Kinesko stoljeće? Kineske tvrtke dominiraju popisom Fortune 500

China
11 komentara

Kina je po prvi puta preuzela vodstvo od svog najvećeg suparnika u trgovini, SAD-a. Prema novom popisu najvećih svjetskih tvrtki po prihodima na scenu su došle kineske firme, a američki dominanti niz se prekinuo, iako su upravo od početka 1990. godine, popisom dominirale američke tvrtke.

Kako se svjetska ravnoteža snaga mijenja, kineske su tvrtke zauzele 129 mjesta na popisu Fortune 500, uključujući 10 tajvanskih tvrtki. Na drugom mjestu se našao SAD sa 121 američkom tvrtkom.

Veteran ljestvice, Walmart, osigurao je prvo mjesto šestu godinu zaredom, a četrnaesti put od 1995. godine ostvarivši prihod veći od 500 milijardi dolara. Američkog maloprodajnog giganta slijedi najveća kineska državna naftna i plinska tvrtka Sinopec Group, čiji su prihod i dobit od prošle godine uspjeli izbjeći geopolitičke turbulencije usred tromog trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga.

Royal Dutch Shell, koji je ima prihod od oko 396 milijardi dolara, osigurao je treće mjesto. Još dva mjesta u prvih pet zauzimaju kineske državne tvrtke, China National Petroleum Corp (CNPC) i državna mreža dobavljača električne energije s 393 milijardi dolara.

Unatoč brojnosti kineskih tvrtki, koje nadmašuju američke tvrtke, one i dalje zaostaju po ukupnim prihodima, što čini 25,6 posto ukupnih prihoda u Fortune 500, u usporedbi s 28,8 posto za SAD. Ukupni prihod za sve tvrtke navedene na popisu iznosi 32,7 bilijuna dolara, 9 posto više nego godinu prije, što je više od jedne trećine svjetskog BDP-a.

Među 25 pridošlica pojavio se i Saudi Aramco, koja je nedavno proglašena kao najprofitabilnija tvrtka na svijetu. Od 25 novih tvrtki, 13 su iz Kine, uključujući Kinesku razvojnu banku, proizvođača vlakova CRRC Corp, giganta kućanskih aparata Zhuhai Gree Electric Appliances Co, i proizvođača smartphonea Xiaomi, koja je najmlađa tvrtka na listi 500 najboljih u 2019. godini.

Crna lista i postojeće trgovinske napetosti između dviju najvećih gospodarstava nisu spriječile Huawei da se popne na ljestvici, skočivši s prošlogodišnjeg 72. mjesta na 61. mjesto.

“Hoće li 21. stoljeće postati kinesko stoljeće u punom smislu – s kineskom dominantnom kulturom, idealima i konceptima ljudskih prava i ljudske prirode – trebamo još vidjeti”, napisao je Fortune. “No, barem u poslu, kinesko stoljeće intenzivno raste više kineski, i brže svaki dan.”

Fortune 500Kineske firme
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MajorJS1
4 godine prije

Nevezano:
Di je g. Babić i njegove analize ?

Aga
4 godine prije

Heh tek kina krece da se kotrlja, da hvata zalet, velik udio BDP do sad je stvarao izvoz , jer nije imala srednjeg sloja, ali podizanjem unutarnjeg bogastva naroda te unutardrzavnom trgovinom kina uz brojne infrastructure projekte u inozemstvu koji se rraliziraju u buducnosti moze samo rasti… ona ostvaruje American Big Deal 1932 ali zbog brojnosti stanovnistva ostvaruje ga u u inozemstvu I u domacim vodama 2puta jace kontroliranije I efektivnije

Trubadur
4 godine prije

comment image —— Kina je več prva ekonomija u svijetu…. Ne samo banke, nego je i največi investitor u svijetu, veči od IMFa i svetske banke zajedno….Istorija ide napred bez ustručavanja, pa makar zapad kmeči koliko hoče…

Ratoborna gljiva
4 godine prije

Prije dvije hefte-sedmice se vratio iz kine. Utisak……. Kinezi su par svjetlosnih godina ispred svih ostalih

pikač
4 godine prije

Kinesko stoljeće. Dobro jutro

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI