Kineski roboti oduševili na pekinškoj konferenciji

Robot, uslužni robot, konvencija, peking, robotika, kina
0
0

Narandžasta riba pliva pored podvodne cijevi tražeći oštećenja. Nakon što pronađe rupu, upozorava radnike na obali glasnim zvukom. Ovako je izgledala stvarna demonstracija na Svjetskoj robotskoj konferenciji (WRC) 2016. u Pekingu.

Pametni “mehaničar” je SmartTuna, robot razvijen za pronalaženje curenja u podvodnim cijevima.

“Nekada je opasno ići pod vodu pa smo razvili robota,” kazao je jedan od demonstratora. “Precizan je, mali i pametan.”

Više od 2000 takmičara iz više od deset zemalja i regiona, uz preko 300 eksperata, prisustvuju ovoj petodnevnoj konferenciji i razmjenjuju ideje. Zbog starenja radne snage i porasta cijene rada, Kina je odlučna da ulaže u razvoj robota.

“Vidim svijetlu budućnost u robotima”, kazala je posjetiocima Liu Yandong, kineska vicepremijerka. “Naše društvo napreduje pa tako i naša potreba za robotima u svakodnevnom životu.”

Industrijski roboti su ove godine vrlo dobro zastupljeni na konferenciji sa učešćem od oko 40%, dok ostatak predstavljaju uslužni i specijalizovani roboti. U Kini je tokom prošle godine proizvedeno skoro 33 hiljade industrijskih robota. Ova zemlja planira dostići brojku od 150 hiljada do 2020. godine, a do 2030. oko 400 hiljada. Ako u tome uspije, vrijednost tržišta će porasti za oko 600 milijardi yuana tokom sljedeće decenije.

Veoma zanimljiv dio ovogodišnje konferencije čine uslužni roboti, a koji se koriste za obrazovanje, bankovne usluge, u vladinim ustanovama i sportu.

Xu Xiaolan, generalni sekretar konferencije, kazala je da uslužni roboti postaju pametniji i “humaniji”, što im omogućava bolju komunikaciju sa ljudima. “Postoji velika potražnja za takvim robotima, što uzrokuje i razvoj te tehnologije,” rekla je ona.

Dok potražnja raste, vlada grabi priliku da poveća razvoj robotskih tehnologija u Kini. U aprilu je objavila razvojni plan za narednih pet godina.

“Uprkos vladinoj podršci, izazovi i dalje postoje”, kazao je Niu Nutao, zvaničnik zadužen za informatički sektor u istočnoj kineskoj provinciji Anhui.

“Kina tek treba da doživi široku primjenu robota, a taj sektor je ometen nedostatkom talenata i industrijskih lidera koji bi se mogli suočiti sa svjetskim rivalima, poput ABB-a i Kuke”, kazao je on, dodajući da je kinesko tržište još uvijek pretrpano uvoznim prozivodima jer domaće kompanije još nisu dovoljno razvile svoju tehnologiju.

pekinška konferencijarobotirobotikaSvjetskoj robotskoj konferencijiWRC
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI