Eksplozija u LNG postrojenju onemogućava izvoz američkog gasa

LNG postrojenje pozar
50 komentara

Jedno od najvećih američkih pogona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) za izvoz oštećeno je eksplozijom i požarom. Incident je primorao postrojenje na obali Meksičkog zaljeva u Teksasu da prestane s radom u potezu za koji se očekuje da će uticati na evropska i azijska tržišta.

“Kao rezultat današnjeg požara, postrojenje za ukapljivanje u tečnom stanju Freeport LNG-a trenutno je zatvoreno i ostat će zatvoreno najmanje tri sedmice”, objavila je kompanija u srijedu navečer, ne dajući više detalja.

Ranije tokom dana, kompanija je priznala “incident” u svojoj fabrici u Quintani, oko 70 milja (112 km) južno od Houston, ali je rekla da nijedan zaposleni nije povrijeđen i da nema rizika za zajednicu.

Tačan uzrok požara i obim štete ostaju nejasni. Nakon što su neki svjedoci prijavili jak prasak i veliku vatrenu kuglu u tom području, na snimcima iz zraka koje su snimile lokalne TV stanice vide se vatrogasci u objektu, ali nije bilo znakova otvorenog plamena.

Postrojenje u Freeportu superhladi i ukapljuje oko dvije milijarde kubnih stopa prirodnog plina dnevno, ili otprilike 20% cjelokupnog američkog izvoznog kapaciteta. Sveukupno, američki izvoz LNG-a iznosio je oko 9,75 bcf dnevno 2021. godine, dostigavši rekordnih 100 milijardi kubnih metara te godine, prema Upravi za energetske informacije.

Dok su cijene prirodnog plina u SAD pale za više od 6 posto u srijedu, očekuje se da će incident podići cijene i imati šire posljedice na globalna tržišta.

Konkretno, Evropa se već suočava s velikom energetskom krizom kao rezultatom poremećaja u lancima snabdijevanja nakon pandemije, zajedno sa kampanjom sankcija Zapada bez presedana nametnutom Moskvi. Uprkos svim naporima da se prekinu veze, EU i dalje prima oko 40% svog ukupnog uvoza prirodnog gasa iz Rusije, uglavnom putem gasovoda, pošto je kupila oko 155 milijardi kubnih metara 2021.

U međuvremenu, američki izvoz u EU prošle godine iznosio je nešto više od 22 milijarde kubnih metara. Predsjednik Joe Biden navodno je obećao da će povećati isporuke LNG-a za 15 milijardi kubnih metara 2022. godine, ali neki analitičari kažu da SAD već proizvode punim kapacitetom i da bi se svaka dodatna prodaja plina Evropi morala uzeti iz izvoza namijenjenog drugim kupcima.

LNGpožarprirodni gasSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Kad sam jutros zasljedio tu novost, imao sam vrijemena, da obradim taj podatak.
Nije to samo 20%…..
To je blokada punjenja podzemnih skladišta u EU, na koje se EU zanosi…
A nije to još ništa, kad padne snabdevanje u SAD, postaju paranoični. Sada je EU na zadnjem mjestu.
Bit če JOŠ veselije…

Joe
2 godine prije

Rusi!!!

Japanac
2 godine prije

Zamisli slučajnost…

Hogar Strašni
2 godine prije

Igrokaz radi daljnjeg dizajna cijena.

tuf
2 godine prije

Katar je jasno dao do znanja EU: a) niste nam jedini klijent, b) LNG-a na svjetskom tržištu nema dovoljno da kompenzira distribuciju plina iz Rusije
To što se korumpirani, maliciozni EU političari prave da je sve pod kontrolom znači samo u praksi da nam slijedi katastrofa.

Mrčikola
2 godine prije

Slučajno!?
Svaka sličnost s “havarijom” najvećeg norveškog plinskog terminala zbog koje im se “petroljere”, već mjesecima, usidrene ljuljuškaju pod Maltom, je, također, slučajna. 😁

2 godine prije

Veoma mi je žao svakog, ko ne prati dešavanja po medijima.
Geopolitika naprimer, objavila je, da su cijene plina pale…Sad se izvinjava, jer cijene, NORMALNO, su poludjele….
I kao što rekoh, DIREKTNO POGAĐAJU fantazije Europske Unije, da če SAD spasiti EU…
Ali treba malo sačekati, da shvate, šta to znači za punjenje skladišta preko ljeta…

ogo
2 godine prije

Jel sa malo jasnije EU sto joj se sprema

Mladen
2 godine prije

Čim završi turistička sezona ,ja dolare i eure u ruke te pravac Rusija .Tamo će biti plina i nafte u izobilju ,grijanje sigurno ,jeftino i još nema pedera .

Adriana
2 godine prije

How convinient!

LZN
2 godine prije

Ruje garant…..:)
A tko bi drugi?
Dežurni krivac za nesposobnost i gluposti zapadnih političara……….lakše je uperit prst u Putina nego se pogledati u ogledalo …….i priznati vlastitu nesposobnost.
Dotle je zapad dotjerala negativna selekcija u politici.

Otom potom
2 godine prije

Veliki reset u punom spektru,kroz depopulaciju,klimatske promene veštački izazvane,nestašice hrane,energenata,ekonomski slom i na kraju migracije koje će se završiti krvavo na evropskom tlu.

Dragan Bumbar
2 godine prije

Kako ce da nas resetiraju, auuu

Tupko Glupko
2 godine prije

“Tačan uzrok požara i obim štete ostaju nejasni.”

Stvarno teško pogoditi kome je u interesu da europski građani još više budu u go*nima zbog nedostatka plina sa dolaskom zime uvjetovanima sa EU sankcijama Rusiji.

Mislim da će europski građani na zimu posprdno govoriti o Snjeguzici i njezinih 27 patuljaka.

Max
2 godine prije

Eto još jedne plinske krize.

Tupko Glupko
2 godine prije

Sa najnovijim, šestim paketom sankcija Rusiji, uvoz naftnih derivata u EU iz Rusije prestaje sa 1. siječnja 2023. godine, a do tada bi mogao završiti rat u Ukrajini.
EU ima u planu ukinuti uvoz ruskog plina do 2025. godine, što su bajke za malu djecu.

Tako da do tada kroz povišenu cijenu energenata financiramo Ruse koji očekuju enormnu zaradu od prodaje nafte, a naročito plina, i to najviše ove godine.

Izbori za američki Senat su u studenome ove godine gdje je dosta izgledno da će demokrati izgubiti od republikanaca.

Izbori za Europski parlament su u lipnju 2024. godine.
Opet zabijte glavu u pijesak i nemojte izaći na izbore za europski parlament da vam zasjednu u zastupničke klupe Leyenovi igrači i igračice. Takvih koji nisu glasali je na prošlim izborima 2019. bilo preko 70%.

Dragan
2 godine prije

EU do we have a Problem?? Bakica Ursula kaže.. NO!! Meni ništa ne fali!!

Dragan
2 godine prije

Manje Vakcina.. Više Plina!

NOME
2 godine prije

Nadolazeća etapa reseta se može kontrolirano provesti samo pod mega lockdown-om, kakav je treniran u Šangaju……

MrKamenjarac
2 godine prije

A ŠTA ĆE SADBEURPOSKA UNIJA???JA BIH NA NJIHOVOM MESTU UVEO RUSIJI JOŠ JEDAN PAKET SANKCIJA….GAMAD PEDOFILNA I GNJIDAVA….

MrKamenjarac
2 godine prije

A KAKO NIJE PUKIM SLUČAJEM AMERIKA ODLETELA U VAZDUH,I ETO TI MIRA UGALAKSIJI…GAMAD ŠUPLJOGLAVA…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI