fbpx

Najveći pobjednik u američkom ”boomu” obnovljivih izvora energije je Kina

Američka zavisnost od Kine

Kako je prijelaz na čistu i obnovljivu energiju počeo dobivati ozbiljan zamah, SAD se sada suočavaju s drugom preprekom: kako ne previše ovisiti o Kini u vezi s mineralima, koji se koriste za izgradnju čistih energetskih sustava?

Od dana predsjednika Jimmyja Cartera i naftne krize 1970.-ih, Sjedinjene Države nemilosrdno su slijedile utopiju ne bi li postale energetski neovisne. Ali s trajnim krizama u pogledu nafte koje su popratili šokovi vezani uz cijenu nafte, postalo je očigledno da Washington nikada neće postići istinsku energetsku neovisnost ako se bude oslanjao isključivo na fosilna goriva, čak i ako Sjedinjene Države konačno postanu neto izvoznici nafte. Većina građana Amerike također smatra da bi se vlada trebala „usredotočiti na razvoj alternativnih izvora, umjesto stvaranja fokusa na fosilnim gorivima“, kao dio nastojanja za ublažavanje klimatskih promjena.

Bilo da se radi o energetskoj neovisnosti ili o nastojanju poboljšavanja stvari vezanih za klimatske promjene, u SAD-u se događa nesumnjiv pomak prema obnovljivim izvorima energije; oni su u 2019. godini činili sveukupno 11,4 posto ukupne potrošnje energije u 2019. godini, u usporedbi sa samo 4 posto od dva desetljeća prije.

No kako je prijelaz na čistu i obnovljivu energiju počeo dobivati ozbiljan zamah, Sjedinjene Države suočavaju se s drugim problemom: previše su ovisne o Kini u pogledu minerala, koji se koriste za izgradnju čistih energetskih sustava.

Kina isporučuje oko 80 posto rijetkih elemenata, koje zatim Sjedinjene Države koriste za proizvodnju vjetrenjača, solarnih panela, baterija za električne automobile, pametne telefone, računala, medicinsku opremu, državnih obrambenih sustava, pa čak i za tehnologiju vezanu za naftu i zemni plin.

Ovisnost o Kini

Još 2018. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je popis od 35 minerala, koji su klasificirani kao minerali od “kritične važnosti” za američko gospodarstvo. Alarmantni dio je ovaj: SAD se u potpunosti oslanja na uvoz iz Kine 14 od 35 minerala, a uvozi 75 posto od najmanje još deset preostalih.

Te brojke nisu pretjerivanje: Prema Američkom geološkom istraživanju, Kina je opskrbila 80 posto američkih potreba za mineralima u 2019. godini. Još jedna zabrinjavajuća statistika: Iako su SAD iskopale 18.000 metričkih tona vlastitih rijetkih elemenata u 2018. i 26.000 tona 2019. godine, američki Geološki institut otkrio je da je cjelokupna količina minerala koji su proizvedeni u SAD-u izvezeni. Prije samo tri desetljeća, SAD je bio svjetski proizvođač ovih minerala, ali od tada do danas pao je na sedmo mjesto.

Kineski zahvat u američki lanac opskrbe rijetkim mineralima postat će jasan kao svjetlost dana, ako demokratski predsjednički kandidat Joe Biden uđe u Ovalni ured i započne provoditi svoj klimatski plan vrijedan 5 bilijuna dolara.

Biden je plasirao vrlo ambiciozni prijedlog klimatskog plana vrjednijeg od 5 bilijuna dolara, za kojeg kaže da bi bio potreban ako bi se SAD uskladile s EU-om čime bi postale zemlja s nultim postotkom emisije ugljika do 2050. Biden je predložio nevjerojatnih 1,7 bilijuna dolara savezne potrošnje tijekom sljedećeg desetljeća za postizanje tog cilja, s time da se očekuje da će se privatni sektor uklopiti u takvu ravnotežu. Biden kaže da se troškovi poreznih obveznika mogu nadoknaditi otkazivanjem velikodušne porezne olakšice, koju je Trump dodijelio američkim korporacijama, kao i uklanjanjem subvencija industriji fosilnih goriva.

Postati samodovoljan

Budući da je Kina dom gotovo polovice poznatih rijetkih minerala na svijetu, SAD će imati malo izbora, osim da eventualno ubrza svoj uvoz ovih minerala iz Srednjeg kraljevstva, prilikom prelaska na obnovljive izvore. Dodatno situaciju otežava to što je cijeli svijet u istoj utrci, za prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju. Nadalje, mogućnost da Kina svoje prednosti u vezi s rijetkim mineralima koristi u trgovinskom ratu s SAD-om, je vrlo stvarna.

Nekoliko stručnjaka za energiju prihvatilo je tu stvarnost i naglasilo da će SAD postići istinsku energetsku neovisnost samo izumom pristupačnih čistih energetskih tehnologija te osiguravajući da se one proizvode lokalno i prodaju širom svijeta.

Kao što je američka senatorica Lisa Murkowski (R-AK), predsjednica Senatskog odbora za energetiku i prirodne resurse, izjavila: “Moramo preokrenuti našu štetnu ovisnost o Kini i drugim zemljama i obnoviti domaće lance opskrbe za sve, od osobne zaštitne opreme do čiste energije za tehnologiju”.

Ali ne radi se samo o smanjenju ovisnosti SAD-a o Kini iz velikog opreza. Doktor Arun Majumdar sa Sveučilišta Sanford i pomoćni ravnatelj Instituta za energetiku Precourt istaknuo je da SAD uvoze više od 50 posto nafte koju potroše, po cijeni od oko 300 milijardi dolara godišnje, što je novac koji bi se mogao koristiti za stvaranje radnih mjesta, kako bi SAD mogle postati samodovoljne u svojim energetskim potrebama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Member
tuf
6 mjeseci prije

Kinezi su previše tromi, pasivni i submisivni. Već su trebali iskoristiti žeton s rijetkim metalima, obustaviti sav izvoz u SAD.
Financijski je taj izvoz zanemariv, a šteta/efekt su neusporedivo veći.
Ameri su se itekako aktivirali i po ostatku svijeta sklapaju nove ugovore o ekstrakciji rijetkih metala. Dok se Kinezi pomaknu, ekstrakcija iz alternativnih izvora će već krenuti.
P.S. Off-topic, evo kako i u europskim korporacijama prolaze zviždači:
https://www.poslovni.hr/europska-unija/zvizdac-iz-vw-a-pronaden-mrtav-u-spaljenom-automobilu-ranije-mu-izgorjela-i-kuca-4246532

crodaemon1
Gost
crodaemon1
6 mjeseci prije
Reply to  tuf

Da da da a ameri im nebi udarili kontru na ostatak roba

tuf
Member
tuf
6 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Ameri to ne mogu učiniti jer nemaju u svemu alternative ili bi trenutno bile preskupe, a tržište bi osjetilo značajne štete. Očigledno nisi svjestan što se sve proizvodi u Kini. Taman da to i naprave, čine im 25% izvoznog tržišta, ni približno onoliko koliko se ameri busaju u prsa kao da su nezamjenjivi i jedinstveni.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije
Reply to  tuf

Ispod komentara je link na dobar članak koji puno govori o tome kako svijet funkcionira što je puno bitnije za shvatiti nego političke odnose SAD i Kine od kojih se nama puštaju samo posljedice iz kojih stoje razni skriveni i neskriveni uzroci.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  tuf

Ma nije moguce. Zvizdac ubijen u EU? Ma tu su sigurno neki Rusi umjesani, Europljani su previse fini .

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
6 mjeseci prije

Treba zu Kinu demokratizirat-porobit.Uvesti von zapadne vrijednosti

miki iz USA
Gost
miki iz USA
6 mjeseci prije

E moj Sasa kumrovacki, emoj Sasa !

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Valjda je umjesto “booma” ono “obnovljivi izvori” trebalo biti u navodnicima jer se energija nemože obnoviti nego samo promjeniti svoj oblik, a sad kolika je obnovljivost u procesu pretvorbe te energije iz jednog oblika u drugi sasvim je nešto drugo.
To “obnovljivi izvori” je reminescencija iz prošlih vremena kao i “fosilna goriva” što sugerira kako su nafta, plin i ugljen nastali iz fosila organskog porijekla.
Ali nema veze, to “obnovljivo” lijepo zvuči pa nam se čini kako će se električna energija u električnom automobilu pretvorena u mehaničku “obnoviti” bez obzira što je ta električna energija pretvorena iz kemijske ili atomske ili energije sunca ili vjetra za pretvorbu kojih su opet potrebni “neobnovljivi” resursi planeta zemlje.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

“Moramo preokrenuti našu štetnu ovisnost o Kini i drugim zemljama i obnoviti domaće lance opskrbe za sve,
tu rečenicu, svaki političar u svakoj zemlji će da izgovori bar prije izbora.

Eto i mene
Gost
Eto i mene
6 mjeseci prije

Pogledati Planet of the humans, dokumentarac michaela moorea, pa bi mogli pricati o “obnovljivim” izvorima energije na malo drugaciji nacin…

Eto i mene
Gost
Eto i mene
6 mjeseci prije
Reply to  Eto i mene

I u samom clanku pise o iskoristavanju rijetkih minerala za obnovljive izvore enregije, bit ce da minerali rastu na stablima, pa ce se i oni obnoviti cim iskopamo ove koji nam sad trebaju…

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Izgleda i Kinezi naučili demokratski put in.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Kina je najveći pobjednik, a SAD gubitnik svake politike i inicijative koju pokreću ili podržavaju demokrati i američka ili zapadna ljevica pa tako i ovdje. Pogledajte naprimjer ove slike sa festivala na vodi u Wuhanu prošlog vikenda:
comment image

I dok nama Beroš već najavljuje nošenje maski i na otvorenom, dok su Europa i SAD u djelomičnom i potpunom lockdownu, društvene napetosti rasu, a gospodarstvo propada u Wuhanu i Kini, izvorištu plandemije raspašoj, Masovne zabave bez ikakvih mjera. A korona statistike u Kini se ne mijenjaju već mjesecima.

Kinezi su jednostavno u dosluhu sa američkom i EU dubokom državom pokrenuli plandemiju i potpuno destabilizirali zajedničkog neprijatelja koji ih je sve ugrozio – Donalda Trumpa. A sada kada je plan uspio Kinezi su kod kuće “izliječili” koronu tako što su prestali testirati pa više nemaju “novoboljelih”. kao mi.

P.S.

I bilo bi bolje i poštenije da jednostavno brišete ili potpuno zabranite objave nekih korisnika umjesto ove validacije. Jer kada ovo bude konačno pušteno za osam ili više sati ovaj gore članak ionako više nitko neće čitati i bit će zaboravljen i zatrpan ispod čitave hrpe drugih članaka – važnih ili potpuno banalnih svejedno.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Kinezi se baš ne trude previše upitrijebiti rijetke metale kao oružje u trgovinskom ratu protiv USA. Očito da kompanije koje rade na tom biznisu rade u dobrobit Kine , pa Kinezi ne žele izgubiti obraz. Na taj način, na koncu, Ameri će si zabiti autogol.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Nakon 30 godina globalizacije, sada se drzave ponovo zatvaraju u svoje granice, nastojeci postati samodostatne u svemu. Napredak ili nazadak?

Eto i mene
Gost
Eto i mene
6 mjeseci prije
Reply to  nessy

Priprema za rat?

Frodo
Gost
Frodo
6 mjeseci prije

Srednje kraljevstvo?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik