Kanadski fiskalni plan rasteretio centralnu banku

Banka Kanade, Kanada, Bank of Canada
0
0

Strukturalne slabosti su veliki problem za kanadski sektor izvoza, no poboljšane mjere fiskalne i monetarne politike su umanjile pritisak na centralnu banku da stimuliše potražnju, saopštio je visoki zvaničnik Banke Kanade u utorak.

Lawrence Schembri, zamjenik guvernera Banke Kanade, takođe je kazao da guverner Stephen Poloz vjeruje da centralna banka još uvijek ima nekonvencionalne metode stimulisanja potražnje na raspolaganju, ali da usklađena fiskalna i monetarna politika u Kanadi idu u boljem smjeru.

Savezna vlada koju vode liberali je saopštila prošle sedmice da je budžetski deficit dostigao 25,1 milijardu kanadskih dolara u fiskalnoj 2016-2017. godini, a zbog velikog ulaganja novca u infrastrukturne projekte u cilju ekonomskog oporavka, što je i Poloz podržao.

Banka Kanade je snižavala kamatne stope dva puta u 2015. godini i otada držala troškove kredita na historijski niskom nivou. Mišljenja analitičara o tome da li će sljedeći korak biti povećanje ili smanjenje kamatnih stopa su podijeljena, iako je najavljeno da će američka Banka federalnih rezervi povećati kamatne stope u decembru.

Govoreći o tome kako je banka precijenila oporavak kanadskog izvoza, Schembri je kazao da postoji dobar razlog da vjeruje u jačanje izvoza čim američka i druge globalne ekonomije dobiju na zamahu.

On je kazao i da je slabiji kanadski dolar pomogao izvozu u prošlosti, ali da su druge valute još više oslabile, što je smanjilo kanadsku konkurentnost. Schembri je potcrtao i to da je jedan od glavnih razloga sporog oporavka kanadskog sektora izvoza slabost investicija u poslovnom sektoru SAD-a.

SAD su najveći trgovinski partner Kanade sa učešćem od 75% u otkupu ukupnog izvoza te države.

Centralna bankaIzvozmonetarna politika
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI