fbpx

Kineski potrošači pokazuju manje povjerenja prema proizvodima iz SAD

Supermarket

SAD su postale zemlja prema čijim su proizvodima i robnim markama najviše opali interesi kineskih potrošača usljed porasta tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, pokazalo je u utorak istraživanje Global Timesa.

Na osnovu internetskih upitnika 1.800 ispitanika od 17. do 24. jula, istraživanje je pokazalo da je 63,7 posto ispitanika odabralo SAD kao zemlju gdje su sklonost i povjerenje prema njenim proizvodima i brendovima opali.

Anketirani potrošači su pokazali da je njihovo interesovanje za robu i brendove iz Indije, Australije, Japana i Velike Britanije takođe opalo. Među njima je 30,3 posto izabralo Indiju, 28,4 posto Australiju, 25 posto Japan i 23,7 posto Veliku Britaniju.

Postoji određena veza između potrošačke sklonosti prema uvoznoj robi i geopolitičkih odnosa, rekao je Zhang Yi, glavni analitičar u konsultantskom preduzeću iiMedia Research, trećoj kompaniji za vađenje i analizu podataka sa sjedištem u Guangzhou.

“Istraživanje je takođe u skladu sa analizom iiMedia, koja je pokazala da kineski potrošači imaju tendenciju da ne biraju američke marke”, rekao je Zhang.

“Mogućnost bojkota američke robe ne može se isključiti s obzirom na prethodno iskustvo”, dodao je.

Gao Lingyun, stručnjak sa Kineske akademije društvenih nauka, istakao je da antipatija kineskih potrošača prema američkim proizvodima možda neće dostići nivo iz 2017. godine kada je primjena sistema protivraketne odbrane Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) u Južnoj Koreji izazvala Kinu, sve dok se SAD i Kina ne suoče sa nasilnim sukobom.

Južnokorejski maloprodajni gigant Lotte Mart u potpunosti se povukao sa kineskog tla zatvarajući svih svojih preostalih 12 prodavnica do kraja 2018. godine, objavio je domaći list Yicai. Od 112 prodavnica Lotte Mart, prvobitno otvorenih u Kini, 74 su obustavile rad zbog kršenja zaštite od požara u 2017. godini.

“Nadamo se da bi američke kompanije mogle ublažiti strahove koji proizlaze iz trenutnih tenzija, jer će Kina nastaviti da dalje otvara svoje tržište i ostavlja vrata otvorenim za preduzeća iz svih zemalja”, dodao je, napominjući da su trenutni trikovi koje izvode neki američki političari namijenjeni dobijanju glasova na predsjedničkim izborima u SAD.

Nedavno ponašanje američke vlade u stalnom ciljanju Kine pojačavalo je bilateralne tenzije, i izazvalo antipatiju među Kinezima. Posljednji nerazumni potez da se naglo zatvori kineski konzulat u Houstonu, Texas, dodatno je pogoršao nepovoljan utisak o SAD, rekli su kineski stručnjaci.

“Neizbježno je da će kineski potrošači reagovati na način na koji anketa pokazuje prema američkim proizvodima nakon događaja u konzulatu, ali raspoloženje među kineskim potrošačima nije poput rastućeg nacionalističkog osjećanja u Indiji,” Tian Yun, potpredsjednik Beijing Economic Operation ASsociation, rekao je Global Timesu, dajući zasluge oštrim usponima kineskih domaćih brendova.

Zahvaljujući produktivnoj industrijskoj nadogradnji i poboljšanju domaćeg dizajna, kineski potrošači sada nisu toliko zavisni od stranih brendova kao ranije, jer se kineski brendovi povećavaju i poboljšavaju, dodao je, pozivajući se na vodeće proizvođače pametnih telefona Huawei, Xiaomi i Vivo.

Istraživanje Global Timesa otkrilo je da 74 posto ispitanika preferira domaće brendove prilikom odabira proizvoda slične vrste.
“Čak i ako SAD ostanu najveće tržište potrošnje na svijetu, Kina je najveće inkrementalno tržište”, primijetio je Tian, predviđajući da će obim kineskog potrošačkog tržišta postati dvostruko veći od američkog do 2035. godine.

Zaoštreni odnosi između Kine i SAD, koji se kreću od trgovinskog rata do trenutnog scenarija, samo će američke firme staviti u pasivan položaj, a ta preduzeća su računala na ekonomije u usponu, poput Kine, da bi maksimizovale rast svoje dobiti, rekao je Zhang.

Kineska maloprodaja robe široke potrošnje porasla je za 8 odsto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, zadržavši svoj osnovni položaj u ekonomskom rastu zemlje šest godina zaredom, pokazali su zvanični podaci.

Vođena snažnom domaćom potrošnjom i sve većim pristupom međunarodnim brendovima da zadovolji ovu potražnju, Kina je postala ključni pokretač rasta na globalnom potrošačkom tržištu. Potražnja kineskih potrošača za kvalitetnom uvezenom robom sa specifičnom dodatnom vrijednošću veća je zbog sazrijevanja obrazaca potrošnje i povećanja prihoda u gradovima i provincijama, prema izvještaju Deloittea u novembru.

U kontekstu povećanja potrošnje u Kini, bio bi veliki gubitak za strane brendove ako ne bi iskoristili priliku, naglasili su stručnjaci.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
2 mjeseci prije

Bojkot američke robe?!
Moglo bi vrlo zaboljeti amere….
I više nego obratno.
Ne znam jeli obratno i moguće…

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

Jeste moguce, ali je skupo. Ameri bi morali stampati jos vise para, narodu dijeliti nekoliko hiljada dolara da predju na proizvode drugih proizvodjaca. Troskovi domacinstva bi prilicno porasli.

Hamer
Gost
Hamer
2 mjeseci prije

Sve kinesko je doslovno smeće a i pravi se od smeča

Ad astra
Gost
Ad astra
2 mjeseci prije

Hammer, ne slažem se s tobom corona virus im je jako dobro uspio. Traje duže od svih njihovih proizvoda. Mala šala na početku. Sretao sam i kvalitetne kineske proizvode ali tajna je bila u tome da su nadzornici proizvodnje bili zapadnjaci. Druga tajna je u tome da neke stvari ne proizvode već samo sklapaju. Ali ako kupišneku kopiju zapadnog brenda onda je to totalno smeće. To su moja iskustva s kineskom robom. Inaće, sad kad kupujem neke stvari obvezno pitam za zemlju porijekla i kineske stvari izbjegavam. Posebno tehničke stvari. Imam toliko lošeg iskustva.

Ad astra
Gost
Ad astra
2 mjeseci prije

Moglo bi biti frke ako zapad totalno izgubi povjerenje u kinesku robu. Dio zapadne proizvodnje već se seli u Indiju, Vjetnam, Indoneziju i slične destinacije. Iako ovaj tekst smatram tendencioznim ipak ću kazati da ova tema nije za zafrkanciju. Kina bi puno više izgubila. A ovakvi tekstovi mogu nanesti štetu Kini. To je nešto slično kao oni tekstovi o zločinačkom NATO-u koji je ispalio tone i tone osiromašenog uranija na Srbiju pa su mnogi kupci odustali od kupovine srpskih proizvoda.

jozo
Gost
jozo
2 mjeseci prije

Koji su to proizvodi iz SAD?
Rado bi se ukljucio u doticni bojkot help help

Lucija
Gost
Lucija
2 mjeseci prije

A moguće je i da neki, prije amer.proizvodi – sada dolaze iz Indije. Nemaju, naime razloga ni Indiju volit naročito…
Drugo, svi kupci su konzervativni za neke artikle…trend onih gore postotaka jest točan, ali su možda malo manji…

Lucija
Gost
Lucija
2 mjeseci prije

✧ lat. incrementum ← increscere: rasti, hjp.znanje.hr
Dakle, radi se o najbrže rastućem tržištu, što jest točno.
Izraz ‘inkrementalni profit’ odnosio bi se, međutim, na profit ostvaren prodajom novih proizvoda (čak i nastao od nekih drugih novih aktivnosti).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x