Italijanske banke pred bankrotom uoči referenduma o ustavnim promjenama

Italija - bankrot
2 komentara

Ukupno osam italijanskih banaka rizikuje bankrot u narednih nekoliko mjeseci, ako narod Italije ne bude usvojio ustavne promjene na referendumu koji je predložio premijer Matteo Renzi, a koji bi trebalo da bude održan 4. decembra.

Predložene promjene će smanjiti ulogu italijanskog Senata i povećati vlast centralne vlade na račun regionalnih. Ako promjene ne budu prihvaćene, moglo bi doći do tržišnog meteža i finansijskih turbulencija, smatraju zvaničnici.

Uprkos čestim Renzijevim napadima na Evropsku Komisiju (EK) u kojima je od iste tražio više finansijskih sredstava u cilju pomoći rješavanja sve većeg priliva izbjeglica sa Mediterana u ovu zemlju, predsjednik EK Jean Claude Juncker je kazao da podržava nove reforme i da će raditi na tome da ubijedi ostale evropske zemlje da podijele teret migrantske krize sa vladom u Rimu.

Propast Renzijevog referenduma značio bi pobjedu za dvije velike populističke stranke koje bi mogle ujediniti svoje snage u cilju podrške novoj vladi i održavanja novog referenduma, ovoga puta po pitanju izlaska Italije iz evropske monterane unije.

Ako Italija, koja je jedan od najvećih svjetskih dužnika, odluči napustiti monetarnu uniju, čitav projekat Evropske Unije bi došao u pitanje.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi referendum mogao propasti. Ovo je dovelo do nestabilnosti kapitala i tržišta državnih obveznica, jer su investitori počeli brinuti zbog političke nestabilnosti.

Italijanski premijer je kazao da će podnijeti ostavku, ako referendum propadne. U tom slučaju bi se i bankari mogli suočiti sa strahovima i nesigurnošću tokom stvaranja tehnokratske vlade.

bankeBankrotEuropska komisijaReferendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac
7 godine prije

Kojih osam banaka?

Anonimac
7 godine prije

To nije osam banaka nego sest. Od toga su prve dvije poznate, a za ostale nikad cuo. Koliki je trzisni udio te cetiri banke? Ili se samo radi o pretjerivanju, senzacionalizmu ili neinformiranom pisanju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI