Kripto-prijateljski El Salvador kopa prve bitkoine uz pomoć energije iz vulkana

El Salvador-Kopanje bitcoina pomocu energije iz vulkana
7 komentara

El Salvador je zvanično iskopao mali dio svog prvog bitcoina koristeći snagu vulkana, najavio je predsjednik Naiib Bukele mjesec dana nakon što je njegova zemlja usvojila kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Rudarska operacija, koju vodi državna energetska kompanija LaGeo SA de CV, uspjela je da generiše 0,00599179 bitkoina, ili oko 269 dolara, koristeći geotermalnu energiju iz vulkana, napisao je Bukele na Twitteru.

Ranije ove nedjelje, predsjednik je podijelio na Twitteru video snimak vladinih transportnih kontejnera koji nose uređaje za rudarenje digitalne valute u energetski objekat u džungli da ih instaliraju LaGeo tehničari.

Na teritoriji male centralnoameričke države nalazi se 20 vulkana, a skoro četvrtinu domaće proizvodnje energije generiše geotermalna energija.

U junu je kongres El Salvadora odobrio predloženo usvajanje bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Tri mjeseca kasnije, predsjednik Bukele je objavio da je njegova vlada kupila prvih 400 bitkoina, označavajući početak prvog prihvatanja valute u svijetu.

Kao dio uvođenja na nacionalnom nivou, vlada je dodala stotine bitkoina u svoj bilans stanja i pokrenula virtualni novčanik pod nazivom Chivo, ili „cool“ na španskom slengu. Kripto-novčanik nudi transakcije bez naknade i omogućava brza prekogranična plaćanja, a svakom salvadorskom vlasniku računa poklonjeno je početnih 30 USD digitalne imovine.

BitcoinEl SalvadorKriptovaluteVulkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
1 godina prije

Bukele zna što radi. Uskoro će Panama, a od sljedećeg tjedna možda i Brazil. Nakon stoljeća Pax Americane ovo je bilo i za očekivati.

Zigi
1 godina prije

Bravo Bukele, tako se iskorištavaju vulkani,, bravo! Izgenerirao je 0,00599179 bitkoina, a sad zamislite kad bi imao još veći i jači vulkan ,gdje bi mu bio kraj. Onako usput , kolko je jaka ta elektrana na vulkansku energiju?? Možda je to čak interesantnije od bitkoina ? Bljak !

Max
1 godina prije

A što ako ga ukinu

Istražuj
1 godina prije

Najebace 🤣

Boba Lazarević
1 godina prije

Od kriptovaluta najviše koristi imaju prodavači čipova i vlasnici elektrana. Sve drugo su priče za budale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI