Kakve su plaće u Rusiji? – 10 prvih gradova i karta s razinama plaća u upravnim područjima

Budući da često komentatori znaju kritizirati život u Rusiji, platežnu moć stanovništva i uspjeh vlasti da zemlju iz kratkoročne recesije vrati na put gospodarskog rasta i potakne unutarnju proizvodnju i potrošnju, navest ćemo samo nekoliko ruskih gradova u kojima i kolika su prosječna mjesečna primanja Rusa.

Analitičari su istraživali su tržište rada u različitim gradovima Rusije i napravili procjenu plaća u velikim ruskim gradovima, dok se ostali podaci lako mogu pronaći na stranicama Rostata.

1. Moskva – Prosječna plaća  50 900 rubalja

Prvo mjesto tradicionalno zauzima Moskva, gdje za mjesec dana možete zaraditi do 50 tisuća rubalja.

U prvom kvartalu 2018. je Moskva zadržala prvo mjesto na ljestvici prosječnih mjesečnih plaća među većim gradovima u zemlji.

Prosječna mjesečna plaća u glavnom gradu iznosi 50,9 tisuća rubalja. Tijekom godine su plaće u Moskvi porasle je za 3,5%, dok su u prvom kvartalu 2018. za 1,6%,

Prosječna plaća u Rusiji u prvom tromjesečju 2018. iznosila je 34,7 tisuća rubalja, što je za 5,8% više nego u istom razdoblju prošle godine, a na razini države u prvom kvartalu ove godine manja za tek 0,6%.

Na popisu najpopularnijih zanimanja u Moskvi su bili profesionalni djelatnici  u prodaji, građevinarstvu i transportu, ugostitelji, radnici u području turizma i poslovanju u prodaji automobila. Ove kategorije su činile 58,9% svih radnih mjesta u gradu.

Time se pojašnjava da su u prvom kvartalu 2018. godine najveći interes podnositelja zahtjeva za rad bila upražnjena mjesta u kategorijama građevine, transporta i logistike, trgovini i te u sektoru turizma i restoranima, gdje su posao tražili studenti i radnici bez iskustva.

U Moskvi su najviše plaćeni graditelji. Njihova prosječna mjesečna plaća iznosi 65,1 tisuću rubalja mjesečno, a uvećala se za 9,4% za godinu i blago pala u posljednjem tromjesečju, za 1,1%.

Zaposlenici u turizmu i restoranima su bili plaćeni 39,4 tisuća rubalja mjesečno, čime su na posljednjem mjestu u prvih pet visoko plaćenih profesija u ruskoj prijestolnici. Iako je besmisleno pretvarati rublje u eure, obzirom na cijene u Rusiji, ipak spomenimo da prema današnjem tečaju zaposlenici u turizmu i restoranima u Moskvi imaju mjesečnu plaću oko 513 eura. Današnji tečaj eura je 75,7 rubalja.

Stručnjaci sektora prometa i logistike su plaćeni više, ali su u prvom kvartalu imali plaće veće za 2,6%, dok su trgovci imali iste plaće kao na kraju 2017. godine.

2. St. Petersburg – Prosječna plaća 43 500 rubalja.

Plaće graditelja i farmaceuta u St. Petersburgu se približavaju razini prijestolnice.

U ožujku 2018. godine su najviše zaradili djelatnici u sektoru građevinarstva i njihova prosječna plaća je iznosila je 55,4 tisuće rubalja mjesečno.

Sličan pokazatelj je i za ljekarnike i plaće stručnjaka u tim industrijama su bliske onima u Moskvi.

Općenito, St. Petersburg u smislu prosječnih mjesečnih plaća tradicionalno zauzima drugo mjesto na popisu velikih ruskih gradova.

U prvom tromjesečju 2018. je ona iznosila je 43,5 tisuća rubalja mjesečno, što je povećanje od 6,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

3. Jekaterinburg – Prosječna plaća 35 400 rubalja

Prosječna plaća u Jekaterinburgu porasla je u prvom tromjesečju 2018. na 35,4 tisuća rubalja, što je 3,2% više nego za isto razdoblje prošle godine.

Ovim pokazateljem je Jekaterinburg uspio zauzeti treće mjesto na popisu gradova s najvećim plaćama.

Najveća u usporedbi s Moskvom je bila prosječna mjesečna plaća liječnika i ljekarnika, koji su plaćeni 46,4 tisuće rubalja, 87% prihoda djelatnika Moskve na istom radnom mjestu.

Najniže plaće su bile u području pružanja osobnih usluga, gdje se mjesečno zarađuje 23,9 tisuća rubalja, što je samo  47% dohotka od plaće za isto radno mjesto u Moskvi.

4. Krasnodar – Prosječna plaća  34 300 rubalja

Krasnodar je na četvrtom mjestu među gradovima s najvećim plaćama. U usporedbi s prošlom godinom je prosječna plaća u gradu porasla je za 3%.

Dakle, prošle godine je bila 33 000 rubalja, a ove godine se povećala na 34 300 rubalja.

5. Novosibirsk – Prosječna plaća 33 600 rubalja

Novosibirsk zatvara prvih pet gradova s najvećim plaćama u Rusiji. Ovdje je prosječna mjesečna plaća 33 600 rubalja. Godišnji rast plaća u gradu bio je 7%. U prvom kvartalu prošle godine je prosječna plaća u Novosibirsku bila 31 400 rubalja, a sada iznosi 33 600.

6. Tjumenj – Prosječna plaća 33 500 rubalja

Tjumenj je upravno središte Tjumenjske oblasti unutar Uralskog saveznog okruga i na šestom je mjestu po visini plaća u Rusiji.

Godišnji rast plaća je u Tjumenju bio 4%.  Ako je u prvom tromjesečju prošle godine prosječna plaća u gradu bila 32 200 rubalja, ove godine je povećana na 33 500 rubalja.

7. Nižnji Novgorod – Prosječna plaća 33 000 rubalja

Nižnji Novgorod je na sedmom mjestu na ljestvici gradova s najvećim plaćama. Tijekom godine je zabilježen rast plaća od 7,5%. Ako je u prvom kvartalu prošle godine prosječna plaća u gradu bila 30 700 rubalja, u prvom kvartalu ove godine je dosegla 33 000 rubalja.

8. Kazan – Prosječna plaća 32 800 rubalja

Za godinu je prosječna mjesečna plaća u Kazanu porasla je za 9,7%. Lokalni pokazatelj su niži od prosjeka Rusije i prosječna plaća iznosi 34,7 tisuća rubalja.

Najviše plaćeni u Kazanu su bili stručni radnici iz područja prijevoza, koji imaju prosječne mjesečne plaće od 39,9 tisuća rubalja.

Najniže plaćena u kategorija su “bez iskustva ili studenti”, koji su dobivali samo 26,4 tisuća rubalja.

Međutim, ova je kategorija postala među podnositeljima zahtjeva za posao bila najbrojnija, a najviše su traženi u sektoru trgovine, logistike, automobilske industrije, prerađivačke industrije i graditeljstva.

9. Krasnojarsk – Prosječna plaća 32 700 rubalja

Krasnojarsk je deveti po razini prosječnih plaća u Ruskoj Federaciji koje iznose 32 700 rubalja.

Ovdje je zabilježen vrlo značajan rast plaća u proteklih godinu dana od 7,9%.  U prvom kvartalu prošle godine je prosječna plaća u Krasnojarsku iznosila 30 300 rubalja.

10. Rostov na Donu – Prosječna plaća  32 600 rubalja

Rostov na Donu, poznat i kao sjedište strateški važne Južne vojne oblasti ruske vojske, imao je prosječne plaće u prvom kvartalu ove godine 32,6 tisuća rubalja.

Prema riječima stručnjaka, najlakše je dobiti posao u gradu djelatnicima iz sektora trgovine, proizvodnje i logistike.

Najviše u Rostovu na Don zarađuju  graditelji, čija je prosječna plaća 42,7 tisuća rubalja.

Za studente i radnike bez kvalifikacije ili iskustva je prosječna plaća oko 26 tisuća rubalja.

Međutim, ovdje govorimo o gradovima, ne i o široj regiji prvih deset gradova s najvećim plaćama, kojima prosjek obaraju niska primanja na području šire upravne oblasti. U tom smislu je zanimljivo da su u prosjeku najveća primanja na Dalekom istoku i azijskom dijelu Rusije, gdje se grade veliki infrastrukturni i energetski projekti. Najmanja primanja imaju područja Sjevernog Kavkaza.

Prosjecna plata Rusija

FOTO – Prosječna plaća u upravnim područjima Ruske Federacije u travnju 2017. godine, prije povišica koje su u prosjeku iznosile najmanje 3 do skoro 10%, ovisno o regiji. Tamno plava – više od 40 tisuća, zelena – od 28 do 40 tisuća rubalja, zelena od 24 700 do 28 tisuća, žuta od 22 000 do 24 700, narančasta od 20 do 22 tisuća rubalja, crvena – od 18 do 20 tisuća, smeđa od 16 do 18 tisuća, tamnocrvena (Sjeverni Kavkaz) – manje od 16 tisuća

28
Ostavite komentar

avatar
10000
 
12 Grupirani komentari
16 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
20 Komentatori
Bill ClintonZЪVЪNIMRЪAbeZdenkoAbe Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Max
Gost
Max

Nisu ni u Hrvatskoj bolje

igi
Gost
igi

…kolika je cijena benzina za pilu..koliko je cijena plina za kućanstvo,struja,mljeko,kruh,,,gradski prijevoz…plaća mi ne govori mnogo.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Cijena iz ducana se bas ne spominjem al ovo mi se urizalo u pamcenje-litra benzine 35 rubalja (3.5 kuna). Taksi od Seremetjeva do centra Moskve (skoro ura voznje) 1500 Rubalja. Nocni izlazak je skup, posebno Moskva i Peterburg al to je nesto sasvim drugo. Uglavnom, cijene su im manje nego u nas za ove svakodnevne stvari.

MajorJS1
Gost
MajorJS1

Koja bijeda.. Ali ako cemo vec napraviti clanak kako i treba , onda je autor trebao povuci neke paralele sa ostalim troskovima od ugostiteljstva (restorani, kafici), gorivo, komunalije, stanarine i sve ostalo, po tim gradovima. A i usporedba fakultetski obrazovanog pucanstva sa “sljakerskim” poslovima itd.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

prema zvaničnim.informacijama mmf, wb i cia gdp ppp per capita je npr. u njemackoj 50.000 dolara, u poljskoj 29.000 dolara, u rusiji oko 28.000 dolara, hrvatskoj 24.000 dolara a u bugarskoj 21.000 dolara. inače poljska ima najveći gdp ppp per capita od svih zemalja eurpske unije iz tzv. istočnog bloka i vidimo da je njihov gdp ppp per capita neznatno veći od ruskog

u prevodu standardi rusa i poljaka su isti, nešto niži od njemackog i nešto viši od hrvatskog i bugarskog

Savio
Gost
Savio

Da. Ali je cijena zivota u prosjeku u Rusiji jeftinija nego u Poljskoj.
Covjek sa 500 evra u BiH moze “bolje” da zivi nego sa 1000 evra mjesecno u Njemackoj.

Tako da se ne moze sve porediti poredjenjem prosjecnih plata u dolarima.
Treba porediti i cjenu zivota.

Banalno, ako ja imam 1 euro u dzepu, i mogu kupiti kilogram krusaka, a neko u drugom mjestu ima 2 eura u dzepu i ne moze kupiti kilogram krusaka, to znaci da sam ja bogatiji, a ne on.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

upravo si ti to lijepo pojasnio. o tome o čemu ti pišeš otprilike o tome govore i ovi gore podaci koje objavljuju međunarodni monetarni fond, svjetska banka i američka cia

Zdenko
Gost
Zdenko

Češka, Slovačka, Slovenija imaju oko 35.000 USD prema ppp per capita, Estonia i Litva oko 32.000 USD. Dakle, Poljska je daleko od njih i nema najveći GDP u istočnom bloku (osim ako ne misliš da Češka tamo pripada). Reći da je standard Rusa i Poljaka nešto niži od Nijemaca je najblaže rečeno presmiješno, zaboga imaju duplo veći standard. Tu nije riječ o razlikama u nekoliko postotaka, iako je i 10-20 % više od nečega jako puno, a duplo…. pa valjda to ne treba objašnjavati. Pišite logično

17 novembar
Gost
17 novembar

zbog ovakvi plata ljudi sanjaju zapad i kapitalizam .

Jim
Gost
Jim

Ovisi na koji misliš, recimo imamo meksički kapitalizam pa američki i onaj na Haitiju ali isto tako imamo i njemački. Recimo Bolivija ima “socijalističku” vladu koja ima veći rast bdp-a nego Čile koji ima neoliberalnu vladu. Sve ovisi koga se uzme u obzir.

Savio
Gost
Savio

Ne sanjaju ljudi zapad, nego sanjaju vece plate. A zapad se sve vise gadi ljudima.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton

ahahahaha yest, yest sanjaju… pa kad snovi počnu bivat kruta realnost, onda kuku & pomagaj, da je natrag… al’ tad kasno (krediti, “dobar” život…) ;;((

Zdenko
Gost
Zdenko

Ne samo sanjaju nego i odlaze na zapad. Pola svijeta želi na bilo koji način domoći se EU il neke slične “gadljive” zapadne civilizacije. Nisam baš primijetio da izbjeglice hrle u Rusiju ili Boliviju. Ili se možda varam.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton

Mnogo štovani Zdenko,
Ovo ti piše državljanin jedne zapadne zemlje… i vlasnik kuće i mnoogoooo auta i kineske robe i kreditnih kartica… i svih tih, da prostiš, sranja… koji se vratio na Balkan da malo “sređuje stvari”… ;;)
P.S.
Naravski, da “izbjeglice”, tj. ekonomski migranti hrle u Njemačku (i slične američke kolonije koje u tri smjene rade na realizaciji Three Big dreama)… gdje će — kao i mnogi (mladi) Nijemci — ostvariti “san” (tj. završiti svoju evoluciju kao ljudska bića) kupivši najnoviji Samsung-Galaxy i BMW!!
Tužno.

kukiriki
Gost
kukiriki

Prosječna plaća 50 900 rubalja…..665 eura, ako je to “prosjecna” znaci normalna je placa 200 eura.koje dobiva 90% moskovljana.

Buzz
Gost
Buzz

Govori se o placama u upravnom sektoru, a ne u proizvodnji i drugim granama. Citaj text i pokusaj ga razumjeti pa onda komentiraj.

Zdenko
Gost
Zdenko

Kakav te upravni sektor sektor spopao. I još dijeliš lekcije drugima. UPRAVNO područje.
Prosječna mjesečna plaća u glavnom gradu iznosi 50,9 tisuća rubalja (za sve djelatnosti). Tijekom godine su plaće u Moskvi porasle je za 3,5%, dok su u prvom kvartalu 2018. za 1,6%,

Prosječna plaća u Rusiji u prvom tromjesečju 2018. iznosila je 34,7 tisuća rubalja, što je za 5,8% više nego u istom razdoblju prošle godine, a na razini države u prvom kvartalu ove godine manja za tek 0,6%.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam

Eh taj prosjek, znate onu, neko jede meso, neko kupus, u prosjeku svi jedu sarmu.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton

hahahah statistika je zakon za ljude što ne razmišljaju ;;)

Abe
Gost
Abe

“Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika.” Benjamin Disraeli

Mucke
Gost
Mucke

Vazan je jedino paritet kupovne moci,iliti koliko toga mozes platiti(kupiti) sa svojom zaradom a ovaj clanak to ne otkriva.Da budem jasniji,kako rusi sa 20 puta manjim vojnim proracunom mogu sebe drzati
u ravnini sa amerikom ili se postaviti prema GB ili Francuskoj kao prema nevaznim patuljcima koji usput imaju taj isti vojni proracun na godisnjoj razini jednak ili veci od Rusije.

kukiriki
Gost
kukiriki

jednostavna racunica…. mogu jer britanski ili francuski general ima vecu placu nego pola ruske armije zajedno. ili jos jasnije, bice britanski ili francuski narednik imaju platu ko ruski pukovnik..ili sta plate cijelu posadu na jednom americkom razaracu sa istim parama mogu pokriti plate na deset ruskih razaraca.

Mucke
Gost
Mucke

Sjor,onda ima treba obrijati plate jer su debelo preplaceni,jednako kao i proizvodjaci njihovih high-tech kanti.Za isti ucinak 20 puta vise novca,to se zove kradja i korupcija,i stvara privid nadmoci koja u stvari ne postoji.

Weteran
Gost
Weteran

Kupovna moć – kolika je ?
Esencijalne stvari:
Stan?
Zdravstvo?
Školstvo?
Kao što je drug naveo: više je 500 € u BiH od 1000 u D !?

Abe
Gost
Abe

Prema Forbesu u Moskvi živi 73 milijardera, treća po milijarderima od svjetskih gradova. Hm, statistički to je mnoogo kupusa.

Čisto pitam se:
Sto bi bilo bolje: 1. prava puna socijalna država (stanovanje, zdravstvo, radnička prava..) i plaća da pokrije osnovno+nešto povrh (kulturna nadogradnja, itd.); ili 2. slaba i nikakva socijalna država, ali plaća tolika da je pola potrošiš na osnovno i nadgradnju, a pola ti ostane?
Nekako mislim da nije isto. Nemamo nijedno, naravno. A oboje je moguće kad bi otfikarili pijavice.

Boris
Gost
Boris

Kako su oni racunali tu “prosjecnu plaću?
Jedino ima smisla govoriti o MEDIJANI, tj statistickom prosjeku.
Ako racunaju aritmeticku sredinu gdje naprave zbir svih plaća pa podijele sa brojem tih ljudi, onda će milioneri (tj razni direktori sa ogromnim plaćama) mnogo povecati prosjek.
Cesto je aritmeticka sredina plaća za 20 pa i 30% veca od medijane, zbog gore navedenih razloga.
Koliko znam u vecini zapadnih zemalja se najcesce koristi medijana, i za plaće i za nekretnine.

Sunseeker
Gost
Sunseeker

Ova sramota od članka nije vrijedna komentara. Tako nedorečen i jadan članak sam viđao na portalu tipa Index i sad razmišljam da bi pod hitno portal Logično trebao povećati plaću novinarima da ovako šta se više ne mora čitati.

ZЪVЪNIMRЪ
Gost
ZЪVЪNIMRЪ

ja sa plačom mogu kupit desetak šteka cigara a oni mgu baksu…kome je bolje ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik