Europska komisija i Berlin Gazpromu dali gotovo 100% plinovoda ”Opal”

1
11 komentara

Protok ruskog plina mora zaobići Ukrajinu, prenosi BBC i podsjeća da se od 2. kolovoza tranzit ”plavog goriva” značajno povećao kroz postojeći plinovod ”Sjeverni tok” i njegov kopneni nastavak u Njemačkoj, plinovod ”Opal”.

Prema odredbama ”Trećeg energetskog paketa” Europske unije, ranije je Gazprom mogao koristiti ne više od 50% njegovog kapaciteta. Sada se EU odlučila ukinuti to ograničenje.

Samo dan nakon donošenja ove odluke je Njemačka povećala dobavu ruskog plina u plinovodu ”Opal” za 44%.

Sada je potvrđeno da ruski Gazprom koristi preko 90% ukupnog kapaciteta njemačkog kopnenog plinovoda koji je spojen na ”Sjeverni tok”, a ne samo 50%, koliko je dozvoljavao ”Treći energetski paket”. Ovu je vijest za medije potvrdio predsjednik uprave Gazproma, Aleksej Miller, ali je dodao ”kako se ne smanjuje ni količine tranzita plina preko Ukrajine za europske potrošače”.

Ranije je Ukrtransgaz izvijestio kako tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu ne opada, unatoč činjenici da Gazprom dobio pristup gotovo cijelo kapacitetu njemačkog plinovoda ”Opal”.

Podsjetimo, prošlog tjedna je postalo Gazprom dobio pristup za 40% dodatnog kapaciteta plinovoda ”Opal” i povećao tranzit plina prema Njemačkoj za više od četvrtine.

Ranije je Gazprom mogao koristiti samo 50% kapaciteta ”Opala”. Osim toga, Europska komisija je odobrila korištenje dodatnog kapaciteta plinovoda u listopadu 2016. godine, ali su nakon toga, na zahtjev nekoliko zemalja, nametnuta sigurnosna ograničenja.

Dakle, moglo bi se reći da danas Gazprom koristi sav dopušteni kapacitet njemačkog plinovoda, koji je nastavak ”Sjevernog toka” i prima plin iz Baltičkog mora. Kopneni dio njemačkog plinovoda ide do češke granice i na ”Opal” su priključeni potrošači u srednjoj i istočnoj Europi koji preko ”Sjevernog toka” zaobilaze Ukrajinu.

No, ako je istina što tvrdi Aleksej Miller i da tranzit ruskog plina za europske potrošače ne pada ni preko plinovoda kroz Ukrajinu, to znači da EU kupuje puno veće količine plina od uobičajenih i da potrošnja raste, a jedini siguran izvor opskrbe ostaje Gazprom.

Trik Berlina – Ruski plin zaobilazi Ukrajinu i veće količine idu za Njemačku

Opal
Plinovod Opal
Energetski paketGazpromopalSjeverni tokSjeverni tok 2Ukrtrans
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Balkanac
6 godine prije

A južni tok ne može, ****** ******* kolonije!

PERO
6 godine prije

Ovo je stari a još jednoga im nedaju Amerikanci graditi,jer oni misle prodavati skuplji ukapljeni plin.

jale
6 godine prije

Napokon jedna logična, normalna i mudra odluka Evropske komisije i Berlina. Je li ovo svjetlo na kraju mračnog tunela američke dominacije nad Evropom? Nadam se i vjerujem da jeste, da je ovo onaj materijalni trenutak, prekretnica, point of no return u licemjerni zagrljaj američke dominacije i destrukcije. Koliko sam samo ostavio komentara po njemačkim i ruskim portalima kako Evropa mora za svoje dobro okrenuti leđa SADistima i početi voditi samo svoju interesnu politiku. Jackpot nikada nisam dobio, ali ovo sam dočekao. Amerofili, baj, baj…

jonbonjovi
6 godine prije

Ja mislim da potrosnja ne raste vec da se taj dodatni gas bunkerise. Pa ce se poslije prodavati vazalima i slicnim bananama po duploj cijeni. Prvo Ukrajini, pa ostalim (iz juznog toka) ako dodje do nestasice.

Sara
6 godine prije

Para buši di burgija neće.

zagi
6 godine prije

Pa neka si sad Trump misli koliko zanima EU njegov brutalno skupi LNG

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI