Napuštanje Rusije koštali su zapadne firme preko 100 milijardi dolara

Ruska rublja i americki dolar
23 komentara

Zapadne kompanije koje su napustile rusko tržište pretrpele su milijarde otpisa i izgubile prihode, javio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na kalkulacije zasnovane na dokumentima i izjavama kompanija.

SAD i njihovi saveznici uveli su Rusiji sankcije bez presedana u posljednje dvije godine kao odmazdu za vojnu operaciju Moskve protiv Ukrajine. Mjere su dovele do značajnih problema za zapadne firme koje posluju u Rusiji, uključujući plaćanje i lance snabdijevanja, dok su neke međunarodne kompanije također osramotene od strane Ukrajine i njenih pristalica da napuste zemlju.

Prema Reutersu, izlazak iz Rusije koštao je strane kompanije preko 107 milijardi dolara, što je povećanje od 30% u odnosu na prethodni broj vijesti u avgustu. U izvještaju se navodi da povećanje gubitaka uglavnom proizilazi iz strogih zahtjeva Moskve prema firmama koje žele da se oslobode, koji uključuju popust od 50% na njihovu imovinu i obaveznu naknadu ruskom budžetu od najmanje 10% cijene.

Sklopljeno je nekoliko ugovora o prodaji za nominalnu naknadu od samo 1 rublje, kao u slučaju francuskog proizvođača automobila Renault. Automobilski gigant napustio je Rusiju u maju 2022. i prijavio otpis od preko 2 milijarde dolara kao rezultat povlačenja sa svog drugog najvećeg tržišta.

Izvještaji se razlikuju u odnosu na broj kompanija koje su napustile Rusiju od 2022. Yale School of Management procjenjuje broj na oko 1.000 firmi, dok KSE-ov projekat Leave Russia tvrdi da su samo 372 završile svoje povlačenje. U međuvremenu, stotine stranih kompanija nastavljaju da posluju u zemlji, uključujući francusku maloprodaju Auchan, američki gigant grickalica Mondelez International, Nestle i Unilever.

Mnogi proizvođači robe široke potrošnje i svakodnevnih proizvoda suzdržali su se od napuštanja ruskog tržišta, tvrdeći da se obični građani oslanjaju na njihove proizvode. Neki također priznaju da bi ih odlazak previše koštao.

Moskva je rekla da neće spriječiti strane kompanije da odu, već samo pod njenim uslovima . Takođe smatra da je povlačenje zapadnih firmi unosna prilika za domaće kompanije, koje mogu da prošire svoje portfelje sticanjem imovine odustalih firmi i nastavljanjem njihovog poslovanja.

Izlazak sa tržištarusijaZapadne kompanije
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dar-co
19 dana prije

Nitko se ne buni od vlasnika, od dionicara…itd To je definicija zapadne demmokracije.
U bivsoj Jugoslaviji je narod na svaku sitnicu gundjao.
Sad svi sute, na porez, na moguci vojni rok, na prisilno postivanje pravila gledu izmisljenog virusa ili stvarnog virusa koji je izasao iz americkog laboratorija, bilo kako svi sute i postivaju zakone zato jer na zapadu je svaka drzava pravna.

19 dana prije

A globalizacija? Da se vratimo malo u prošlost… U punom zamahu globalizacije pojavila se inicijativa za izlazak UK iz EU. Većini nas koji pratimo geopolitiku ta inicijativa je bila razlog za sprdanje. Ali inicijativa prelazi u referendum, čak i najveći globalisti – Obama i papa Vranjo (za koga tada nismo ni znali koliko je visoko u toj “družini”) otvoreno se zalažu za glasanje potiv Brexita. To je bio jasan signal da se “nešto veliko valja iza brda” ali izlazak UK iz EU nije imao nikakve logike… do nedavno. Zašto kažem da taj izlazak nije imao nikakve logike: globalizacija je spovedena kao najuspešniji projekat kontrole cele planete – da, CELE planete jer su njen uticaj osećale i “otpadničke države” kao Kuba, Iran i Severna Koreja! Sve su države bile prinuđene da se prilagode i uključe u taj projekat kojim je upravljao mali broj ljudi izvlačeći enormnu zaradu i uspostavljajući nezamisliv uticaj… Čitaj više »

gargamel
19 dana prije

Toliko naštampaju za godinu.

Max
19 dana prije

I neka im.

Schwarze Hunderte
19 dana prije

Promptno ! A terminski 😱 …..

Josip
18 dana prije

Gledano samo u EU kada ce za svu stetu Ursula i njezina EK kazneno odgovarati? Zar je moguce da ce EU toj krmaci obnoviti mandat za nagradu?

Buahahaha
18 dana prije

U svakom zlu neko dobro. Zbog sankcija i odlaska firmi, RF sa svojim beskonacnim resursima se trgnula i pokrenula proizvodnju svega i svacega umjesto da samo izvozi sirovine i skoro sve drugo uvozi.

Ivek
18 dana prije

Nisu oni ništa napustili, zaobilaznim kanalima po skupljoj cijeni će dolaziti i dalje na police. Tko će imat para će kupit u eu i rusiji. Tko neće ko ga jebe, nek jede zamjenske proizvode ili pislat će ga u rat da si skrati muke. Zaradit će šverceri.

Darko
18 dana prije

To je što znamo akolateralna šteta? Čak je i metak preskup za onu krmaču Ursulu koja je EU bacila na koljena..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI