Mogu li kriptovalute postati ubojice dolara?

Dolar protiv Kripto valuta
13 komentara

Mnoga nacionalna gospodarstva aktivno traže zaštitu od prevladavajućeg gospodarskog sustava. Dedolarizacija ili odbijanje dolara u korist drugih vrijednosti je postala popularno ne samo među zemljama, nego i običnim građanima, što je bilo moguće zahvaljujući globalnom tehnološkom napretku i povećanom pristupu internetu.

Američki dolar je još uvijek glavna svjetska rezervna valuta. Financijska pravila koja su svijet dovela u ovakvu situaciju se u Sjedinjenim Državama i služe interesu elite u Washingtonu i male skupine njegovih saveznika.

Tako je stvoren petrodolar, ukinut zlatni standard, uzrokovana posljednja financijska kriza i besmisleni program kvantitativnog ublažavanja.

Sve ove ekonomske odluke su donesene s jasnim ciljem – produljenjem američke dominacije u svjetskom gospodarstvu i davanjem umjetne podrške neodrživom financijskom sustavu.

Praktične posljedice nestabilnosti su vremenom dovele do ideje o stvaranju alternative, omogućavajući istovremeno bijeg od dominacije dolara i povezivanje gospodarstva s realnim vrijednostima.

Potreba za izbjegavanjem ove situacije je bila posebno izražena u zemljama s velikim dolarskim dugovima i koje se suočavaju s prijetnjom isključivanja iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT.

Međutim, 2015. godini Kina uvodi alternativni sustav plaćanja Cross-Border Interbank Payments System (CIPS), koji je identičan SWIFT-u i služi kao sigurnosni sustav za “nerazumne” zemlje kojima SAD prijete da će biti isključene iz SWIFT-a.

Venezuela je poduzela radikalniji korak i stvara svoju kriptovalutu, Petro, koji će biti podržan rezervama nafte vrijedne milijarde dolara.

Sankcije protiv Rusije i utjecaj koji je Washington imao na svjetski ekonomski sustavu zahvaljujući dolaru su prisilili Moskvi i Peking da potpišu sporazum o dedolarizaciji, unutar kojega je utemeljen zlatni standard juana.

Rusija prodaje energente Kini, koja ih plaća juanima, nakon čega Rusija juan pretvara u zlato na burzi “Shanghai Gold Exchange”, čime zaobilazi sankcije Washingtona.

Mnoge druge zemlje su spremne poduzeti slične korake. Sjedinjene Države povećavaju financijski i ekonomski pritisak na države putem međunarodnih organizacija kao što su MMF i Svjetska banka, ali ove zemlje u proteklo vrijeme ujedinjuju u borbi protiv vanjskih uplitanja.

Visoka tehnologija pridonosi provedbi strategije decentralizacije i udaljavanje od financijskih centara moći u Washingtonu i Londonu, koji i jesu glavni uzrok globalnih problema.

Prvo, mogućnost neograničenog tiskanja dolara je vrlo loše po globalno gospodarstvo, napuhava tržišta dionica i dovodi do nekontroliranog rasta nacionalnih dugova. Čak se i tržištem zlata manipulira putem “lakog novca” i takvim financijskim piramidama i derivatima.

Ako se sve to sruši, kako se pokazalo 2008. godine, središnje banke će svojim partnerima pomoći kroz programe takozvanog kvantitativnog ublažavanja, tiskajući neograničene količine novca.  Naravno, sve to se čini na teret poreznih obveznika i malih igrača na financijskom tržištu.

Vjerojatno je običnim ljudima teško razumjeti što se događa, ali dolar u stvari neprestano deprecira u odnosu na materijalnu imovinu. Organizacije kao što su FED, bolje rečeno njegovi vlasnici, privatne banke, hedge fondovi, rejting agencije i revizorske tvrtke su skovale lukavi plan za stvaranje golemog bogatstva koje svijet gura u lažne kreditne prijevare.

Tržište kriptovaluta za mnoge nije samo način za lakše upravljanje sredstvima, nego i sigurno utočište od centraliziranih financijskih regulatora i središnjih banaka, drugim riječima od dolara i valuta općenito.

Još nije jasno hoće li Bitcoin, što je samo jedna od kriptovaluta, postati mudra dugoročna investicija, ali ovaj se koncept zasigurno neće ugasiti i aktivno će se razvijati.

Blockchain tehnologija, koja je temelj kriptovalute, model je decentraliziranih ekonomskih transakcija bez posrednika koji mogu manipulirati i upravljati tržištem po vlastitom nahođenju. Ova tehnologija bože biti moćan lijek protiv virusa duga koji ubija društva i širi kaos diljem svijeta.

Washington se već suočava s posljedicama svojih nepromišljenih poteza protiv svojih geopolitičkih protivnika. Odluka da se Iranu onemogući pristup SWIFT-u, gospodarski rat protiv Rusije i Venezuele i pritisak na Kinu stvaraju alternativni financijski i ekonomski i financijski sustav.

Peking tako sprečava Ameriku i njezine saveznike, jer ekonomska alternativa već postoji i spremna je za rad neovisno o europskog i američkog sustava.

Anonimni, decentralizirani i tehnološki pouzdan sustav je dokaz da geopolitički protivnici Washingtona istražuju sve mogućnosti kako stati na kraj hegemoniji američkog dolara.

Bitcoin može porasti i na 50000 dolara, ali su ga preoteli Wall Street i lešinarski fondovi
Petro – Venezuelanski „Bitcoin“ – Novo monetarno oružje protiv SAD-a
Nakon Venezuele, Rusija u zaobilaženju sankcija razmišlja o „kriptorublji“

BlockchainDolarKriptovalute
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JUPI
6 godine prije

NE kriptovalute su isto što i dolar samo ga nije potrebno štampati jeftinija izvedba istih štampaća novca

Koba
6 godine prije

Kripto valute su već više puta odigrana igra. Samo su nove tehnologije omogućile dosada neviđen broj igrača. Da bi netko dobio mnogi moraju izgubiti, jebi ga prvi zakon tržišta. https://www.youtube.com/watch?v=7B30-l8v9lU

Kenan
6 godine prije

Bitcoin je izmislila i u vlasništvu je CIA-e,radi lakšeg kretanja zarade od droge koja je njen glavni izvor prihoda.Suvišno je dalje išta reći o ostatku kriptovaluta i njihovoj mogućnosti da ”ubiju” dolar pošto je zastupljenost Bitcoin-a preko 30% u ukupnom tržištu kriptovalutama.

Laki Topalović
6 godine prije

Ipak je jedan Petro jedan barel veneuzelanske nafte, dakle ovdje imamo neku realnu vrijednost iza kriptivalute. Ili griješim

shumadinac
6 godine prije

Zaboravite rizičnost i sve ostale potencijalne probleme kriptovaluta – usmerite logiku samo na najbitniju stvar. Svima nam je jasno koliko je dolar važan “ratoborno-pljačkaškoj družini” Zapada koja, za divno čudo, ne radi ništa protiv kriptovaluta – čak ni na verbalnoj bazi. Čudno?

bbbb
6 godine prije

Kriptovalute međuetapa stvaranja povjerenja u elektronski novac da lakše zemljanima sjedne ukidanje gotovine i totalno utamničenje binarnim kodom.

Miami
6 godine prije

I ja sam ta ovca koja je zaradila na bitcoinu

Tobia Quantrill
6 godine prije

Dobar clanak i pojednostvljeno objasnjenje tenutnih pravila igre, jedino mi bode oci recenica tj izjava ‘MMF i Svjetska Banka i ostale medjunarodne organizacije’.
MMF i Svjetska Banka nisu medjunarodne organizacije vec privatne tvrtke s jasno definiranim vlasnistvom i kao takve jasnom strategijom vlastitih interesa,a ne medjunarodnih interesa.
Dosta ljudi ‘dozivljava’ MMF i Svjetsku Banku kao UN, UNESCO,UNICEF, al to je misanje kruski i jabuka.
Stete sto se MMF krediti cesto poimaju kao medjunarodna pomoc, al MMF ili UniCredit, stvar je ista, ako nema MMF koristi, nema tu nikakve transe.

Dado
6 godine prije

Jako vazno, i Agrokor je imal dobre dionice….. do prosle godine..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI