Rusija je spremna izaći iz međunarodnog sustava plaćanja SWIFT

Kreditna kartica MIR
34 komentara

Još krajem prosinca 2014. direktor velike ruske VTB banke Andrej Kostin, u intervjuu njemačkom poslovnom listu Handelsblatt upozorio je Zapad da se ne igra s iskušenjem da Rusiju isključi iz sustava plaćanja SWIFT, te najavio da će stvoriti alternativu i način kojim će izbjeći negativne učinke sankcija.

Kada je Rusija krenula putem stvaranja analognog sustava, Kina je potez ocijenila pozitivnim i pokrenula svoj međunarodni sustav plaćanja, poznat kao CIPS, kojim se obračunavaju prekogranične transakcije u juanu.

Prema najnovijem izvješću, Rusija je zbog prijetnji Zapada razvila i implementirala alternativu u slučaju da bude isključena iz međunarodnog bankarskog sustava, a kratkoročne gubitke će vjerojatno nadomjestiti dugoročni dobici.

Što se tiče zapadnih sankcija, najveću ranjivost, bez sumnje, trpi ruski bankarski sektor, koji je u dobru ili zlu vezan za međunarodni. Ako Moskva zadrži status quo, ne postoji mnogo toga što može učiniti o pitanju ove ovisnosti. No, nakon sankcija uvedenih 2014. godine, kao što smo rekli, priprema se za najgori scenarij i isključenje iz sustava SWIFT.

Jednostavno rečeno, SWIFT omogućava brzo i, barem na papiru, sigurne međunarodne financijske transfere.  Danas možete koristiti svoju kreditnu karticu bilo gdje na svijetu, sve zahvaljujući sustavu SWIFT ili nekom koji bi mu bio sličan, za Russia Insider piše Matthew Allen.

Ovdje se nameću dva pitanja. Prvo, kolike su šanse da se Rusiju isključi iz međunarodnog sustava plaćanja? Drugo, je li Rusija spremna za takav scenarij?

O prvom pitanju, europske marionete Washingtona znaju da bi za Moskvu isključenje iz SWIFT-a bio težak udarac.

Ewald Nowotny, guverner austrijske središnje banke, 2015. godine, nakon sastanka s europskim povjerenikom Pierreom Moscoviciem oprezno izjavljuje: “Takav potez bi bio vrlo problematičan i mogao bi potkopati povjerenje u sustav.”

Naravno, to nije zaustavilo Europu i Washington da i dalje prijete da će to učiniti.

Budući da je mišljenje o geopolitičkim strategijama Europe i Amerike općenito vrlo loše, nakon svega izrečenog je teško povjerovati da Washington ozbiljno misli isključiti Rusiju iz SWIFT-a.

Ako bude tako, stvari će postati još zanimljivije, što nas dovodi do drugog pitanja i je li Rusija spremna za takav scenarij?

“Kratkoročno, apsolutno ne. Dugoročno, to bi moglo biti najbolje što se dogodilo Rusiji i svim ostalim narodima umornim od ekonomskih i vojnih podvala Washingtona. Prema nedavnom izvješću, guvernerka Središnje banke Rusije, Elvira Nabiullina, kaže kako, čak i ako SWIFT za Rusiju bude nedostupan, bankarski sustav u zemlji neće kolabirati, jer je spremna zamjena”, piše Matthew Allen.

“Nama su zaprijetili da ćemo biti isključeni iz SWIFT-a, stoga smo stvorili naš sustav plaćanja koji će, ako se nešto dogodi, operacije u tom smislu preuzeti u zemlji. Mi smo stvorili alternativi sustav”, rekla je Nabiullina u srijedu na sastanku s Putinom.

Dodala je da je 90% ruskih bankomata spremno prihvatiti ruski sustav plaćanja Mir, domaće verzije Vise i MasterCarda.

List Izvestia piše da je od siječnja 2016. 330 ruskih banaka povezano za Sustav za prijenos financijskih poruka (SPFS), koji je spreman zamijeniti SWIFT.

Međutim, alternativni sustav je daleko od toga da bude potpuno funkcionalan. On ne radi od 17 do 5, a košta i do pet centi po bankovnom transferu, što je puno.

Uzmimo primjer Krima, gdje zapadne banke odbijaju koristiti devizni platni promet putem sustava SWIFT, čime su stvorile brojne probleme.

No, kako je u studenom pisao portal Naked Capitalism, implementacija alternativnog platnog sustava SWIFT-u platnog sustava Rusiji može omogućiti sustav u kojem neće biti podložna američkim diktatima.

Banke koje posluju s Iranom, i prije i poslije sankcija SWIFT-a, bile su pogođene troškovima “pranja novca”. Plaćanja su se provodila u američkim dolarima, a onda reciklirana u filijalama banaka iz New Yorka, zbog čega su bile ranjive po američkom zakonu.

Sve transakcije u dolarima između banaka se na kraju radnog dana podmiruju u New Yorku, tako da  međubankovna plaćanja ovise o bankarskom sustavu Federalnih rezervi, a mnoge velike uplate se vrše putem sustava Fedwire.

Osim toga, postoje brojne zemlje u Europi koje se protive sankcija protiv Rusije. Nije jasno koliko će biti spremne ići protiv pravila i riskirati kazne, tako da bi u obradi transakcija putem platnog sustava kojim upravlja Rusija bile mnogo manje osjetljive nego kroz SWIFT.

Drugim riječima, cilj ove mjere je smanjiti učinkovitu dominaciju dolara u plaćanjima, što se koristi gotovo kao oružje. Hoće li Rusija uspjeti kratkoročno izbjeći štetu, upitno je, ali taj potez nije napadački, nego nužan i obrambeni.  Može imati dugoročne posljedice, posebice ako mu se pridruže druge zemlje, umorne od strepnji zbog mogućih sankcija Washingtona.

“Što se tiče Washingtona, kratkoročnim dobicima će sigurno uslijediti dugoročne ekonomske i strateške prednosti za Moskvu. To znamo, jer je svaki pokušaj da se sankcionira Rusija imao sličan rezultat”, zaključuje Matthew Allen.

I za kraj, cijela ova priča se temelji na službenoj izjavi za javnost, kojom guvernerka Središnje banke Rusije, Elvira Nabiullina, izvještava predsjednika da je sustav spreman i u trenutku mogućeg isključenja se može aktivirati istog trenutka. Koliki su njegovi tehnički nedostaci i je li zaista operativan određeno vrijeme uz spomenutu naplatu, to je vrlo upitno. Iskustvo nas uči da Moskva nikada ne otkriva adute koje mora koristiti u izvanrednim okolnostima, kao što je bio slučaj pripojenja Krima ili intervencija u Siriji. Nakon izjave Elvire Nabiulline postoje dvije mogućnosti. Ili je sustav stvoren i spreman za uporabu tako da u potpunosti, bez ikakvih većih nedostataka i gubitaka, može zamijeniti SWIFT ili uopće ne postoji i Vladimir Putin i Elvira Nabiullina blefiraju? Ako žele odgovor što je točno od ovog dvoga, Washington i Bruxelles nemaju druge opcije nego isključiti Rusiju iz SWIFT-a. Tek onda će saznati istinu. Samo se treba usuditi…

Sankcijesustav plaćanjaSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
6 godine prije

Ja sam stekao opšti dojam iz događanja u Ukrajini i Siriji da Rusija i Putin ne blefiraju!

Travis
6 godine prije

Rusija sa svojim alternativnim ekonomskim potezima doživljava samo blamaže. Euroazijska zona trgovine je doživjela fijasko jer Rusija nema što ikome prodati a Kinezima to ionako nije potrebno jer imaju otvorena bogatija tržišta od ruskog. Ako ih se isključi iz swifta lakoća trgovanja bit će Rusiji još otežanija. SAD u par mjeseci nagomilao rezerve nafte iz škriljaca pa cijena pada usprkos dogovoru OPEC-a. A Rusija troši na ratove usprkos recesiji. To za Putina srednjoročno ne može dobro završiti.

Damir
6 godine prije

Isključenjem Rusije iz Swifta svakako bi Rusiji napravilo kratkoročne probleme, ali u osnovi to bi za zapad bilo pilanje grane na kojoj sjedi

Tomica
6 godine prije

Siguran sam da sve ove sankcije i akcije protiv Rusije imaju neki učinak ali mislim da je to daleko od očekivanja onih koji to rade a trpe i sami. Razlog zbog kojeg se sve to radi sigurno nije da bi se Rusija primorala da nešto uradi ili ne uradi već da se oslabi ekonomski. Ne znam ali ne vidim neki uspjeh da postižu i svi ovi komentari o propasti RF, bijedi i neimaštini, mi izgledaju više kao neostvarene želje nego stvarne činjenice.

subaru
6 godine prije

Rusija se prvo mora odreći wašingtonskog konsenzusa, prevlasti dolara kao okupacionog sredstva, imati u svemu svoje paralelne sustave a ne ovisiti o ciozapadnim (GLONASS umjesto GPS-a, ruske turbine umjesto ukrajinskih u novim fregatama itd.). Rusija je kontinent samodostatan sebi i moraju imati sve svoje alternative ciozapadnim ako žele da opstanu među zvjerima.

rodoljub
6 godine prije

@travis , Vrati se na Soros-NATO portale . Tamo je mesto za rusofobe i srbofobe .

Laki Topalović
6 godine prije

I šta sad, nakon recesje od 3,8%, što je zanemarivo, 2016. pozitivna nula u odnosu na pred rat Ukrajini , i sad opet gospodarski rast. Na kraju će se vidjeti koliko, ali i oko 1 -2% će biti dobro, u ovim okolnostima. Sve u svemu, jedno veliko ništa. Štoviše, napokon su se otrijeznili i grade realni sektor i poljoprivredu, a ne kao Saudi , vadi naftu i plin i troši, ima se… E bogami nema, Saudi upumpavaju vodu u ležišta, da dobiju pritisak dovoljan za tjeranje nafte na površinu, koliko brzo su je vadili zadnjih 30- 40 godina

hervis
6 godine prije

Bravo Travise legendo,svaka ti čast,ti najbolje poznaješ prilike u Rusiji,sigurno si i živio tamo kraće vrijeme.

fb slo
6 godine prije

Bilo kako bilo,
a bit je, da pričamo o financijskom ratu !
Kako medijski već davno počeo,
što slijedi?

Vidi homo sapiensa: umjesto, da bi u prošlih 50g stvorio ekvivalentnu alternativu nafi, on računa, da če biti on tisti, koji če imat naftu 5 mjeseci, možda godinu dulje, nego svi susjedi. Pa normalno, da če biti lider “novog svijeta”..

Čardak
6 godine prije

Čovjek bi se potrudio na interesantnoj temi napisati neki smislen komentar ali pomalo izgubi volju kada vidi ovako besmislenu i rascjepkanu raspravu. Bolje rečeno prepucavanje… Vjerujem da admini rade najbolje sto mogu, ali ponekad izgleda ni to nije dovoljno.

Inače, kolege, sto kažete na ideju osnivanja foruma u sklopu portala? Ima li to smisla?
Ima puno odličnih rasprava i komentara koje bih rado opet pročitao, ali ih nakon nekoliko dana/tjedana vise ne mogu naći i ne mogu se nastaviti, proširiti sa novom informacijama i tako dalje…

Pitanje i za admine – bi li to bilo izvedivo tj. koliko bi koštalo?

MilanCZ
6 godine prije

Neradi se tu o swiftu narednih mjesec Dana ako Trump neobuzda americku drzavne elitu,moglo bi doci do velikih ekonomskih problematiku u svijetu,mogao bi dolar otici u povjest.Mnogi novináři nepřátel,nepisu o tome,jer pojma nemají o tome nití znaju to prepisati u amerckim dogadjanjima trenutnoj..zpamtite,narednih mjesec Dana,neobuzda Trump i globalisti drzavne americku elitu,vezite gace dobro dá mnogima nespadnu.

dalmata
6 godine prije

a Gorbacova i JelcinaKad je bilo pitanje opstanka,us je ima zrtve,ali je opsta i napredova.Najveca greska (u doba likov Gorbacova i Jelcina)je bilo pristanak na bilo koji vazalni odnos sa kugom,zvana Zapad.Ovo sta je gda Elvira javno rekla,po dosadasnjim potezima Putina,nije slucajno niti je bacanje prasine u oci.Ovo(kao i dosad u vezi Ukrajine Sirije,dakle ogromnih uloga)je samo mala opomena,tek toliko.”mi smo upozorili”.Ako se osvrnemo na clanke o zlatnoj rublji(i juanu) o upornoj Ruskoj kupovini zlata(i Kineskoj),po meni je to sve veci kompleks.Danasnji clanak novim nalazistima zlata u Kini nije Kinesko hvalisanje.A na drugo stani(USrA i EU)se stampaju pare bez pokrica,jucerasnja afera oko(opet)nestanku miljardi(ovakih falsih,dolar u reziji Pentagona),sve veci broj zemalja zaobilazi dolar i USrA drzavne obveznice,a fizickog zlata je na Zapadu sve manje.Kinezi imaju vec 10 god.svoje kreditne kartice koje se uporno siru.Svak sa malo mozga trazi pokrice za svoje pare.Rat nije jdna bitka.Na koncu konca Amerikenjska City bank je… Čitaj više »

čitalac
6 godine prije

Vidim da neki poput Travisa ne mogu izaći iz zapadne matrice. Euroazijska zona trgovine nije ni zamišljena da nekome nešto prodaje izvan zone, prvenstveno je zamišljena da trguje između sebe. Dakle, povećanje unutarnjeg tržišta što je u ekonomskoj teoriji jedan od najvažnijih preduvjeta razvoja. Kao drugo, Rusija nije u punoj mjeri integrirana u različite svjetske organizacije (sve po vrsti zapadne) pa s toga nije tako ni osjetljiva na isključivanje iz njih. Kina je puno integriranija i usprokos svojoj veličini mnogo ranjivija od Rusije. Kao treće, i da ih i isključe dugoročno im može koristiti: razviti će svoje potencijale. Imaju sa čime. Kao četvrto i najvažnije: već na početku prijetnji sa strane zapada da će ih isključiti su Rusi rekli da se ne igraju sa time jer bi oni mogli povući protumjeru a to je zabrana preleta njihova teritorija putničkim zrakoplovima zapdnih kompanija. To bi bilo vrlo, vrlo bolno za zapad.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI