Inflacijski pritisak produbljuje nejednakost u Britaniji

Velika Britanija
15 komentara

Najsiromašnija britanska domaćinstva su među najteže pogođenima krizom troškova života jer se životni standard bori da održi korak s inflacijom, pokazuju najnoviji podaci koje je u srijedu objavila Anketa o finansijama domaćinstava Ureda za nacionalnu statistiku (ONS).

Prosječni raspoloživi dohodak za najsiromašniju petinu stanovništva opao je za 3,8 % u finansijskoj godini do marta 2022., dok plate i naknade također nisu uspjeli održati korak sa vrtoglavom inflacijom.

Podaci otkrivaju kako taj pritisak povećava nejednakost u Velikoj Britaniji jer se otvara nepremostiv jaz između domaćinstava s najvišim i najnižim prihodima. To također pokazuje borbu za podizanje životnog standarda otkako je nacija glasala za izlazak iz Evropske unije 2016. godine, jer usporavanje britanske ekonomije opterećuje plate.

Prosječni raspoloživi dohodak domaćinstava opao je za 0,6% u odnosu na finansijsku 2021. godinu, s tim da se očekuje da će doći gore jer je inflacija u novembru prošle godine premašila maksimume u četiri decenije. Do kraja perioda obuhvaćenog podacima ONS-a, inflacija je porasla na 7 %.

U međuvremenu, najbogatija petina uživala je rast od 1,6 % naspram pada od 3,8 % za najgore i 2,4 % za drugu najsiromašniju petinu domaćinstava.

Od glasanja o Bregzitu, životni standard u Britaniji jedva da se povećao. Najsiromašnijoj petini je njihov srednji raspoloživi dohodak pao sa nešto iznad 16.217 funti (20.027 dolara) u 2016-17. na 14.508 funti (17.918 dolara) u 2021-22. Nasuprot tome, najbogatija peta je porasla sa 63.201 funti (78.044 dolara) na 66.002 funti (81.503 dolara).

Tokom posljednje godine, sve veći jaz bio je vođen platama i dnevnicima, koje su pale za 7,5% za najsiromašnija domaćinstva i porasle za 7,8 % za najbogatija.

Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Za vrijeme pandemije najvecu pomoc su dobila domacinstva lordova (petocifrenu).
I sad ce najvecu pomoc dobiti jadno plemstvo.

sveti petar
1 mjesec prije

neka se presele u Lijepu Našu…bit će im puno bolje…barem nas tako uvjeravaju naši “genijalci”…

Max
1 mjesec prije

Uvijek strada sirotinja.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Meni je fascinantno kada portal piše da ekonomska i inflacijska kriza uzrokovana Covid mjerama i sankcijama Rusiji pogađa Britance, Francuze, itd. a vrlo dobro se zna gdje je najslabiji standard u Europi, gdje ima najviše siromašnih koji jedva spajaju kraj sa krajem i koje je ova kriza najviše pogodila – istočnoeuropske slavenske zemlje, uključujući i države nastale raspadom SFRJ (izuzev Slovenije).
Znam da je politika portala da ne piše o domaćim temama, ali ovo je univerzalna tema i nije politička, tako da mi ovakvi tekstovi sa statistikama koliko je pao standard prosječnog Britanca ili Francuza – umjesto da tekstovi statistički obrađuju područja odakle su čitatelji – idu na jednu stvar.

Panonicus
1 mjesec prije

Bas mi krenuše suze…
Sto kazu Carli i Kamila?

Gnostic
1 mjesec prije

Ništa nije vječno pa ni esencijalno zlo na ovoj planeti sa centrom u Londonu.

goran
1 mjesec prije

jadni anglosaksonci,teško žive,hmm dragi englezi zbog vaše politike i politike sad mi u hrvatskoj živimo u recesiji od 1990 godine tako da mi je drago što če te i vi napokon stegnuti kaiš

Rimtutituki
1 mjesec prije

I ovde kod nas u njemackoj se zestoko osjeti zadnja 2,3 mjeseca. Sve vose ljudi trazi novac na posudbu do 15tog,a rade svi 06-18h,znaci po 60sti tjedno.

tri p
1 mjesec prije

Svjet pati stoljećima da bi englez živio dobro, e sad je red da par stoljeća oni žive loše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI