Kina – Jugoslavija – Hrvatska – Tko zna, zna. Tko ne zna, neka trpi, igra loto i nada se…

Hrvatski kikiriki
127 komentara

Već tri dana na portalu Logično vodi se rasprava o reformi Ante Markoviće, jugoslovenskom gospodarstvu s kraja 80-tih i utjecaju cijena rada na izvoz i uvoz jedne zemlje. Polemika ne staje ni danas. Dok jedni slijepo brane neobranjivo, drugi pokušavaju sabrati 2 i 2, te naučiti nešto što može biti korisno u budućnosti. Ne samo za Hrvatsku, nego za sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije koje se nalaze u daleko odmakloj agoniji.

Tekst kojeg smo objavili i u kojem propitujemo reformu bivšeg predsjednika SIV (Savezno izvršno vijeće) Ante Markovića, te je uspoređujemo s današnjim stanjem i reformama u Hrvatskoj, prethodio je jednoj interesantnijoj agencijskoj vijesti iz Kine koju smo također prenijeli.

“Kina je devalvirala svoju valutu”

Već odavno traje trgovinski rat između Kine iz Sjedinjenih država. Loša izvozno-uvozna bilanca, natjerala je Sjedinjene države da uvedu carine kako bi pokrenule svoje domaće gospodarstvo. Odgovor Kine nije trebalo dugo čekati, jer u toj zemlju osim bogatih poduzetnika imamo i političare koji svoj uspjeh vide u svojoj zemlji, a ne u Briselu, Beču i Ženevi.

Kina je oslabila svoju nacionalnu valutu juan i time smanjila cijenu rada prema vani. Kompenzirala je povećanje cijena koje je uslijedilo nakon uvođenja američkih carina. Ovim potezom, američki građani neće ništa osjetiti, jer će cijene ostati iste, a američka će poduzeća i dalje, bez obzira na veće carine, uvoziti kinesku robu.

Kineski radnik, također neće ništa izgubiti na domaćem tržištu, jer će mu plaća ostati ista i moći će i dalje kupovati domaće proizvode, te vraćati uzete kredite od svoje nacionalne banke u nacionalnoj valuti. Istina, cijene stranih roba će se povećati, ali to je i bio cilj. Proizvoditi i konzumirati domaće proizvode, a ne uvoziti strane. Logično i pametno.

Vratimo se sada na Antu Markovića i njegovu reformu

Nekad Ante Marković i danas Hrvatska uporno pokušavaju umjetno podići kupovnu moć građana, tako što nacionalnu valutu drže jakom ili je jačaju u odnosu na strane valute. Hrvatska suludo želi u euro zonu. Rade suprotno što danas čini Kina. Umjesto da se poveća konkurentnost i oslabi nacionalna valuta s ciljem odražavanja industrije, bivši i sadašnji stručnjaci su očito “pametniji” od Kine.

Ne čude nas oportuni bivši i sadašnji ekonomski koju guraju točno definirano Agendu. Interesantno je vidjeti binarno ponašanje određenog broja osoba, koje brane neoliberalizam, samo zato što su pomalo nostalgični prema prošlom sustavu.

Logika je vrlo interesantna. Ona ne zahtijeva čitanje i analiziranje razni dogmi i paradigmi. Dovoljno je pogledati velike i sabrati 2 i 2. Razvijene zemlje već odavno znanju da su dva i dva, četiri. Nažalost, nekima ova matematička operacija još predstavlja nepremostiv matematički i ideološki problem.

Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mucke
4 godine prije

Kina je prije ove devalvacije, 20 godina dizala zivotni standard stanovnistva kao i njihova primanja i uvijek pa i danas je bila monetarno suverena drzava za razliku od ovih domacih bantustana.Tipican neoliberal je osoba sklona izvrtanju cinjenica i prici o nekakvom slobodnom trzistu i globalizmu koji ce jednog dana napraviti raj na zemlji,a u stvarnosti uglavnom osoba koja se brine iskljucivo za punjenje vlastitih dzepova i potpuno bezosjecajan za vecinu koja tavori ,gdje A.Markovic definitivno ne spada.

Slavonac
4 godine prije

Kad ce logicno nesto napisati o porjeklo tajkuna.Ima knjiga od Djurekovica,crveni menedzeri.90%medija su njihovi placenici.Oni su ti provokatori ,koji su pustili foru dase prica o ratu a zaboravi 45g vladavine.Sve zemlju u okolini su proveli lustraciju,samo ovi jos vladaju i pljckaju.

Crodaemon
4 godine prije

Logicno

stefano
4 godine prije

Admin: Naučite se lijepo pričati i argumentirati...

Mile
4 godine prije

Kod nas je matematika malo kompliciranija! Plastični primjer: Vlasnik tvrtke “X” ugovori godišnji uvoz nekog mesa za 100 000 000 Eura, sve dozvole od ministarstva do veterine neka bude 10 ljudi=10% to je svakoj osobi 1 000 000 Eura godišnje, vlasnik kompanije neka zaradi 20 000 000 Eura. Njih 11- oricu ne zanimaju ni seljak ni država ni kune nego samo kupac da ima novaca to kupit, tu su banke bitne i EURI i tako 4. godine koliko traje vlada do nove ekipe.To je samo jedan artikl, a mi sve UVOZIMO!!!

Milance iz Ceske
4 godine prije

Své sto Kina rádi,rádi po odobrenju globalista,Kina se stává noví globálním centrom upravljanja.Prosec ekonomskog prosperitě kině ,globalisti řadě na tom plánu preko 80 godina.Jugoslavija i Ante Markovič nista nisu mogli napravit jer věc 1988 godine dolazile sú informací je oko padá istocnog bliká, izbora u yugi,dá ce doci do ráta u yugi.To je bilo u režijní americké Elite,sav taj proces nije se mogao sprijeciti už najbolju volbu.Mogao se izbjeci rat dá nije bilo piuna americké Elite Tudjman-Milosevic-Izetbegovic kojí sú samo izvrsavali plánové americké Elite.Uz své to americká elita uvukla je u taj raspad Juge Njemacka kako Bi sprijecila srbiju k Jadranu kako Bi Onda mogli dovlaciti emigrantem do Evropě u sto věcem broju preko balkana.Duga je své to prica i veliké globálně igre o kojima Bi mogao danima pisati o onome sto znám.Premalo je mjesta u komentáři na dá se své to napíše.Morate se rukovoditi cinjenicom dá globalisti pusté jedan… Čitaj više »

Krševan
4 godine prije

Jednostavno nije istina da će devalvacijom sve ostati isto! Potpuno površan osvrt. Devalvacijom će se u dogledno vrijeme srušiti kupovna moć ne samo strane robe, nego svega, dugoročno to nije put, možda intervencija ali….. Vidjet ćemo….

Trubadur
4 godine prije

Dobro je, da po tim pitanjima Logično daje primjer Hrvatske…. Samo primjer moje Slovenije… Zamisli, da je Hrvatska več sad u euru i dođe kriza kao ona 2008.. Počne, da ti pada GDP, industrijska proizvodnja, izvoz nezaposlenost jako raste i ti nemaš mogučnosti devalvirati i barem malo smanjiti pritisak…. Slovenija je tad za malo izbegla “trojku” i da padne u grupu sa Grčkom, Irskom i Portugalom……A sad zamisli Hrvatsku, kojoj je glavni izvoz turizam… Pad za recimo 50 %… Devalviraš Kunu i odmah postaneš konkurentniji na EU tržištu….

Splitexpress
4 godine prije

Govoriti o Markovićevim reformama bez razumijevanja cjeline je glupost ograničenih analitičara,bila je to zemlja dobro educiranih stučnjaka koji su mogli proizvesti i najsloženije proizvode,što je za zemlju koja je to napravila iz zaostale agrarne zemlje,bez visokih škola,sa skromno školovanim stanovništvom fantastičan uspjeh?Činjenica da smo opustošili industrijsku proizvodnju,pa smo doveli do toga da nas analitičari genijalci upozoravaju na visoki postotak turizma u BDP-u,ne videći da imamo manje hotelskih kreveta nego 1990,pa taj visoki postotak turističkih prihoda nije zasluga rasta tog sektora,nego pad ostalih?
Ova država je propali projekt i nikakakve reforme ne mogu vratiti u međuvremenu nagomilano brdo dugova,sve je to lingvističkog prepucavanje,a država će poživjeti dok kreditori hoće refinancirati dugove,poslije toga pričati će oni koji prežive?

slagerpjevac
4 godine prije

2 i 2 su 22.

Frane
4 godine prije

Tekst je generalno dobar i ima poantu, samo šta pisac ovog teksta ne shvaća da je kako onda za vrijeme Markovića tako i danas za vrijeme anemičnog sve dirigirano iz vana. Mi nemamo suverenu državu, kunu nam printaju austrijanci, zlatne rezeve su NULA, Rohatinski sve prodao svojoj braći “jev re ija”, mladost nam gine u Afganistanu čuvajući oprijum s kojim CIA financira državne prevrate itd itd.
Sve i da se nađe neki ekonomski stručnjak koji zna šta treba uraditi a nije pitao gazde iz vana ništa ne može uraditi.
I kao šta je A.G.Matoš rekao previše je domaćih juda……..

Red Dog
4 godine prije

Jasno ko dan.

Zax
4 godine prije

Kina je suverena drzava koja ima svoj novac tako da je usporedba sa npr hrvatskom malo blesava. Sto se tice markovica i juge tu kritika stoji do odredjene mjere. Ali posto juge vise nema svaka rasprava je besmislena. Mozda je moglo drukcije Ali markovic je najmanje kriv. Republicke vodje koje su sjebali jugu su puno odgovorniji

octopus
4 godine prije

Mislav P. Članak je simpatičan, ali totalno pogrešan. Jednostavno, ne može se uspoređivati visoko industrijalizirana zemlja Kina i zemlja bez proizvodnje kao Hrvatska. Repromaterijal i za ono malo proizvodnje se uglavnom (90%) uvozi – kupuje van RH. Devalvacija valute u RH bi značila da se u idućem proizvodnom ciklusu (oko 2,5 mjeseca) nabavlja jeftiniji repro. Nakon toga opet kupovina skupog. Comprende? Brod koji se u Južnoj Koreji (Hyundai) isporučuje sa 97% domaćih sirovina nije isto što i brod iz nesretnog 3.Maja za koji je 90% sirovina (i gotovih dijelova) uvezeno. Dalje, hrvatski građani štede i kunama (oko 80 milijardi) i ti bi sad tu štednju jednim potpisom obezvrijedio? Ionako sve cijene osim onih u dućanu ili na placu idu u Eurima (pogledaj npr. “Njuškalo”). sve vrednije se ionako trži u stranoj valuti (bez obzira gdje ona tiskana). Problem je da kuna kao valuta nije (kao ni dinar prije nje) zaživjela… Čitaj više »

Pixi
4 godine prije

Ja nisam ekonomista pa ne mogu tu sa sigurnošču nešto tvrdit…ali imam neke nepoznamice pa kad bi mi ih netko pojasnio bila bi zahvalna.
1.Konkretno kako bi Hr.građanima pomogla devalvacoja kune kad je 90% kredita ima valutnu klauzolu?
2.Ja koliko se sjecam u vrijeme Markoviča Juga je imala problem sa hiperinflacijom? Kako je tada mogla pomoči devalvavija dinara?
Hvala

PeroTunguz
4 godine prije

https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_examination
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8

Kina je stara civilizacija, ovi linkovi to samo objasnjavaju.
Da bi radio za drzavu imao si carski ispit, a sve to se desavalo 200 godina prije Hrista.

Ispit iz knjizevnosti, filozofije, matematike

Danas imas visoke drzavne sluzbenike (premijere i predsjednike) koji ne mogu da rijese srednjoskolski zadatak iz matematike npr

2^x = 3 nadji X!

Neki kazu: “Pa dobro ali to ti ne treba, sta ce ti to?” -> Ne zasluzuje komentar

Da se ja pitam, a ne pitam se – uveo bi slicne testove za sve drzavne cinovnike

I nije bilo prepisivanja:comment image

vladek 68
4 godine prije

Mislio sam ne komentirati ništa,ali ipak je to jače od mene.Dragi moji stručnjaci,vi izvlačite pojedine segmente iz cjeline,a vjerovatno zbog očite averzije prema Markoviću,ili onom sistemu.Ne može se gledati tadašnji jaki dinar samo iz perspektive pojačanog uvoza.Da je Marković slijedio u bilo kojem segmentu neoliberalnu politiku,kao što mu se imputira,došlo bi do privatizacije već tada.S druge strane bi pala domaća proizvodnja,a ona je rasla jače nego ikad.Uvozno-izvozno poslovanje je bilo olakšano kao i bankarske transakcije što je gotovo anuliralo povećanje troškova radne snage.Pa i izvoz je rastao,iako ne tolikom brzinom kao uvoz.Jak dinar je odgovarao turizmu i bankama koje su imale značajne doznake iz inozemstva od ljudi na radu u inozemstvu.Isto tako,da je to tako kao što vi kažete,inozemni dug bi u to vrijeme rastao,a on se skoro bio raspolovio.

vladek 68
4 godine prije

Isto tako,usporedba tadašnje Jugoslavije sa današnjom Hrvatskom,ili obje sa Kinom jednostavno ne može proći bez jednostavnog zaključka da se privredna baza u sve tri zemlje drastično razlikuje.Devalvacija domaće valute odgovara najviše zemljama u kojima je trošak radne snage nadprosječno velik,što je djelomično slučaj u Kini.Efekat devalvacije je uvijek kratkotrajan i on eventualno može poslužiti kao privremeni zamah gospodarstvu,ali vrlo često dovodi do inflacije koja ima uglavnom prilično razoran utjecaj na gospodarstvo u cjelini.U najboljem slučaju u kratkom vremenskom roku dolazi do dizanja domaćih cijena i tu se efekat devalvacije gubi.

Koba
4 godine prije

Recimo da Hrvatska sutra osjetno devalvira kunu. Što bi se dogodilo? Pa ekipa koja nije te sreće da ih roditelji stambeno zbrinu, te su u deviznim kreditima, a takvi su standardni, ostati će bez krova nad glavom. Oni će ili via Europa ili postati podstanari u “svojim” uveliko isplaćenim stanovima koje će kupiti ona druga ekipa koja, ukupno, drži milijarde na deviznim računima. Oni će odlično proći, pare će se okretati, država ubirati porez, BDP leti u nebo, samo ti jadnici nastradaše. No dok nekom ne smrkne drugom ne svane. Zakon kapitalizma. Naivno je poistovjećivati mega sile kao što je Kina, s mikro državicama exYU, tu vrijede potpuno druga pravila. Jugoslavija je neka druga stvar i tu je učinjena greška. Ispustili smo dobru startnu poziciju u “novom svjetskom poretku” ponajviše ratom, ali pitanje je koliko bi je dobro iskoristili i bez njega.

samo tako
4 godine prije

Kako je krenulo, ubrzo če za aktualna događanja biti krivci vlasti Kraljevine Jugoslavije, nikako Sabor RH koji je jedini zakonodavac skoro trideset godina.Dovoljno vremena. Ante Markovič je bio premijer neke druge države.
Budimpešta, Beč, Beograd…. prošlo svršeno vrijeme

Qwerty
4 godine prije

Dragi narode, gradjani RH, koja god reforma da bude vi se ne pitate, mozda mislite da jeste putem izbora vlasti, ali se varate, biti ce onako kako drugi hoce.

Mile
4 godine prije

Devalvaciju bi bila korisna da je napravljena prije ulaska u EU. Danas radnu snagu uvozimo, a devalvacija bi dovela do još većeg bijega radne snage.

Zvrk
4 godine prije

Prvo se išlo institucionalno, preko jogurt revolucija i mitinga istine. Kada to nije uspjelo u svim republikama, išlo se na nacionalnu komponentu. Pa smo ubrzo dobili etnička okupljanja naroda i narodnosti, nova okapanja grobova, dolasci dijasporaša itd.

puki
4 godine prije

Vidim da su ovdje mnogi na forumu očito obožavatelji prodavača magle Ante Markovića i da su uvrijeđeni što je Jašak razgolitio njihovog idola. Međutim, Jašak ima potpuno pravo. Marković je bio neoliberalni globalist, jer su ga neolibralni globalisti i postavili na to mjesto premjera, odnosno “predsjednika Saveznog izvršnog vijeća”, kako se tada službemo nazivala funkcija premjera vlade Jugoslavije. Antu Markovića nije na to mjesto postavio SKJ, već globalistička bankomafija. To treba svim naivcima biti jasno. I to pokazuje, dakle da je SKJ kao vrhovni vladar Jugoslavije veća tad počeo gubiti kontrolu nad državom., Pljačkaški MMF je postavio Markovića na to mjesto i MMF mu je i napravio program “reformi” i poslao mu za savjetnika muljatora Jeffreya Sachsa, (šestokraki), koji mu je naparavio program poznat pod nazivom Sachs-Markovićev program, O tome možete pronaći informacije na stranim portalima. Sa tim programom trebalo je državnu ekonomiju Jugoslavije pretvoriti u tržišnu, Inače taj Sachs… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Kako prebrzo objavljujem komentar kad mi je svaki put obrisan!?

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata.

Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor.
Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema Ne objavljujet mi komentar i prestanite lagati da prebrzo objavljume ako nista nije objavljeno!

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Nisam nasao rijesenje koje bi netko ponudio. 32 milijuna ljudi ima Bitcoin novcanike jer bjeze od globalnih financijskih otrova, broj im raste. Ima jos svakakvih drugih virtualnih imovina ali bez detaljnje analize nemoguce je tvrditi za svaku pojedinacno sto je. Ne mislim da je to tema za sebe, nego tema za ozbiljniji portal nego sto je Logicno. Naime, kad god sam htio nesto napisati, komentar mi je bio obrisan, iao nije bilo razloga za to. Dopustalo se napadati me u ranijim danima… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Svega sam se nacitao i vjerujem da su svi u pravu prema osobnim iskustvima. Svi se slazu da smo opljackani, a sad kako i sto se tocno zbivalo napravljeno je po modelu da ni revizija ne moze utvrditi vrijednost poduzeca prije rata i vrijednost istog poduzeca prodanog slijed posebnih okolnosti kada vrijednost drasticno pada za vrijeme rata. Gledajte, nismo samo mi opljacani nego cijeli zapad srlja u ponor. Markovicem je modelom krenula pretvorba, majka svih pljacki. Tako su pretvorene drustvene banke pocevsi od ZaBe. I gle cuda, dogadjalo se to jos prije ukinuca zakona o porijeklu imovine. Neobicno, dogadjalo se to nakon susreta George Bush Sr. i Ane Markovica 1986 kada mu je naredjeno da samoupravna ekonomija drustvenihpoduzeca nije prihvatljiva za ulazak na zapadnu hemisferu. Alternativa je bio rat, pa su se drugovi brze-bolje dosjetili pvezati ugodno s korisnim. Svi su direktori s partijskom knjizicom presli u HDZ i opljacakli… Čitaj više »

No comment
4 godine prije

Ok, objasnili ste, ali Slovenija je koliko vidim jos uvijek clanica EU.

I sitinabog modeli pljacke su bili razliciti a ako vam istrazivacko novinarstvo nije strano doci cete tdo podataka da su svi novostvoreni tajkuni bili pripadnici ili imali nekog od roditelja medju Kontraobavestajnom Sluzbom (KOS). Naravno i pomagaci u pljacci su dobro omastili brk.

Nema ljudi dok narod ne ustane umjesto sto bjezi glavom bez obzira.

Vutra
4 godine prije

kinu se nemože uspoređivati ni sa čim,

njihova ekonomska misao potiče od mao-a i njegovog legendarnog obećanja svakom kinezu šaka riže dnevno

milijardu šaka riže svaki dan,

danas se smijemo na plaće kineskih radnika koji su zaradjivali dolar dnevno… milijardu dolara svaki dan…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.