Gibraltar oslobađa Iranski tanker uz uvjerenja da nafta neće stići u Siriju (UŽIVO)

Iranski tanker Hrace 1
7 komentara

Vlasti Gibraltara odlučile su da oslobode iranski tanker Grace 1 nakon što je britanska prekomorska teritorija obezbedila uveravanja iz Teherana da tanker neće isporučiti naftu u Siriju, izvestile su novine Gibraltar Chronicle koje prate ovaj slučaj pred sudom u Gibraltaru.

Prema pisanju lista, trenutno nije jasno kada će tanker napustiti Gibraltar i da li će se Sjedinjene Države žaliti na odluku suda pre nego što tanker krene.

Grace 1 je zadržan u Gibraltaru 4. jula zbog sumnje da je kršio sankcije prevozeći sirovu naftu u Siriju. Kraljevski marinci iz Velike Britanije su učestvovali u operaciji. Prema gibraltarskim vlastima, 28 članova posade koji su državljani Indije, Pakistana i Ukrajine su bili na brodu.

Vršilac dužnosti španskog ministra spoljnih poslova Josep Borell rekao je da je plovilo zaplijenjeno na zahtjev SAD-a. Iran je u više navrata izrazio proteste u vezi sa napadom, ocjenjujući ga kao akt piraterije. Posljednjih dana iranski mediji izvještavaju da će Grace 1 biti pušten u blisku budućnost.

 

tanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tra tra tra
4 godine prije

Sada samo doći do ruskih brodova i pod zaštitom isporučiti naftu Siriji.

davor
4 godine prije

“Vlasti Gibraltara” 🙂

Tyhg
4 godine prije

da će Grace 1 biti pušten u blisku budućnost. Ahahaha pa sta ni ovaj tekstic od par redova ne mozete pismeno napisat. Sjedni jedan!

Aragorn
4 godine prije

Ovo je predobro

Znaci da su USA i UK dobile odjeb od EU sto se tice patroliranja u Hormuskom…nisu svabe lude,netreba njima “Hitler” da vide sami Anglosaxone kako propadaju lagano

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI