EU se suočava s decenijom strašnih zima

Gas
35 komentara

EU bi mogla pretrpjeti “užasne” zime u godinama koje dolaze ako čelnici bloka ne poduzmu hitne korake da nametnu gornju granicu nekontroliranih cijena plina, prema belgijskoj ministarki energetike Tinne Van der Straeten.

“Sljedećih 5 do 10 zima će biti strašno ako se ništa ne poduzme”, tvitovala je ministarka. “Moramo djelovati na izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cijena gasa.”

Ograničenje cijena moglo bi pomoći u smanjenju rastućih računa za energiju za 770 eura, smatra Van der Straeten, koja je rekla da je veza između cijena plina i cijene električne energije potrebna hitna reforma.

Komentari dolaze dok čelnici EU planiraju hitnu intervenciju u borbi protiv vrtoglavih računa za energiju za poduzeća i potrošače širom 27-članog bloka.

„Evropsko energetsko tržište propada i hitno mu je potrebna reforma,“ izjavila je Van der Straeten. “Ovo više nije održivo za mnoge porodice i kompanije. Struja se proizvodi jeftino kao i prošle godine, ali se prodaje po rekordnim cijenama. Reformiranjem se borimo s obilnim viškom profita.”

“Vrijeme za razgovor je prošlo, sada je vrijeme da se odluči”, rekla je ministarka.

Cijene GasaeugasPlinTinne Van der Straeten
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Kakva zima kad imamo globalno zatopljenje.Bar tako žele da nas uvjere.Pravim vjernicima neće biti zima.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Strašnih 5 do 10 zima” bit će samo ako ovu sadašnju političku bagru koja nas uništava već dvije i pol godine lažima, prijevarama i sankcijama ne smijenimo sa vlasti!

Berlin
1 godina prije

Bit ce ekonomsko stagniranje a to ce iskoristiti mnoge drugs zemlje

tuf
1 godina prije

Europski mazohizam u jednoj slici:

300369763_10229280406535125_8981554246042725154_n.jpg
Nekoime
1 godina prije

Smrzli se od globalnog zatopljenja. Poplavili od zelene energije.

tihobl
1 godina prije

Fjucersi el. energije za I kvartal se prodaju 1300 evra za 1 MWh. Svabe diktiraju tempo cijeloj EU svojim cijenama . Dok se na to nadodaju troskovi prenosa, takse, marze i porezi nema sanse da ce 1 kWh biti ispod 1,5 evra. Znaci, svabo ukljuci grijalicu, bojler ili sporet i svakoga sata odose 3 evra. Sto je najgore ovo je optimisticki scenario, jer za dva mjeseca cijene mogu biti duplo vece (prije dva mjeseca ti fjucersi su kostali 650 evra).

To je za stanovnistvo – naglo ce im srozati standard visokim cijenama energije. Ali jos veci problem je za industriju koja ce postati nekonkurentna pri takvim cijenama energije. Gledacemo kako domine padaju zbog ove politike EU, a na kraju kad svi pomiusle da se doslo do kraja i da su dotakli dno slijedi iznenadjenje – dvocifrene kamate. To ce tek biti prava bomba.

Selena
1 godina prije

Gledam ove preporuke za štednju struje – gasi svetlo ako nisi u prostoriji, uključi bojler po potrebi, suši veš na suncu, lonac na ringlu odgovarajuće veličime, poklopi šerpu…Čoveče, pa mi na ovim prostorima nismo ni bili svesni koliko futuristički živimo, kao u vicu u kojem se Muja vratio iz Holandije, pa ga Hasa pita kako im je tamo – Ma, zaostaju za nama 20 godina. – Kako? – Dobro im je.

SamSvoj
1 godina prije

Ovog ne možem vidjeti.

Max
1 godina prije

Spremaju krizu.

Magefun
1 godina prije

Ste vidili koja pamet je u ljudi kaj vode Europu? Likovi su zamjenili praktički besplatan plin i ostale energente za 10x skuplji, taj isti besplatni 😀

Brainstorm
1 godina prije

Nema zime. Nisu to zime od 100 mrzlih dana kao sto su bile prije klimatskih promjena.
Sad je smrzavica 10-tak dana. Vecinom je 15+ C.
Dvadesetak dana sto je ispod 15 C grijati donekle, ostalo se dobro obuci. 50-60 dana tople odjece i prosla zima.
Nama je zapravo potrebna mrzla zima da bi se posteno poradilo na postavljanju toplinske zastite. Energetska ucinkovitost i stednja, rad od kuce, manje putovanja, sve su korisna rjesenja.

Alen
1 godina prije

Prodaja drva na naramak ! Povoljno !!!

nepoželjni
1 godina prije

Zamrzavanje cijena plina i struje znači intervenciju države u “slobodno tržište” a to se zove planska ekonomija.
No to bi bila samo parcijalna “vatrogasna” intervencija u ovoj tranziciji sa tržišne ekonomije, kičme kapitalističkog sustava, u sustav planske ekonomije kao temelja socijalizma, sa tendencijom kontrole potrošnje svake pojedine ljudske jedinke.
Planska ekonomija je potpuno neotporna na inflaciju koja nastaje u ekonomski nestabilnom okružju koje nastaje u parcijalnim intervencijama države u principe “slobodnog” tržišta i to je daleko od rješenja (ali da se htjelo rješenje, nije trebalo “pandemija”,ratova, namjernog izazivanja inflacije i ekonomske krize itd…)

Svakako, gurnuti smo u “vrzino kolo” iz kojega nećemo izaći tako lako i u tom kolu će stradati svi koji nisu dorasli toj šizofrenoj vrtnji…………

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
Alen
1 godina prije

” Francuska ministrica energetike Agnes Pannier-Runacher optužila je u utorak Moskvu da koristi svoj izvoz plina kao oružje. Također je rekla da se Francuska “mora pripremiti za najgori mogući scenarij potpunog prekida opskrbe”.”

I upravo vijest : gasprom prekinuo dostavu plina u francusku radi neplaćanja računa…

Eto ti ekspres ispunjena želja 😀…

Alen
1 godina prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI