Online prodavnica: mini biznis kome se mnogi okreću

online prodavnice
0
0

U Srbiji gde se i dalje online prodaja smatra još uvek „visokom tehnologijom“, pravo je zadovoljstvo upoznati mlade ljude koji su se odlučili oprobati na tom polju.

Online prodaja u Evropi i svetu, u doba savremene komunikacije i razvoja tehnologija, zauzela je visoku poziciju, posebno kod mladih ljudi.  Želeći da sami kreiraju svoju karijeru i sigurnu budućnost, oni postavljaju kamen temeljac svojim online radnjama. Bore se sa izazovima, konkurencijom i velikom nepoverljivošću budućih mušterija. Grade sve sami jer kažu da je tako najslađe.

Koliko puta ste ulazeći na Vaš Instagram ili Facebook nalog primetili sponzorisane objave raznih butika, poslastičarnica, salona lepote? Dosta tih prodavnica je okrenuto ženama mada se situacija u poslednjih godinu dana polako menja. I muškarci dobijaju svoj prostor.

Moja sagovornica je Marija, studentkinja završne godine Filološkog fakulteta, devojka koja je odlučila da sama pokrene svoju online prodavnicu. Na taj način, kako kaže, dolazi do prosečnih mesečnih primanja za Srbiju i kreativno se izražava formirajući sama svoj marketing.

Početak

Na moje pitanje, kako je sve počelo ona kaže: „ Dosta vremena provodila sam na društvenim mrežama, često listajući objave stranih prodavnica. Primetila sam da je dosta mojih koleginica zainteresovano za njihove proizvode, jer često takve stvari ne mogu da nađu u buticima u gradu. Takođe bio mi je potreban novac jer, kao što i sami znate, studentima ne cvetaju ruže.“

U početku joj je bilo dosta teško jer, na žalost, vlasnici sličnih stranica nisu želeli da podele svoja iskustva, plašeći se konkurencije.

„Prve informacije sam pronašla pretražujući Google. Tada sam saznala da većina online prodavnica poručuje svoje proizvode sa dobro poznatih sajtova Alliexpress i Ebay. Međutim, problem je bio početni kapital.“

Finansiranje

Novac za pokretanje svog mini biznisa dobila je od roditelja. To je bila suma od 500 eura. Otvorila je karticu za plaćanje preko interneta u banci i polako počela kreirati svoju poslovnu Facebook stranicu i Instagram nalog.  U isto vreme počela je da bira robu koju će preprodavati.

„Sećam se momenta kada su prvi pratioci na društvenim mrežama počeli da lajkuju moju stranicu. Bila sam jako srećna i uplašena u isto vreme. Slušala sam o raznim prevarama na internetu. Kako od strane prodavaca, tako i od strane kupaca. Ali želela sam svim srcem da uspem i jako sam se radila na tome.“

Reklama

Posao nije odmah počeo da cveta. Stizali su prvi lajkovi, komentari i poruke, ali ne i prva porudžbina. Na preporuku prijatelja uložila je novac u reklamu. Sponzorisala je svoje objave i tek tada je krenulo.

„To je bio dodatni trošak, ali na kraju sam ipak isplatila sve. Bila sam na ivici da odustanem. Već par meseci imala sam stranicu na kojoj niko nije poručivao, a roba koju sam platila je stajala kod kuće. Reklame nisu jeftine, ali ne žalim.“

Prvi proizvodi koje je prodavala bilu su bižuterija i satovi, kasnije je prešla na odeću. Sada sa prijateljicom koja pravi unikatni nakit, ima korektnu saradnju i preko svoje stranice prodaje njene proizvode, uz procenat.

„Moja prodavnica je sada moj ponos. Uspevam da izaberem moderne i lepe stvari koje moje mušterije kupuju. Na taj način se kreativno izražavam. Nikad se ne zna, možda postanem i stilista! (smeh)“

Najteže jeste izboriti se sa velikom konkurencijom. Za to je potreban veliki rad i još veće strpljenje. Tu je i nepoverljivost kupaca. Sa time se bori pozitivnim komentarima, porukama i slikama zadovoljnih mušterija, koje rado deli sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. U svetu modernih tehnologija veliki rad i stvaranje jakog marketinga jeste ključ uspeha!

Nama ostaje da joj poželimo veliku sreću i uspeh u narednom periodu.

e commerceinstagramonlineprodaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI