajuće vijesti za ukrajinski režim, je se Kijev iskreno nadao da će Europska unija ispuniti svoj dio iz dogovora postignutog nakon prevrata u veljači 2014. godine i postavljanja na vlast prozapadne marionetske vlade u Ukrajini.

Međutim, Nizozemci su neumoljivi i Kijev je, navodno, ispunio tri uvjeta Nizozemske, a ostao je još jedan.

“Nizozemska je već postigla dogovor o tri od četiri uvjeta, pod kojima je spremna ratificirati Sporazum EU-Ukrajina”, pozivajući se na diplomatske izvore izvještava UNIAN.

Kijev je pristao ne tražiti dodatnu vojnu pomoć od EU, jer bi u suprotnom ovaj posao stvarao dodatne troškove članicama Europske unije. Osim toga, države članice imaju pravo ograničiti broj Ukrajinaca kojima će biti dopušteno da rade i žive u EU. Sada se postavlja uvjet i da sporazum ne bude korak Ukrajine na putu prema punopravnom članstvu, što je pitanje o kojem će se još raspravljati”, piše ukrajinski UNIAN.

Ukrajinski diplomat je za agenciju pokušao ublažiti ultimatum Nizozemske i rekao “kako nije riječ o promjeni teksta, nego jasnom objašnjenju pojedinih odredbi sporazuma”.

Prema njegovim riječima, “postoji velika politička volja da se dogovor ipak postigne “, a premijer Nizozemske Mark Rutte se nada da će u četvrtak, 15. prosinca, o svemu biti usvojena pravno obvezujuća deklaracija”, rekao je izvor.

Ako dokument bude donesen u obliku kako želi Nizozemska, može se reći kako Kijev nije dobio gotovo ništa od najavljenog tijekom “EuroMaidana” početkom 2014.

Ukrajina je dobila kvote za izvoz nekih proizvoda u EU, ali oni moraju poštovati europske kriterije, a izgubila je tržište “Carinske unije” na istoku. Ako i dođe do ublažavanja viznog režima, jer se ukidanje viza u trajanju najduže do 90 dana ne može zvati “punopravnim bezviznim režimom”, osiromašeni Ukrajinci nisu dobili ništa, a pogodovalo se malom broju dobrostojećih i bogatih, koji su mogu priuštiti kratka putovanja u EU. Nizozemska sada traži i ukidanje vojne i financijske pomoći Kijevu, a već ranije je rečeno “kako se u slučaju migracijske krize obvezno mora dogovoriti mehanizam o suspenziji najavljenog bezviznog režima”. Sada se državama članicama EU želi dati pravo da same ograniče broj Ukrajinaca kojima će biti dopušteno da rade i žive u Europskoj uniji.

Na drugoj strani, režim u Kijevu mora provoditi stroge reformske mjere koje su devastirale Ukrajinu.

Ukrajinsko gospodarstvo i monetarni sustav su pred kolapsom, a cijene komunalnih usluga su skočile u nebo. Tko je imao koristi od “EuroMaidana” krajem 2013. i početkom 2014. godine, nije teško zaključiti.

bezvizni režimEuropska komisijaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uskok
7 godine prije

Umjetno stvorena tvorevina…Neka im je kad sa vragom tikve sade!

nisam robot
7 godine prije

Ko o cemu, vojnik o skracenju, kurva o postenju, Babic o Ukraini.

Tadmur
7 godine prije

Ovi Ukrajinci više nisu ni smiješni.Njih treba žaliti koliko su postali jadni…Totalni luzeri….

Osoba C
7 godine prije

Bivša žitnica SSSR-a, industrijska zemlja, a sada…… Bogu za plakati.

Georgij Žukov
7 godine prije

Na Putinu je da osigura zivote postenih Rusa u djelovima ukrajine gdje zive kao sto su ,donbas / lugansk , i to po cijenu nuklearnog rata protv tzv zapada , na Putinu je da Rusima u ukrajini pomogne ekonomski i vojno a ukrajinu kao tzv drzavu ignorira , naime ukrajincima neka i dalje bude najveci izvozni doseg , prodaja majki , zena ili kceri kao seksulano roblje u americku kurvu europu.

Borac2
7 godine prije

Bezvizni rezim bi ispraznio Ukrajinu. To je cinjenica.

gebac
7 godine prije

jevropa, hehe — ja uvjek kazem gevropa, garmenija, gevreji… a ti sve sa “j” hehehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI