Musk traži sastanak sa kineskim rukovodstvom

Elon Musk
4 komentara

Izvršni direktor Tesle Elon Musk planira da posjeti Kinu u narednim sedmicama i nada se da će se sastati sa novim premijerom te zemlje Li Qiangom, prenio je Reuters u petak. Milijarderovo posljednje putovanje u zemlju bilo je 2020. godine, tokom prvih dana pandemije Covid-19.

Musk planira da otputuje u Kinu “već u aprilu”, iako će tačno vreme zavisiti od Lijevog rasporeda, navodi se u saopštenju , pozivajući se na dva izvora koji znaju za putovanje. Nisu otkrili šta tačno Musk planira da uradi u zemlji, niti šta se nada da će postići susretom sa premijerom.

Tesla, koja je uspostavila značajno tržište u Kini, nije potvrdila prijavljene planove putovanja.

Musk se ranije sastao s Lijem na otvaranju Tesline ‘gigafabrike’ u Šangaju 2019. godine, a njih dvojica su kasnije održali sastanak na internetu, gdje mu se generalni direktor zahvalio na podršci tvornici tokom pandemije, prema izvještajima lokalnih medija. U to vrijeme, Li je bio partijski sekretar Šangaja i bio je uključen u izgradnju fabrike, najvećeg proizvodnog pogona kompanije. On je preuzeo dužnost osmog premijera Državnog vijeća Kine ranije ovog mjeseca, nakon što je Xi Jinping započeo svoj treći mandat kao predsjednik.

Dok je Muskova posljednja posjeta Kini došla početkom 2020., samo nekoliko sedmica nakon globalne epidemije koronavirusa, on je posjetio niz virtuelnih adresa za događaje u zemlji – uključujući njenu Svjetsku internet konferenciju 2021., na kojoj je obećao da će povećati Tesline investicije u Kini. .

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su Muskova “saradnja i/ili tehnički odnosi” sa stranim silama “vrijedni razmatranja”,  ali je požurio da doda da ne optužuje poduzetnika da je “činio nešto neprikladno”. Iako je u više medijskih izvještaja prošle godine navedeno da je Bijela kuća pokrenula “reviziju nacionalne sigurnosti” Muskovih poslova u inostranstvu, Bajdenova administracija je kasnije insistirala da te tvrdnje “nisu istinite”.

Uprkos Muskovim rastućim finansijskim vezama sa Kinom, sam Peking je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa nekim od njegovih poduhvata, a vojni istraživači su prethodno pozvali da razviju način da se ” uništi” SpaceX-ova satelitska mreža Starlink ako to postane neophodno. Teslini električni automobili također su navodno zabranjeni u kineskim vojnim objektima zbog kamera postavljenih na vozilima, što je direktiva nametnuta ubrzo nakon spornog sastanka američkih i kineskih zvaničnika na Aljasci 2021.

BidenkinaMuskSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Hoće profil na tik toku.

CWRK
8 mjeseci prije

dadada

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Čini se da će do toga i doć .

Ivan
7 mjeseci prije

Smiju ga pustiti samo ako dokine komunikacijske usluge fasistickoj bagri Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI