Iran je presudan za kineske planove zaštite njene trgovine od Washingtona koji dominira morem

Iran i Kina trgovinski sporazum
8 komentara

Sporazum o strateškoj saradnji koji su Kina i Iran zaključili prošlog mjeseca uzrokovat će ogromne posljedice za budućnost čitavog evroazijskog kontinenta, podrivajući zapadnu kontrolu nad globalnom trgovinom, rekao je bivši agent MI6.

Alastair Crooke, bivši britanski obavještajni zvaničnik i diplomata, govorio je za RT-ov ”Going Underground” o strateškoj konkurenciji koja uključuje SAD i Kinu i kako je Peking nedavno preduzeo ogroman korak uključivanjem Teherana u svoje planove.

Iran i Kina potpisali su prošlog mjeseca 25-godišnji sporazum o strateškom partnerstvu. Neki uslovi sporazuma držani su u tajnosti, ali Iran će navodno dobiti kineske investicije u infrastrukturne projekte od 400 do 600 milijardi dolara. Ovo je dio ambicioznog plana Pekinga za izgradnju mreže puteva i cjevovoda širom kontinenta kako bi se obezbjedila njegova buduća trgovina.

Kineski novac „finansirat će zaista velike pomake na cijelom Bliskom Istoku i većini Evroazije“, rekao je Crooke. „Riječ je o otvaranju trgovinske rute istok-zapad preko sjevera Bliskog Istoka direktno u Evropu. I ruta sjever-jug koja prolazi kroz Iran i ide na jug i može zaobići Suec “.

Globalna trgovina se decenijama oslanja na jeftin pomorski saobraćaj koji se nesmetano odvija. Pomorske države poput Velike Britanije u prošlosti i SAD sada imaju veliku moć, posebno kroz kontrolu tačaka gušenja, poput Sueckog kanala ili Hormuškog tjesnaca. Kina kao zemlja usredsređena na tlo nastoji da obezbjedi snabdjevanje ključnim resursima poput energije i izvozom proizvedene robe kroz svoju inicijativu Pojas i put.

Iran, kao glavni dobavljač nafte i zbog svog geografskog položaja, igra važnu ulogu u kineskim proračunima. Stajanje na kinesku stranu zapravo će vratiti istorijsku ulogu Perzije u trgovini Evropom i Azijom, tvrdi Crooke.

„Posljednji putevi svile uglavnom su nestali u 1500-ima, ali uvijek su persijski trgovci bili ti koji su komandovali tim trgovinskim putevima“, rekao je. „Oni su zaista presudni za Kinu, presudni za Rusiju, ne samo u trgovini, već i u pogledu bezbjednosti.“

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker Carlson
1 godina prije

crooke,bivsi britanski obavjestajni zvanicnik..hahahahaa,genijalno prezime za takvog zvanicnika.usput,kako im lijepo stoje brnjice na gornjoj slici,bas su simpa.btw,sada vise nema potrebe za teorije tipa-ovo nije pravi bin laden,hussein,tito ili tko vec..sad samo nabijes brnjicu i kazes-ovo su potpisali kineski i iranski ministri vanjskih poslova.hahaa.hvala.

ledeno doba
1 godina prije

svakodnevna doza “igara geopolitike bez granica” za naivce koji još vjeruju u te igre
kada samo vidim ovu sliku ove dvojice glumaca sa maskicama–odmah dobijem napad bljuvanja

sitra
1 godina prije

iran je bitan kini samo zbog bagatelne cijene nafte koju im iranci praktično poklanjaju za bezvrijedne kineske igračke. osim toga tako kinezi ruše cijenu ruskih enerenata.

Max
1 godina prije

U pravu je. Rivali SAD a (Kina) moraju smanjiti Američku snagu projekcije moći na svjetskim morima a istodobno jačati svoju što Kina i čini rekordnom brzinom . A Iran je jaka i moćna drevna zemlja koja je nekad bila golemo carstvo ima izvanredan strateški položaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI