Neuspjela razmjena kriptovaluta bila je operacija pranja novca

FTX prevara
16 komentara

Samuel Bankman-Fried, osnivač propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, navodno je oprao milijarde dolara kroz Ukrajinu tako što je svoju kompaniju postavio kao centralnu klirinšku kuću za sve kripto donacije za ratne napore Kijeva, navodi Gateway Pundit. Demokratski političari koji šalju pomoć Ukrajini bi vidjeli da im se novac vrati u obliku donacija putem FTX-a, tvrdi agencija.

FTX je u martu pokrenuo platformu za kriptovalute Aid za Ukrajinu, postavljajući se kao centralna klirinška kuća za sve donacije kriptovaluta ratnim naporima Kijeva. Iako je razmjena trebalo da te donacije usmjeri u Narodnu banku Ukrajine, izvještaj sugerira da je barem dio novca vratio u SAD kroz političke donacije. Bankman-Fried je bio drugi po veličini donator Demokratske stranke za poluizbore, ulivši oko 38 miliona dolara u kasu kandidata samo 2022. godine.

Ukrajinska vlada je u martu već primila preko 60 miliona dolara u kripto donacijama. FTX nije objavio iznose koji su naknadno uzeti, ali druge kampanje prikupljanja sredstava u ime Kijeva bile su izuzetno uspješne – glumac iz Ratova zvijezda Mark Hammill prikupio je dovoljno sredstava da kupi 500 dronova u jednom mjesecu, na primjer.

Koja god sredstva koja je berza imala pod upravljanjem, vjerovatno su isparila sa ostatkom imovine usljed navodnog hakovanja prošle nedjelje, a berza je u petak podnijela zahtjev za bankrot. Kaos koji je rezultirao doveo je do spiralnog rasta kripto tržišta.

Pored finansiranja političkih kampanja, Bankman-Fried je potrošio milione na lobiranje za oblikovanje propisa o kriptovalutama. Demokrate odgovorne za nadgledanje Komisije za trgovinu robnim fjučersima bile su posebne mete za njegovu velikodušnost, a sada je pod istragom te iste agencije zbog premještanja 10 milijardi dolara klijentske imovine sa FTX-a u njegov hedž fond Alameda Research.

Dok je Bankman-Friedov privatni avion praćen do Argentine, osramoćeni milijarder je u subotu insistirao da je još uvijek na Bahamima.

FTXKriptovalutepranje novcaPrevaraSam Bankman-Friedukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kit
1 godina prije

Bankman – sve mu prezime kazuje, a tko želi malo više detalja o njemu rezultat svega će biti prezime.

Torpedo
1 godina prije

” Ne vjeruj odraslom covjeku u kratkim hlacama …”

U prolazu
1 godina prije

Stvarno je uputno povjeriti novac čovjeku koji se preziva Bankmann…

Vojni analitičar
1 godina prije

Zanimljiva vijest vezana uz aferu FTX. Crni novinar Coin Deska, web stranice koja se specijalizirala za bitcoin i digitalne valute, Isaiah Jackson objavio je tvit u kojem je napisao “Obratite pozornost na religijsku pripadnost svih umiješanih u FTX prevaru”. Mislio je na rukovodeće ljuda FTX-a. Pokušajte pogoditi poštovani kolege o kojoj se pripadnosti radi.

Ah, da. Mali hint. Dva i pol sata nakon objave tvita (vjerojatno novi rekord) Isiah Jackson je dobio otkaz zbog “antisemitizma”. Čista slučajnost, kao što je i slučajno da se glavni urednik Coin Deska i Jacksonov pretpostavljeni preziva Hochstein.

Max
1 godina prije

Ukrajina i služi za pranje novca i prodaju oružja.

Let it
1 godina prije

Hoce li ga FBI uhapsiti?

anik bučko
1 godina prije

kriptovaluta = pranje novca. Od svog početka so tako mišljene.

gigi pinna
1 godina prije

Ajde, tkogod se uopće upustio u ove kriptovalute ili je pohlepni bedak ili je krimos. Nema tu nevinih…

Anon
1 godina prije

Prvi dio ti je dobar, drugi je potpuna nebuloza. Da, kripto cekaju puno bolja i puno NEreguliranija vremena. Jer crypto regulira sam sebe. Kod je nepotkupljiv. Ja sam jedan od 681 Bitcoin programera u svijetu, a Logično je neprijatelj crypta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI