Peking je optužio Washington zbog ukidanja viza za 1.000 kineskih studenata

Peking - Američka viza
5 komentara

Kineski studenti kojima su SAD ukinule vize bili su proganjani iz političkih razloga, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da Peking zadržava pravo da odgovori na taj potez.

Potez Washingtona sa vizama predstavlja “otvoreni politički progon i rasnu diskriminaciju” kineskih studenata i kršenje njihovih ljudskih prava, rekao je portparol ministarstva Zhao Lijian.

Opoziv viza i drugi protukineski koraci od strane SAD „protive se samoproglašenoj otvorenosti i slobodi“, dodao je on. Portparol je pozvao Washington da „odmah zaustavi nerazumna ograničenja i zabrane kineskim studentima“.

Peking “zadržava pravo na dalju reakciju”, dodao je on.

U srijedu su SAD blokirale vize za preko 1.000 studenata zbog njihovih navodnih veza sa kineskom vojskom, navodno kako bi ih „spriječili da kradu i na drugi način prisvajaju osjetljiva istraživanja“. Vršilac dužnosti ministra za nacionalnu bezbjednost Chad Wolf insistirao je da Peking „zloupotrebljava studentske vize da bi iskoristio američku akademiju“.

Na američkim koledžima i univerzitetima studira oko 370.000 kineskih državljana, što je čini najvećom stranom studentskom grupom u SAD.

Napetosti između Washingtona i Pekinga rastu već mjesecima oko niza pitanja, uključujući američku zabranu rada kineskom telekom gigantu Huawei i popularnoj aplikaciji za razmjenu video snimaka zbog špijunskih optužbi, kao i američku podršku pokretima za nezavisnost u Hong Kongu, i odnos SAD sa Tajvanom.

kinaPekingukidanje vizaVizaWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez…koliko USA studenata studira u Kini?!?!prije sam ih gotivio iz geopolitičkih razloga ali karte su se potpuno otvorile ove godine.

crodaemon1
3 godine prije

1000 od 370 000 je ništa, doduše dali je ovo točna brojka ili ste falili u prevodu, 370k je ipak golem broj

Max
3 godine prije

Pa to i jest čisti rasizam i rasna diskriminacija. Neviđeno u novije vrijeme.

Sino-Belarus
3 godine prije

AmeriKKKa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI