EU žuri osigurati plin za zimu

Gas - Plin
27 komentara

EU bi mogla napuniti svoja podzemna postrojenja prirodnog plina prije roka, izvijestio je ovaj tjedan Rystad Energy. Europske zalihe plina bile su oko 76% pune od 25. lipnja, u odnosu na 56% u istom razdoblju prošle godine, prema norveškoj konzultantskoj kući.

“Uzimajući u obzir povijesnu potražnju i pretpostavku različitih scenarija opskrbe, skladišta bi čak mogla biti puna prije zime ove godine, što bi rezultiralo da se tokovi plina moraju preusmjeriti negdje drugdje”, rekao je Lu Ming Pang, viši analitičar u Rystadu.

Dodao je da će EU vjerojatno postići svoj cilj od 90 posto skladišta plina prije krajnjeg roka 1. studenog.

Unija je odredila ciljeve zaliha plina prošle godine nakon što je uvoz iz Rusije u regiju smanjen zbog opsežnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele zbog sukoba u Ukrajini. Zalihe su se dodatno smanjile nakon što je plinovod Sjeverni tok koji je isporučivao plin iz Rusije uništen vjerojatnom sabotažom nepoznatih aktera.

EU je počela stvarati zalihe početkom godine, ali je dotok plina u posljednje vrijeme usporen zbog velike potražnje industrijskih potrošača, navodi Reuters. Međutim, početkom lipnja europska skladišta plina bila su 48% viša od desetogodišnjeg prosjeka za to razdoblje.

U međuvremenu, cijene prirodnog plina rastu veći dio lipnja, uglavnom potaknute strahom da će vruće vrijeme u sjevernoj Europi i neplanirani prekidi proizvodnje u Norveškoj povećati potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) i staviti EU u konkurenciju za zalihe.

Cijene prirodnog plina porasle su oko 38% od početka mjeseca jer je tekuće održavanje na norveškom polju prirodnog plina Oseberg produženo do 5. srpnja, prema Rystad Energyju.

euPlinprirodni plinzalihe
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Ne znam otkud.

Stop budalama
9 mjeseci prije

Opet ništa od smrzavanja

MNK
9 mjeseci prije

Rusofili opet plaše ljude. Prosle zime cijela se Europa trebala smrzavati i od Putlera traziti plin i naftu 🙂 pustite mamu vam…

Ivan
9 mjeseci prije

Glupa krmaca Ursula morati ce se dobro neprditi ovaj puta..

crodaemonx
9 mjeseci prije

Njadraži su mi oni koji nisu znali razliku u volumenu LPGa koji dolazi brodovima i plina iz cjevovoda pa su davali neke retardirane računice.

Mislim da je sputnjik to objavljiva, a ostali se blamirali prenošenjem toga

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Glavno pitanje je koliko tjedana europskih potreba za plinom pokrivaju puna podzemna skladišta plina u Europi uz uvjet da se isti ne nadoknađuje u međuvremenu. Je li 2, 4, 6, 8 tjedana?
Da smo dobili tu informaciju u tekstu, vidjeli bismo točno koliko je Europa ovisna o uvozu plina.

Još jedna informacija koju nismo doznali u tekstu je koliko je skuplji plin kojeg sada Europa uvozi u odnosu na ruski plin koji se uvažao prije europskih sankcija Rusiji i napraviti usporedbu tog bitnog ulaznog parametra za cijenu proizvoda koji se nudi na svjetskom tržištu sa državama koje uvažaju ruski plin, npr. Kinom koja po svom BDP-u konkurira američkom i europskom BDP-u.

hiber
9 mjeseci prije

Čini mi se da idu vrućine. Nekako je važnije osigurati plin za hlađenje klima.

mile
9 mjeseci prije

sve super sve pet samo ne spominju da ta skladišta osiguravaju tek manjinski postotak potreba za plinom odnosno nikada nisu bila predviđena kao primarni izvor isporuke nego kao bufferi

Medo
9 mjeseci prije

76% Pitam se kak tak puno ako u EU ekonomski gledano sve cvjeta? Kaj smo presli na fuziju? Pa plin nikom ne treba?

Steve
9 mjeseci prije

Pa bolje im je i da se malo ohlade nego da se ogreju na termonuklearnoj fisiji…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI