fbpx

Pred bankrotom* više članica EU

Kriza EU - Bankrot

Sve većem broju zemalja prijeti dug kojeg više neće moći platiti u sljedećih 20 mjeseci. Vlade su povećale potrošnju kako bi ograničile ekonomsku štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ali malo tko govori da se radi o novom dugu koji će još više ukopati nacionalna gospodarstva.

Tijekom sljedećih 20 mjeseci, mnoge zemlje mogu se suočiti s nepodmirenjem duga zbog pandemije Covid-19.

Pandemija je navela mnoge zemlje da ulože novac u gospodarstvo. Neki su povećali svoj vanjski dug i probili sve proračune financijske granice.

Vjerojatno ćemo uskoro svjedočiti krizi eurozone koja se vraća sa zemljama poput Grčke, Italije, Španjolske… U novom svijetu koji nastaje samo će rijetke zemlje bezbolno prebroditi novu ekonomsku krizu.

Sjedinjene Države su povećale izdavanje državnih vrijednosnih papira, dok je Njemačka, uglavnom oprezna na proračunskoj razini i planira povećati svoje zaduživanje do 150 milijardi eura.

Sve vlade neće dobiti traženo financiranje. Dakle, neka će se gospodarstva u nastajanju suočiti s “velikim izazovom” uvjeriti međunarodne ulagače da im pozajme više novca u vrijeme kada ulagači traže sigurnija mjesta za plasiranje svojih sredstava.

Mnoga tržišta u nastajanju ovise o međunarodnim ulagačima kako bi dobili financijska sredstva potrebna za upravljanje proračunskim deficitom. Uvijek im je teže posuditi u lokalnoj valuti, iako postoje izuzeci o kojima se rijetko govori.

Za primarnu emisiju nije dovoljno imati svoju središnju banku, nego i samokontrolu pri novoj monetarnoj kreaciju. U protivnom, slijedi hiperinflacija koja nikada nikomu nije donijela dobro.

Svjetske vlade troše bez zastoja. Pitanje do kada će to moći. Hrvatska narodna banka se hvali valutnim swapom koji će joj omogućiti zamjenu kuna u eure i novo zaduživanje vezano za europsku valutu. HNB i guverner Boris Vujčić dobro znaju što čine, ali ipak likuju. Umjesto da se iskoristi postojeća kriza, Hrvatska nastavlja “program iseljavanja”, a sutra možda i useljavanja zbog novog migrantskog vala kojeg predviđaju.


Napomena: * Država ne može bankrotirati u klasičnom smislu kao poduzeće, jer ona ne može nestati, niti druga država ima pravo plijeniti imovinu suverene države.

4.3 4 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
154 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Detektor
Gost
Detektor
7 mjeseci prije

Borise Vujčiću jesil to ti? 🙂

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
7 mjeseci prije

Vreme je da se raspusti EU. Britanci bili pametni i otisli.

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

Opet ovo hihotalo. Samo menja imena.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

Hebu te ti tvoji savezi, večito

escape-ism
Gost
escape-ism
7 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

jedni ce sanirat dugove a dr. rane,
ili su to te jedni te isti –
koraci u zitu-
baba zove na pitu?

Krkan
Gost
Krkan
7 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

Ej Milojko, nisu britanci otisli zbog pameti.

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

Vreme je da se raspusti EU. Kome to jos treba Slavenima ne

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
7 mjeseci prije

Ma sve je okejjj!! Stavi masku i rukavice, snimaj selfie iz kućnog pritvora, kači na “fejzbuk” i budi IN. Dodik, Vučić, Bakir, Plenki, Vili, Bili, Muti Merkel će već nešto smisliti da nama bude super, kao prije… Samo što će neki u međuvremenu početi jesti zidove i tepihe u kućama

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Nema bankrota. Proizvest će se dolara / eura koliko god triba i još priko toga. Ali niste shvatili koja se igra igra . . . korona se pojavila kako bi države proglasile izvanredno stanje radi ”više sile” i time su države blokirale život pa tako i ekonomiju. Kako je država proglasila ”mjere” tako je i država odgovorna za gubitke raznih poslovnih subjekata koje sad pomaže tako šta se zadužuje. Država ne daje novce tvrtkama direktno nego garantira bankama za kredite šta znači kako su banke osigurane i uredno će pokupit svoje marže, a eventualne gubitke će platit porezni obveznici odnosno svi građani u vidu lošijih usluga koje isporučuje država, od zdravstva i školstva do mirovina i znanosti.
Svi dugovi bankama i od prij korone, ka i ovi u koroni će bit odgođeni, ali ne i smanjeni šta znači kako banke nemaju rizik, i da je ti rizik pribačen na države odnosno građane.
Evo jučer Plenković govori kako će ECB sa HNB napravit currency swap i dat 15 miljardi kuna kako bi dobija 2 miljarde eura . . . to je ordinarna prevara, pa zašto onda nemore i sama HNB iz arije proizvest 15 miljardi kuna kad će 2 miljarde euri i ECB isto iz arije proizvest. Prevara je u tome šta će taj dug bit na balance sheet-u ECB-a i ako se ti dug ne vrati, ne dobija se novi, a ako se neće uzet novi ECB je naš vlasnik jer smo na njezinome balance sheet-u.
Nevjerojatno je kako nas kupuju sa našon vlastiton lovon i tu prevaru niko ne kuži . . . totalno je ludilo . . .

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Evo da bi bilo jasnije moj komentar na članak od 01.04.2020.

Članak i komentari su puni raznih na ničemu utemeljenih predpodstavki. Ispustilo se iz vida kako je američki FED prij 10-ak dana počeja sa beskonačnom proizvodnjom dolara i još sa jednim ništa manje bitnim detaljem, a to je kako su velike centralne banke zapada FED, BoC, BoJ, BoE i ECB otvorile swap linije šta znači kako će najviše uticaja imat ona centralna banka koja ima najveći potencijal proizvodnje valuta iz arije, a to je FED. To znači kako, ne mora, ali FED može postat jedini zajmoprimac i krajnji kupac sve imovine koja se nalazi pod kontrolom država koje su u kanđama navedenih centralnih banaka, a i šire. Ukratko to na primjer znači kako i ECB može počet bacat eure iz helikoptera, ali za te eure se može zadužit kod FED-a u dolarima i dug vraćat u dolarima. Uvik je najbitnije u čijoj se valuti zadužuje, svojoj ili tuđoj, ako se to radi u svojoj onda je onaj koji se zadužuje sam svoj gazda, ako to radi u tuđoj onda mu je gazda onaj koji ga je zadužija. Oni koji su se zadužili u švicarskim francima to najbolje znaju.
Helicopter money još nije tu, ali on znači prelazak u bezgotovinsko društvo jer teško da će oni koji budu pustili te novce na nečiji račun dopustit da se digne cash i troši po svome slobodnome nahođenju. Bezgotovinsko društvo je samo viši nivo kontrole robova.
Šta se ratova tiće naročito ratova između Amerike sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane to je sve predstava za naivne. Iza zatvorenih vrata vode se razni dogovori kako bi svi veliki igrači zadržali za sebe šta veći dio kolača uticaja na globalnoj razini. Mali koji se ne uspiju oduprit odnosno u koronaprevari ne uspiju ugrabit još nešto suvereniteta za sebe bit će totalna pušiona. Pod tim nešto suvereniteta za sebe podrazumijeva se vlastita monetarna politika i zaduživanje isključivo u svojoj valuti.
Jasno da neznamo šta će bit, ali po onome kako se sad stvari odvijaju bit će reset sustava, ali svaki reset sustava je do sad iša na gore po one na dnu piramide moći, a u prilog onima na vrhu, di se rizik spušta sa vrha piramide u bazu, a imovina išla iz baze prema vrhu, i resetom sustava taj sustav u provođenju navedenoga transfera rizika i imovine more bit samo efikasniji, a to se događa od davnih davnina, a jasno se vidi od nastanka FED-a 1913, pa sve do danas.
Ono šta triba je zamjena sustava, a ne reset. Isto ka i operativni sustav računala, ako resetiraš Windowse nestat će virusi, ali će opet doć. Kad zaminiš Windowse onda virus više ne dolazi.
I šta se tiće ružičastih cvika, ti koji ih spominju da ih imaju, oni ih nemaju nego imaju vunu oko glave i ku#ca ne vide.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

moreno

“Za primarnu emisiju nije dovoljno imati svoju središnju banku, nego i samokontrolu pri novoj monetarnoj kreaciju. U protivnom, slijedi hiperinflacija koja nikada nikomu nije donijela dobro.” O ovome smo skoro pričali, gde sam ja pominjao neophodnost zaduživanja a rešenje par komentatora je bilo štampati novac. Štampanje novca mogu da rade FED ali ne baš tako i male zemlje. I to štampanje novca se radi na osnovu novog zaduživanja, dakle izdavanja obveznica ili nekog drugog načina, gde se povećava javni dug. A štampanje novca od strane Narodne banke bez pokrića bi dovelo do hiperinflacije. Dakle javni dug će se u ovim vremenima sigurno povećati jer nema drugog načina za funkcionisanje države. A kako će se javni dug povećati o tome možemo pričati… Da li kroz lihvarsko zaduživanje kod MMF i stranih institucija, da li kroz izdavanje državnih i korporativnih obveznica da bi se obezbedila sredstva ili kroz neke druge mehanizme…

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Mi se očito nismo dobro razumili . . . neznan jesi li uopće pročita šta san napisa . . . ECB će dat 2 miljarde euri, ako HNB njoj da 15 miljardi kuna . . . WTF . . . pročitaj sad još jedan put pa možemo dalje pričat inače ka gluvi telefoni moremo do prikosutra

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

moreno
ja sam tebe razumeo i pročitao sam tvoj komentar. Moj komentar je bio o našoj diskusiji u vezi štampanja novca od pre neki dan. I za helicopter money kažeš da će teško država dopustiti da se digne keš. U Srbiji će biti isplaćeno po 100 evra na račun i moći će da se uzme keš. Nije uslovljeno na šta će tih 100 evra biti potrošeno, može neko da ih pokloni, da ih potroši na kafanu ili kladionicu.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan O kojoj ti samokontroli pišeš kad san upravo gori napisa kako FED ukida sva ograničenja i planove i počinje proizvodit dolare bez ikakve regulacije i kontrole i to je bila bit ovoga komentara kojega san doda, a kojega san pisa 01.04.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno citirao sam tekst od novinara autora. A o načinu postupanja malih zemalja sam više puta pa i danas rekao – ne mogu Hrvatska i Srbija raditi ono što radi FED. Valjda se slažeš sa time? Ako misliš da mala zemlja može da kopira FED i da se tako ponaša onda grešiš.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Ne slažen se, ni sa tobon ni sa piscen članka ni sa urednikom koji je peta ovi naslov. Ja san samo napisa kako to nije tako i napisa san kako ja mislin da je.
Ako te neko uvjeri kako si ti mali pilić bez mozga u glavi onda ćeš cili svoj pileći život ponavljat ja san mali pilić i prij nego naresteš sam ćeš se nataknit na ražanj.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Kad si već lepo upotrebio metaforu ja ću da upotrebim latinsku poslovicu – Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. Ne može se Hrvatska ponašati kao SAD… ja ne znam šta tu nije jasno. A kao drugo, i ako bi neka mala zemlja htela za sebe da uradi najbolju stvar onda će neka velika sila da je pritisne ili uceni da uradi drugačije, jer treba imati kontrolu nad malim zemljama.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Stvar je u više malih država koje se mogu otarasit veće . . . a sad kad smo prešli na poslovice ja ću upotrijebit onu srpsku poslovicu ”I dva loša ubiše Miloša” . . . a kamoli puno njih . . . 🙂

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

barba moreno mogu samo da te podržim u tom nastojanju da se male zemlje otrgnu tiranije velikih sila. Tačno je da zasad to nije izvodljivo ali sam i ja apsolutno za to. Samo, ujediniti male zemlje je često sizifov posao, znaš i sam. Stalno neka mala zemlja gleda da se dodvori velikoj samo da bi obezbedila njenu podršku i da zayebe njenog konkurenta, drugu malu zemlju.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejane, tih 100 eura sumnjam da ćemo moći dobiti u kešu te samim tim potrošiti gde ti se k…c digne! Vest je puštena u eter i sad se opipava puls te će naknadno siguran sam doći do izmena nekih. X puta su to naše vlasti radile, puste informaciju neku, čuju sve psovke i zamerke i onda se pojave sa ispravkom….živi bili pa videli

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno Točno tako.

Tink
Gost
Tink
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan, a zasto Sbija i Hrvatska ne bi mogli stampati svoju valutu, koliko god to bilo nekom neverovatno i dinar i kuna su daleko zdravije od virtuelne valute zvane dolar.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Odgovori na slijedeća tri pitanja;
1. Jeli se Island zadužuje kod ECB-a ili FED-a ili njihovih prime dealera?
2. Jeli Island ima hyperinflaciju krune?
3. Jeli Island velik?

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

ISland je mali, ima stabilnu valutu a da li se zadužuje kod ECB ne znam… možda se i zadužuje a možda i ne. Znaš li ti? Na neki način mora da se zaduži. Ja ne znam da li se mi razumemo kad pričamo… cela ekonomija je zasnovana na dugu. Tako funkcioniše. A o načinima zaduživanja možemo pričati, kao što sam već rekao. A ako hoćeš da uzmeš Island kao primer onda treba da napišeš celu disertaciju o ekonomiji Islanda, onda možemo valjano da razmotrimo šta je Island uradio. Ovako paušalno ne daje pravu sliku. Inače podržavam Islandski način obračuna sa bankarima posle krize 2008. godine i na žalost to je retki pozitivan primer kako treba postupati sa banksterima.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Nemoj mantat unaokolo, nisan ja napisa kako male zemlje nemogu proizvodit svoje novce, nego si ti to napisa i za tu tvoju tvrdnju ti nisan tražija doktorsku dizertaciju.
Ukupna situacija je složena, ali ako ne shvatimo jednostavne stvari nema šanse za izvuć se.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Barba sad ti mantaš… ja nisam rekao da mele zemlje ne mogu proizvodit svoje novce. Kako ne mogu kad imaju svoju valutu? Govorio sam o načinu na koji se može proizvesti novac a da to ne bude pogubno po samu državu poput hiperinflacije. Jeftine parole tipa – mi ćemo štampati novac su nerealne i obmanjujuće. To me podseti na kampanju u Srbiji pre više godina kad je jedan političar obećavao hleba za tri dinara. Onda je Šojić (lik iz filma Tesna koža, pokvareni direktor) u seriji davao obećanje – leba za tri dinara, ma za dva dinara, ma za dinar, ama džabe ću leba da dajem kad dodjem na vlast 🙂

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Možemo mi krenit u mantanje ili relativizaciju do besvijesti, ali ja samo ukazujen na sveopću prevaru i ako svi mi bespogovorno to prihvatimo onda neka nan bude kako bude.
Ovo je otimanje imovine i ostataka slobode od svih nas bez obzira nalazili se u Americi, Francuskoj, Italiji, Srbiji ili Hrvatskoj odnosno otimanje je bez obzira nalazili se u velikim ili malim državama. I šta je država veća i šta su njezini građani bogatiji imat će se više toga i otet pa tako više će bit opljačkani npr Amerikanci jer su i imali više imovine i ušteđevine. U Americi je srednji sloj u nestajanju, a s ovim će i ostatak srednjeg sloja preć u siromašne i bonove na spizu.
Ništa ja novo nisan napisa, samo san pojasnija tehnologiju prevare koja je, čini se, većini još maglovita.
Neprijatelj nije korona ili kako Trump kaže da je neprijatelj nevidljiv ka šta nas se oće uvjerit, neprijatelj je vlast, u Hrvatskoj je to od civilne zaštite, stožeraša, vlade na čelu sa Plenkovićem pa priko EU komisije do Billa Gatesa i ekipe.
Ne tribaš ti podržat mene nego ti podrži sebe isto ka šta i svi ostali tribaju podržat sami sebe, a onda neprijatelj ostaje bez podrške odnosno bez moći. Sve ovo san pisa kako posli nebi bilo zaje#ali su nas jer nismo znali.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

barba sve si lipo napisa do ovog zadnjega. E tu si ga malo fulal. Naime, kažeš da svi trebamo podržati sami sebe. Ja bih rekao da svi treba da se osvestimo i probudimo. A ne da podržimo sami sebe. Kakva je korist ako je osoba egoistična, sebična a podržava sama sebe? Ide li ta osoba ka razvoju ili ka destrukciji? Nije svako podržavanje dobro. Sa stvarima sa kojima se slažem sa tobom to i kažem, kad se ne slažemo, možemo diskutovati.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Moreno

Fed je privatna stamparija udruzena od najbogatiji porodica na svijetu,da bi dobijali novca jos vise.Imaju dovoljno novca da korumpiraju,ucijenjuju ili plate najamnu vojsku da prisili vlade,ako se otrgnu sa lanca,da postuju njihove smijernice,da rade za njih.Koji god Presijednik je pokusao dobio je malj u celo.
KRONA je globalna doktrina soka,planirana problemOKA,,Da se Vlasi ne bi dosijetili.
Jedini izlaz malih drzava je da se udruze u slobodne drzave,kao visegradska cetvorka, protiv migranata, ili Lukasenko ipak prisao Rusiji,naravno uz neku jaku vertikalu, a kada je to u pokusaju.nastupaju lojolini,potplaceni MSM,ili dolaze ljudi u odijelima sa kravatom,po principu ZAVADI PA VLADAJ,sa svom ikonografijom poznatom na nasim prostori.

Recenzija filma Doktrina soka Ivan Horvat.

Ako je vjerovati Bratoljubu Klaiću, stanje šoka je “teško opće poremećenje svih funkcija organizma, izazvano duševnim potresima i tjelesnim ozljedama“, odnosno, prema riječima Naomi Klein, autorice knjige Doktrina šoka, prema kojoj je film i snimljen, stanje šoka nastaje kada izgubimo svoju “priču“ i nađemo se dezorijentirani u svijetu koji smo donedavno poznavali. Međutim, ta je definicija, osim medicine, svoju primjenu našla i u drugim poljima poput psihologije, špijunaže, rata i globalne ekonomije. Dokumentarni film Doktrina šoka bavi se upravo šok-terapijom u tim četirima područjima te njezinom primjenom u uspostavljanju političkoekonomskih odnosa od strane zapadnih sila, prvenstveno SAD-a i Velike Britanije, u razdoblju nakon 2. svjetskog rata. Počevši s eksperimentima koje su američki psiholozi i psihijatri provodili nad mentalno oboljelim pacijentima početkom 50-ih godina 20. stoljeća, preko manifesta ekonomske politike slobodnog tržišta koji je sastavila grupa ekonomista poznatih kao “dečki iz Chicaga“ pod vodstvom nobelovca Miltona Freedmana, dizajniranog kao antiteza socijalističkih politika južnoameričkih država te destabilizacije zapadu nepodobnih režima od strane CIA-e, doktrina šoka dovodi pojam interdisciplinarnosti do svog punog značenja. Prvi ekonomski eksperimenti u Čileu i Argentini utvrdili su da se i cijele države u stanju ekonomskog i političkog šoka ponašaju poput bilo koje osobe u istom stanju. Takvo stanje, u kojem država gubi sposobnost brinuti se sama za sebe, ostavlja ju ranjivom i otvorenom za vanjske utjecaje, te nemoćnom da se istima odupre. Posljedice takve ekonomske politike, koja se još uvijek provodi u državama, nazovimo nezapadnog svijeta, variraju od stvaranja diktatorskih režima u Južnoj Americi do pojave staleža ekonomskih oligarha u Rusiji. Međutim, iako je naglasak u filmu stavljen na utjecaj koji Zapad i njihova ekonomska politika imaju u svijetu, ne znači da sile poput SAD-a nisu doktrinu šoka upotrijebili i u vlastitom dvorištu. Nakon terorističkih napada na SAD, 11. rujna 2011., proveden je cijeli niz promjena koje redefiniraju temeljne vrijednosti kojima se, barem poslovično, “zemlja slobodnih“ hvali. Šok, nevjerica, dezorijentiranost te osjećaj izoliranosti, koju su napadi na SAD uzrokovali, otvorili su vrata nebrojenim novim zakonima koji ograničavaju građanske slobode i temeljna ljudska prava i dali vjetar u leđa tzv. vojno-industrijskom kompleksu čiji je zadatak prvo uništiti neprijateljsku ekonomiju, infrastrukturu i kulturu, te ih ponovno izgraditi prema uvjetima koje su sami postavili, stavljajući tako zemlju u pitanju u potpuno ropsko-ovisnički položaj prema stranim ulagačima. U tom kontekstu, takva društveno-ekonomska politika koja se još uvijek provodi u zemljama koje su nemoćne oduprijeti joj se, istovjetna je s tretiranjem zatvorenika u zatvoru Guantanamo, koji lišeni slobode i prava glasa, vezanih ruku prolaze kroz sistematsko lomljenje duha i tijela, prema istim metodama koje su definirali pioniri šok-terapije s početka ovog teksta – izbrisati prošlost svog pacijenta, redefinirati njegove vrijednosti i učiniti ga prilagođenim, no kome, to ostaje otvoreno za raspravu.
Doktrina Soka Naomi Klajn.

Last edited 16 dana prije by tedi
tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Dejan

I Orban ih je isterao.

Jbg
Gost
Jbg
6 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Dok god mafija bude poslovala gotovinom, bit ce gotovine. A mafija bez gotovine ne moze poslovati

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, daj kad si takav metuzalem kazi koja je to naša lova? Zar se ona ne štampa u štampariji u švabiji? Koja je to naša lova kad ne proizvodimo skoro ništa nego pružamo usluge i dobivamo za to eure i druge strane valute od turizma?
Van dućana skoro svi sve plaćaju u eurima koje su zaradili tijekom ljeta ili su s eurima došli izvana!
Prema tome koja je to naša lova?

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Brave new world Imaš li ti sestru ili ćer pa ih pošalji metuzalemu

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno, dobro ako nisi Metuzalem pa znaš po dugogodisnjem iskustvu sve te stvari onda nemoreš bit drugo nego Salamun pa daj onda objasni priprostom puku vodi, uključujuć i mene, kako to more bit da primamo po miljarde eura godišnje iz te ojerope mukte a da nas baš sada ta ojeropa dere na tečaju sa našin šoldima? Ko to onda daje u štampu naše kune od njihovih ojra a? Ča kažeš barba Moreno jer jema bit da nas je ova beštija od virusa zadnjih dan sve išempjala pa samo prilijemo iz šupjega u prazno?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije

Grave, slabo se ti kužiš u bankarstvo a posebno u financijski suverenitet. U Hrvatskoj je valuta kuna, to što se printa u “Švabiji” ili na Novom Zelandu nema nikakav utjecaj na financijske tokove u zemlji osim ako ju Švabe ili Novozelanđani počnu krivotvoriti i zloupotrebljavati (što baš i nije tako lako.) Kad raspolažeš vlastitom valutom i pod kontrolom je vlade, vlada izdavanje i vrijednost te valute može kontrolirati u svrhu poticanja gospodarstva i unutrašnjeg tržišta. Ovako, kada HNB nije pod kontrolom vlade, nego je koalicija neoliberala od 2000.-te (i nešto prije) definirala HNB kao neovisno tijelo (što je nevjerovatna glupost – da vlast ne kontrolira novac i novčane tokove u zemlji kojom vlada!). Na taj način se dobiva paradržavica, ovisna o turizmu kao ekstremno nestabilnoj grani te kolonijalno tržište za vlasnike eura – Njemačku i njene banke te druge europske privatne bankarske kartele. Još jedan pokazatelj toga koliko je to štetna shema vidi se u propasti mnogih građana koji su kredite vezali uz euro a pogotovo švicarski franak. Vežeš kredit za valutu nad kojom apsolutno nemaš nikakvu kontrolu – recept za propast.
Tebe u NGO-u i “mladežima” uče suprotno ne samo osnovama financija i ekonomije nego i suprotno zdravom razumu pa ti stoga argumentacija i nije nešto inventivna niti logična.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Matijavzhr, eto ja sam sretan da se ti razumiješ u sve te stvari tako da znam koga ću pitati kad mi nešto ne bude jasno! 🙂

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije

Ma tu sam za tebe, Grave. Čim dođeš sa predavanja u Institutu Otvoreno društvo, daj da ti pregledam zadaću i ispravim pogrešno.

bumbar
Gost
bumbar
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ne smije Hrvatska iz arije proizvesti ni lipu jer monopol nad “printing press of fiat money” ima kabalistička kasta koja oblikuje svijet prema svom nacrtu.

... ima dug
Gost
... ima dug
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

de.statista.com/statistik/daten/studie/198377/umfrage/staatsverschuldung-in-der-europaeischen-union

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Moreno,mi to najbolje kuzimo koji smo 50g vanka.Zato se oni boje elektronsko glasovanja.Masoni su postavili djecu i unucad na polozaje.Zakon o privatizaciji i referendumu,nece nikad donest.Joj,kad vidim te velika vjernike koji suse devedeseti krstili.

Mirk
Gost
Mirk
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Tako je dug ce pokriti porezni obaveznici kao i do sada i kao sto su se sve drzave EU morale zaduziti da bi pokrili grcki dug kojeg su koliko sam shvatio drzale uglavnom privatne banke a onda se pojavila trojka i spasila privatne ulagace prebacivsi dug na drzave to jest na porezne obaveznike… sada drzave spasavaju firme (Italija) dajuci im kes a dug prebacuju ponovo na poreske obaveznike a banke opet ubiru kamate i nemaju nikakvu odgovornost…Jedino o cemu jos ne pricaju je visina kamate na taj novac ali ako garantira drzava sigurno da ce ga vecina firmi uzeti buduci da kapiraju da ga nece nikada ili ce vratiti u najmanjoj kolicini…Krajnji udar je na one sa najmanjim primanjima iz razloga sto vec sada tesko zive i kad im uzmes i mrvicu oni to jako osjete ali nazalost ovo je beskrupolozni kapitalizam koji ne prasta slabima…

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

“Jaka” Kuna će ispuniti zadatak, naziru se rezultati poodavno

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Da ali tek pošto Kuna ispuni zadatak

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Eto dide sažeo si sve prosto ko pasulj,nemam šta dodati ,pa i neću.

gliser
Gost
gliser
7 mjeseci prije

Inžinjer in ekonomista u jedno, mora da si iz hdza.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  gliser

El Delinkita, uspješno izvedi ovce na pašu, da ne bleje jadne k’o ti .. 🙂

Joža
Gost
Joža
7 mjeseci prije
Reply to  gliser

U Yugi su svi imali krov nad glavom, ali nisu imali jogurt i banane. Sad imamo jogurt i banane, ali sad se ne možeš ni zadužiti kod banke da bi imao vlastiti dom…Kako to? Nisam yugonostalgičar jer se Yuge ni ne siječam…Sad je takvo blagostanje da svaki mjesec strijepiš hočeš li imati dovoljno za jesti kad platiš sve račune…ser.em se na takvu demokraciju

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  Joža

@Joža
Ako se ti ne sjećaš, mnogi se još sjećaju. Bilo je i jogurta i banana i krova nad glavom a banke su bile tamo gdje im je i mjesto.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

@Sve je fino ali
U pravu si, bilo je svega toga što kažeš. Danas opet ima svega toga ali na kvadrat pri čemu moraš dodati i još jedan sastojak – veleizdaju i služenje inozemnim i globalističkim korporativnim interesima. Toga prije ipak nije bilo.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Nitko ne poziva komunističku Jugoslaviju. Ona je bila i nestala. Isti ti komunisti i njihova djeca koja su se , zanimljivo 70-ih i 80-ih školovala na “Zapadu” su uništili zemlju u dogovorenom ratu i opljačkali pretvorili je u koloniju (uglavnom Njemačku i Austrijsku). Današnja RH, RS nisu ništa drugo nego ta zgarišta kojima upravljaju ti isti “bivši” komunisti i njihova djeca. I dok je god tako, ništa od nas, od ove zemlje ili neke prihvatljive budućnosti.
EU je odigrala veliku ulogu u uništenju Jugoslavije, jedan je od glavnih protagonista te priče a sve kako bi tako nastale marionetske državice apsorbirala u nešto što je CCCP x 1000.
Krupan korak ka toj apsorpciji je i uništenje ekonomskog suvereniteta što je započeo mucavac-njakavac Rohatinski, nastavio Vujčić a ubrzava Veliki EU Administrator Plenky.
Za sve one kojima još nije jasno – Plenky mrzi Hrvate i Hrvatsku jednako kao što harlekin Vučić mrzi Srbe. Plenković je pametniji utoliko što to ne pokazuje otvoreno kao crvenousti Vožd.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Neki su prije išli u komitet. Po svoje mišljenje.
Neki danas redovno idu u crikvu…… Po svoje mišljenje.
Neki kažu da su bivši komunisti sve uzeli pod svoje.
Pa više ne znaš je li crikva il komitet…. Oće reć središnjica.
U crikvi su za sve Blagdane. Al to nema veze s vjernicima.
Bojin se da i virovanje ne znaju izmolit. Al se znaju slikavat.
Arče ćaćevinu, zadužuju nas kreditima, hrane uprave, nadzorne odbore, agencije, crikvu…..
Partiju. I rod i pleme….. Žene i ljubavnice. Kurbe…. i ponekog kuma.
P.S.
Jedan reče: ”Prije rata nismo imali ništa, a onda su došli Nijemci i sve su nam uništili…” Al ne reče kojega rata.
Drugi reče: ”Drumovi će poželjeti Turaka, al’ Turaka više biti neće.” Al neki zovu Turke nazad.
Jbt, koliko su komunjare za svog vrimena toga navukli….
Kad ovi demokrati još nisu uspili sve obrstit.
A da brste, brste… Bolje od one invazije skakavaca u Africi.

njofra
Gost
njofra
7 mjeseci prije

Daltonisto uvijek si na crti bojišnice sa stijegom u rukah 😀 😀 😀

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije

🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@Dalton :
Sve je to fino
Ali Babu guzi djeda rijetko .
Starost i korona .
Ovaj bi i Isusu
oduzeja licencu da jednom ribon
narani sve gladne ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah
Beogradski Dom omladine osvanuo je s grafitom ‘Zagreb’ ukrašenim velikim crvenim srcem.
U Sarajevu stara gradska vijećnica osvanula u plavom, s grafikom ‘SA voli ZG’ i velikim licitarskim srcem.
U Banja Luci jedan neboder osvanuo s velikim naslikanim crvenim srcem i natpisom ‘Volim Zagreb!’.
Šta napravi jedan potres……..
Da je drug Tito živ….. umro bi od sreće.

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije

Da je drug Tito živ….. umro bi od sreće….P.S Dalton ti si ljevoruki revolveras i brz si strahovito brz…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  Perun

🙂

CAN
Gost
CAN
7 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Golubove?

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije

Za onoga najpam…..veceg Daltona …Procitaj ,,Daleko je Sunce “” ….Brat brata trebao bi prepoznati…Ne daj se smesti

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Sve je fino
Uf, uf. Što smo danas napaljeni. Nikad nisam pripadao ni prije ni sada, ni jednima ni drugima. A ljenčine nikad nisam volio. Ali ono što su nam “veliki Hrvati” u 30 god. uništili to ni dva rata nisu mogla.

escape-ism
Gost
escape-ism
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

hoche zato ovaj mislim tekuchi ,,a ne rachun ,rat zvijezda na malim ekranima,smogovci se stisli.

escape-ism
Gost
escape-ism
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

Lud ko kupus?

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Bilo je za djecu crvena bagre svega.Stanove birali po moru,djeci kupovali diplome i zaposljavanje.Ko nije bijo njihov,mrs vanka fasiste izgradjivati.Jadni vi mladi i vasa pamet.

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Onda su svi bili “crvena bagra”…:-)

Joža
Gost
Joža
7 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Ja nikad nisam rekao da nisu krali. Krali su kao i ovi danas. Razlika je samo ta da ovi danas još usput gaze ljude po moru gliserima, a vala i po cesti….Jadni smo zbog takvih kao što si ti! Takvi kao ti učite djecu da su još nakon 30 godina za sve krivi crveni kmeri. Ja sam napisao da su ljudi barem imali svoj krov nad glavom! I to ne govorim o ljudima koji su bili u partiji! Sad ako nemaš 20% pologa ili ti roditelji ne daju stan pod hipoteku možes se slikat! I šta sam ja krivo napisao?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  Joža

@Joža
Ništa!
Neki pokušavaju napraviti šećerlemu o boljem životu u vrijeme nove hrvatske buržoazije.
S dosta seksa…..

tedi
Gost
tedi
16 dana prije

DOBAR.

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  Joža

Sad kad kažeš istinu ubiju te demokratski mediji bezočnim i sinhronizovanim lažima. Do te mere, da ili ti potpuno unište život, da postaneš begunac i socijalni slučaj, ili sam digneš ruku na sebe, ili te neki liberalno demokratski antifa (čitaj fašista) isprebija na smrt, ili te lažno optuže, smeste u zatvor, dok tamo ne istruliš ili se oklizneš na šrafciger. Rekla bih bljuc, pljuc, ali bojim se da će me optužiti da širim koronu.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije
Reply to  Joža

Joza,tosu njihovi potomci.Privatizaciju nis pravili pastiri i seljaci.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Slavonac

To smo mi svi.
Potomci onih ili ovih.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
7 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Slavonac
Kao i još nekima ovdje slatko bi Vam bilo reći “ne serite”, al pošto nije lijepo neću.
PS Nisi ti ni Laponac, a kamoli Slavonac. Slavonci su kul.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Dragance,jesili ti od nacije sokci.Citaj malo povjest od kraljevine,pa ces umrjet kao normalen.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Slavonac

pa dodjose oni iz vanka,pa da te dokrajce.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  Joža

Joža, imali su tuđi krov nad glavom- kredit MMF, oteta imovina vlasnicima, štampanje para bez pokrića.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije

Grave, kako znaš? Jesi li se ti uopće rodio kad je YU postojala?

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
7 mjeseci prije

Brave new world
Vama bih takođe rekao “lažljivi usranko”, ali kao što već rekoh, neću jer nije lijepo.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
7 mjeseci prije
Reply to  gliser

Hahaha cim spominjes ljevicu,zna se 🤣 bas cudno da toliko ljudi bjezi u dublin. Ljevo desno kurac palac od drzave.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  gliser

Čuj, Juga nije tek tako propala. Uništili su je udbaški i kosovski krugovi u Hrvatskoj pod firmom HDZ-a – (valja pogledati tko su dični osnivači iste organizacije i njihove karijere.) i Srbije (pod firmom druga Miloševića).
Isti ti udbaški krugovi su predstavnici tvrde pronjemačke 5. kolone u Hrvatskoj, kao npr. drug Manolić, za kojeg se ne zna jel OZNA, UDBA ili BND.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

to sa hiper inflacijom ?
ako dolar i euro štampaju bez hipera što nebi mogli i mi.
da juga je imal hiper ,ali to je tada bila fora koja nije prilazila na zapadu,a sad valjda nije tako.
o real ekonomiji, nezna niko ništa, jednostavno zato što nije realna nego apstraktna.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

Euro i dolar se mogu “štampat” (ali ipak ne do beskonačnosti) jer SAD i glavne EU zemlje imaju vani koga eksploatirati i još se u tim valutama trguje širom svijeta i , pa tako donekle pokriju hiperinflaciju . Jugoslavija nije imala koga eksploatirati a i dinar nije bio prihvaćen u međunarodnoj trgovini (tko je van Jugoslavije plaćao nešto dinarima, niti pak su Jugoslovenske tvrtke mogli uvoziti nešto a platiti dinarima ) .

EU.Exit ( Ejuegzit )
Gost
EU.Exit ( Ejuegzit )
7 mjeseci prije

Bez narodne identitete narod propada … mora biti konac briseljskim hegemonskim benediktom koji bi vladali kao barbarski huni

Ruby
Gost
Ruby
7 mjeseci prije

Dobro je da bankrotiraju, sada ću ih moći jeftino kupiti.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije

Nema panike.
Ajde bogati, nismo mi u ovim krajevima Ameri. Oni 250 godina trpe istu državu. Kako im više ne dopi*di. Jedno te isto. Pa i Rusi su ra*jebali svoju. Još veću. Zaželili se ljudi malo promjene. Doduše, malo su se zaigrali. Pa sad kažu da su previše promjenili. Ameri kažu da ne znaju…. Kako se to radi. Nisu učili. Učili su samo kako razje*ati tuđe. A neće zvat nas. Svjetske eksperte. Da pomognemo. Održimo predavanje. Kako razje*at državu u par lekcija…. Jer ako ništa ne znamo, to znamo. Koliko smo ih mi sje*ali za 250 godina….. Ko će to brojat….. I uvijek napravimo drugu, glanc novu.
Znao sam da će bit neka frka u Europi. Kad mi budemo presjedavat. Al da će ispast ovakvo s*anje…. Bogami, slabo ovoga ima i u filmovima. Šta će tek biti kad opet dođemo na red? Ako Europa i ovo preživi. Drugi put neće. Nema šanse.
A da im dotle dođe Vučić. A tek bosanski Trio Fantastikus, Dodik & CO. Za presjedat…. Još će bit da je Atlantida dobro prošla.
P.S.
A Trump? Dobar čovjek… Nije on bleso. Kuži neke stvari.
Da mu je punica iz naših krajeva. Sa sunčane strane Alpa…. Pa za sve krivi Kinu.
Ajde da i od tih Slovenaca bude neke koristi.
🙂 🙂 🙂

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije

Svima nam je u interesu da EU, ovakva kakva je sada i u što se pretvara, ne preživi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  MatijaVZHR

👍
Za ono gore, oko monetarne suverenosti…..

Albatros benz
Gost
Albatros benz
7 mjeseci prije

@vécu Dalton: 😂, ha ha tako je, sve je u redu i po planu.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Dalton

“…Znao sam da će bit neka frka u Europi. Kad mi budemo presjedavat. Al da će ispast ovakvo s*anje…”
😃😂 😅

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Dalton
napisao si sjajan komentar, svaka čast… ala si me nasmejao. Prva liga 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

👍
🙂 🙂 🙂

Tink
Gost
Tink
7 mjeseci prije

Dalton, ne moze se EU razbucati dok ne dodjemo i mi koji smo svama vec imali malu EU prije ove velike, rastocili smo je da su ostali samo dugmici, posle takvog iskustva ovu staru prefinjenu damu cemo razmontirati da je ni sveti Petar nece zakrpiti😀

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Tink

DOBAR.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@Dalton :
Bogovski komentar !
Bravo !

Vlaya
Gost
Vlaya
7 mjeseci prije

Ako moze 1000 dinara za gospodina 😛 (fazon iz Jagodine, gde vlada lokalni baja vec 25 godina) pa deli penzionerima po 1000-2000din javno pred kamerama.

BTW, dodavanje nula je keva 😛

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Autor bi morao znati da države ne mogu proglasiti bankrot. Inače svo ovo od mainstaima o krizi je prenapuhano da se snize nadnice i strateška proizvodnja vrsti u EU i USA. Italija sva ove godine ima feragosto od mjesec dana i to ne izazove krizu a feragosto od 50 dana izazove nezapamčenu krizu. Sada se svi grebu da im Nijemci plate neodgovornost i javašluk.

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

@hiber
jesi pročitao što ti je @Riddick napisao? Misliš da ne govori istinu? Provjeri.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Ne mogu proglasiti bankrot….neeee…one mogu: prodati luke ili dati besplatnu koncesiju na 99 godina, isto aerodrome, isto ceste, koncesije na izvore vode, nafte, plina, za simbolične iznose, čak i gospodarske grane. Provjeri kako to ide u Grčkoj. A onda se zapitaj iz čijeg su poreza plaćeni ta luka, aerodrom, cesta…

LZN
Gost
LZN
7 mjeseci prije

” Država ne može bankrotirati u klasičnom smislu kao poduzeće, jer ona ne može nestati, niti druga država ima pravo plijeniti imovinu suverene države.”

Prva polovina je točna druga polovina nije…….itekako se plijeni imovina…….kad su u dugovima do grla nisi suveren!

Riddick
Gost
Riddick
7 mjeseci prije
Reply to  LZN

Argentina je 3 puta do sada bankrotirala ja mislim…

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  Riddick

I Rusija je sine….

LZN
Gost
LZN
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

I US–rani su hiberu…….tamo negdje posli vietnamskog rata negdi, ne sječam se tačno godine.
A i danas su več odavno u bankrotu, štamparije rade punom parom, samo što oni to mogu a drugi ne smiju.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  LZN

Kazu da je ketridz skup,pa krecu O.L.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
7 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Njemačka 2 put samo u 20. st. 1923 i 1945.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Riddick

Ma ONA JE FURT U BANKROTU.

Tink
Gost
Tink
7 mjeseci prije
Reply to  LZN

LZN, koliko ste u pravu najbolji primer je Grcka.

Vladimir
Gost
Vladimir
7 mjeseci prije

U Yugi je bio sistem za malog covjeka

Milko
Gost
Milko
7 mjeseci prije
Reply to  Vladimir

Je da samo srpski direktori su imali sve 20x više

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Milko

Mislis na TItu?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije

Deliquente, ime ti pristaje. Ti takođ
er nisi dao apsolutno nikakve protuargumente za svoje tvrdnje, osim što si izvrijeđao autora članka. Tako se ponašaju trolovi-aktivisiti NGO-a i smradež (mladež….pardon) HDZ-a i SDP-a.
Ako imaš protuargumente, iznesi ih, ako nemaš, bolje šuti.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
7 mjeseci prije

EU je modifikovani nacist projekt gde su svabe gazde a rvati sluge ….Jos prije barem 10g.svugde sam ostavljao komentare …pa cu jos da ponovim.Ulazak Srbije u EU i svakom onom ko zagovara ulazak i svakom onome ko glorifikuje EU kaznjavao bi kao najvece ljudsko zlodjelo…smrtnom kaznom po hitnom postupku.
I eto bogu hvala Srbija nece u EU.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Dakle nećemo biti sluge, tako kažeš?

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Upotrebi neki drugi termin, mani se izjava ljubavi i koje kakvih sličnih gluposti! Švaba zna da ti “voliš EU” i povraća mu se od toga. Reci lepo da moraš biti u tom savezi inače te nema….kakva ljubav kakvi bakrači…di toga ima danas

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Jasno nam je svima da ste morali ovako ili onako ući u EU. Pitao sam Morena pre par meseci kako je izgledao taj referendum oko ulaska u zajednicu….znao sam nešto i ja al’ kad sam čuo pojedinosti nisam mogao verovati! Lupa li Moreno gluposti? Ne znam, znam samo da mu skoro niko nije protivrečio, ispravio ga, optužio da laže, kontra argumente dao. Nemoj mi reći da si ovako sve zamišljao….nemoj reći da zaista misliš da će te stare evropske krune ikada primiti u društvo. Pitaš se što ti ja pišem ovo…jbm li ga, ne znam ni ja, nešto “vuče” hahaha

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Hahah ali ce u Mini Sengen,drugo ime za udicu i sastaviti cijeli Balkan.Jos gore nego da su u EU pljackaj a za nista ne odgovaraj,Hr. je ipak u boljem polozajuislim u familiji je.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
7 mjeseci prije

El Deliquente
Imam dojam da Ti u gornjem postu lagano fantaziraš o ulozi inženjera u hrvatskom društvu i da Mislavu prodaješ neku priču partizanskih komesara iz 1945. godine kad se od inženjera tražilo “da sve svoje znanje i snage upregnu u obnovu ratom razrušene države”.
Daj molim Te reci mi, koji su to inženjeri unaprijedili Hrvatsku u zadnjih 30 godina? Ja sam inženjer od početka ove države i ne sjećam se takvih… Sjećam se samo profesora Ružinskog sa FSB-a (državnog tajnika HDZ-a) koji je svojevremeno tadašnjem HSS-ovom poglavici Friščiću dao građevinsku dozvolu da u svom selu gradi termolektranu (na drva) i to direktno kraj “Podravkine” tvornice dječje hrane. Da je ta termoelektrana proradila, “Podravka” bi odmah morala zatvoriti tvornicu dječje hrane. Srećom je Friščić odapeo prije nego što se počelo s gradnjom, pa se njegova “zadužbina” nije sagradila. Što je najbolje u toj priči, Ružinski je bio FSB-u zaposlen na katedri za za ekološku zaštitu, vodu, gorivo i mazivo (znači atestirani stručnjak za ekologiju)…
Tu priču o inženjerskom uredu i dokazivanju tehničkog i ekonomskog znanja svojim uspjehom možeš objesiti mačku u rep.
U Hravtskoj većinu poslova dijeli politika i uglavnom su ekonomski najuspješniji oni što su se kao npr. u Zagrebu dobrano zavukli MIlanu Bandiću u ispušni kanal (i iz njega ne izlaze), a njima zbog te veze praktički ne treba takoreći nikakvo tehničko znanje… Za te “uspješne uvlakače” onda mogu raditi oni “sretnici” koji imaju tehničko znanje, ali zna se tko tu bere vrhnje… Da Ti pričam koliko mojih kolega (uspješnih inženjera) radi po svijetu zbog takve situacije koja traje od početka ove države, predugo bi potrajalo.

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Kad bi crveni menedzeri vratili ukradeno na ovim prostorima,jos bi dosta ostalo.Vrana ,vrani oci ne kopa.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, samo si ti falio .. 🙂 “crveni menedzeri” .. tom i dzeri .. samo nek’ crveni .. 🙂 🙂

LZN
Gost
LZN
7 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

Kad bi Vatikan vratija sve pokradeno na ovim prostorima svi bi bili bogatuni. Crveni su dječija igra napram Vatikanu.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  LZN

JBT,za sve krivi crveni , od pocetka svijeta ma da i Isus je bio komunist.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Hajde, bar nećemo biti jedini. 😊

octopus
Member
Famed Member
octopus
7 mjeseci prije

KUPUJTE EURE! “Još Njemačka ni propala…..”

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
7 mjeseci prije
Reply to  octopus

Njemačka je u povijesti više puta “propadala”.

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  octopus

Kazu da euro klizi,i da se kupuju sved.krune i svicarci,pada dolar pada euro.

šeronja
Gost
šeronja
7 mjeseci prije

Kome smo to mi svi dužni, tko je on, jel gladan, ima li krov nad glavom, zanima me kakvi su mu rođendanski pokloni…..

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije

Evo upravo šef HNB-a Vujčić na HRT-u vara hrvatske građane, on brani tečaj, a građane brani tako da ih zadužuje na stranome i domaćemu tržištu s tim šta ne govori kako su to domaće tržište u stvari strane banke i strani fondovi.
Tečaj ne triba branit nego ga još malo pustit, devalvacija kune smanjuje uvoz i povećava hrvatsku proizvodnju, a vjerovnicima koji čekaju eure triba reć magičnu rič ”korona”, jer nije korona samo nama, neka malo korone i njima.

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ajme Moreno ma jel moguče da gledaš HRT? Stvarno od njih nemaš baš ništa pametno za naučit. Možeš dobit samo čir na štumiku.

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling Triba uvik bit budan i pazit šta neprijatelj poduzima 🙂

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling….pa gde ćeš se informisati nego na nacionalnoj TV? Volim i ja poslušati šta imaju za reći a budala nisam da progutam to! Vujčić vam poslužio limunadu i samo je majmun može popiti….iza te limunade krije se nešto drugo

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

moreno
Lepo ti pričaš u teoriji. Devalvacija kune smanjuje uvoz i povećava hrvatsku proizvodnju. A da li Hrvatska ima proizvodnju? Zar nije glavna grana Hrvatske turizam?

Moreno
Member
Moreno
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Pa radin u turizmu i najveći dil love koja se okrene u turizmu ide vanka, čak su i štikadente kineske 🙂

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

hehe barba de me nadje. Bio sam mnogo puta u Hr na moru. Na Pašmanu sam bio više puta, prošle godine na Korčuli. Svidja mi se hrvatsko primorje i imam i dosta prijatelja u Hr. Nijednom nisam bio u Grčkoj ali u Hr uvek rado dodjem… suprotno uobičajenoj klimi raspoloženja u Srbiji. Čude se moje kolege i okolina što se usudjujem da idem u Hr… Ja nisam nikad imao ni najmanji incident, kako zračim tako i privlačim.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Pa zato i nema proizvodnju, napravljeno to na demokratski način. Nešto što se i proizvodi većina je u javno, privatnom partnerstvu a zna se ko samo može biti “partner” državi, sve ostalo su trice i kučine. Tako se države danas pljačkaju

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Pa zar se vlasti i jedne zemlje regiona postavljaju na fer i demokrarski način? Pošto smo svi u hurcu šta onda imamo zaključiti uzmemo li u obzir ovu tvoju zadnju rečenicu….s kojom se u potpunosti slažem?

tedi
Gost
tedi
16 dana prije
Reply to  Dejan

je,al i qvarcu ,korona ga sje*ala.

Borg
Gost
Borg
7 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Hrvatska je svoju sudbinu zapečatila još 94 godine vezujući tečaj kune prvo za Njemačku marku pa kasnije za euro.. U stvarnosti mi smo visoko eurizirana zemlja. Koliko je kreditnih plasmana nominirano u eurima.. U eurima u stvari računamo vrijednost svoje imovine.. Trgujemo automobilima i stanovima gotovo isključivo u eurima.. Sami smo sebi svojim postupcima vezali ruke i iz svoje valute stvorili puko transakcijsko sredstvo.. Previše poslovnih subjekata i građana ovisno je o stabilnom tečaju i jednostavno nebi mogli podnijeti bilo kakvu deprecijaciju. Tu se nalazi odgovor na pitanje zašto HNB misli financirati državu kroz kreditni swap.
Jedino mu to garantira stabilnost tečaja. HRK nije konvertibilna valuta i ne možeš u stvari sa njom trgovati.. Rješenje nije jednostavno i jednoznačno.
Može se recimo dokapitalizacijom domaćih banaka polako mijenjati ukupni odnos kreditnog zaduženja građana nominiranih u stranih valutama u kunske kredite. Samo što tako nešto može ostvariti daleko efikasnija ekonomija sa daleko većim stupnjem dodane vrijednosti za što su kod nas potrebne korjenite promjene i u stvari promjena sustava vrijednosti u društvu.. Takvi procesi su u stvari spori i ne mogu se zbog odnosa u društvu efikasno provesti. Ostajemo zato još dugo vremena evropski građani drugog reda.. Tzv. Bečki konjušari..

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije

Iz pouzdanih izvora saznajemo, da je srpska delegacija u decembru prošle godine postigla sporazum i sklopila savez sa vanzemaljskom rasom, kojim su se vanzemaljci, u zamenu za desetogodišnji mir sa nadmoćnijim Srbima, obavezali da će srpskoj vojsci pomoći da pokore jedine do sad neosvojene države na planeti Zemlji. Slobodarsku državu Hrvatsku, koja predstavlja koloniju naprednih vanzemaljaca sa zvezde Alfa Croata, iz sazvežđa Kentaura. Kao i slobodarsku Bosnu i Hercegovinu koju naseljavaju bića sa zvezde Alfa BosNova (sličnost sa srpskom reči “bos”, “go” je slučajna), najmlađe zvezde iz sazvežđa Kentaura. Da bi stvari bile jasnije, ovde moramo napomenuti da su Srbi ne samo najstariji i najmoćniji narod na svetu, nego su i najstarija vanzemaljska rasa, gospodari većeg dela svemira, poreklom iz istog sazvežđa, sa zvezde Alfa Serbona. Počeci njihovih međusobnih ratova datiraju milione svetlosnih godina unazad u sazvežđu Kentaura, koji su potom prenele na našu planetu. Dogovoreno je slanje Korona virusa (verovatno od stare kentaursko – srpske reči kruna), za koji naši vanzemaljski saveznici smatraju da će konačno baciti na kolena nepobedive, slobodarske bastione Hrvatsku i Bosnu.

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  Helena

Bljuv. Bljuc. Pljuc

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  Helena

Bljuv. Bljuc. Pljuc.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Pa kad ću ja kao Srbin više uživati u toj velikoj Srbiji….ceo vek se plašiš nje, reko’o bi čovek slušajući te da tek što nije? Možda je tebi lakše a samim tim i lepše kada uvek imaš, znaš krivca za svoja sranja…neka te onda

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Bljuv. Bljuc. Pljuv. Pljuc.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  Helena

El Delimkitu, “odalke” si ti ,, 🙂 navodno je iz jednog manjeg mjesta u Srbiji, koje se zove: ” Donji Ljubiš” .. 😉

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Dakle opet te pitam? Argumente neke si izložio al’ ipak živiš u tom strahu non stop, ti i tvoja pokolenja a bome i unuke učiš

Vidux
Gost
Vidux
7 mjeseci prije

Kako god logički gledaš kina je sredila svijet a i
U povijesti je to napravila nekoliko puta a i ostali .

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije
Reply to  Vidux

Ubacio sam tvoj komentar u svoj komp, još ga “žvaće”….javim ti ujutru šta je zaključio, ako ne “pregore”

mladen3x
Gost
mladen3x
7 mjeseci prije

Kritiku na ovaj komentar bi trebao čitati u kontekstu društva a ne pojedinca kao što činiš.Naša privreda se temelji na kontroli izvršne vlasti,na onima koji marljivo rade i na turizmu.Izuzmi bilo koje od toga,naša privreda “pada”.Budeš li se zalagao da više pridonosiš toj privredi nakon koronavirusa to je pozitivan korak za društvo u kojem budeš i više plaćao za oporavak te privrede ali nije pozitivan korak za tebe jer budeš morao na svoja leđa namakbuti minus u turizmu.Koliko ova država ima ljudi kao ti?Jako malo da ti odmah kažem.Eh,tih “jako malo” koliko ih imamo bude moralo u največoj razini podnjeti teret ovog društva.Mnogi budu pokleknuli ali s razlogom.Kojim razlogom?To je pitanje.Razlogom da bi država i dalje imala toliki broj općina,županija,gradova,ljudi koji su sami sebi svrha,ljudi iz Turističke zajednice i Ministarstva Turizma koji su ovih dana kada se turizmu pišu crne brojke,kako da kažem,nama na teret,ljudi koji su u birokraciji a sve se okrenulo na internet poslovanje,jel tih ljudi i sličnih njima?O čemu ti pričaš,o svom poslu koji bude trpio sve ovo dosad nabrojano i nenabrojano?Misliš li da ova situacija pogoduje narodu?Misliš li da danas,sutra nemožeš ostati bez posla?Dobro razmisli i daj odgovor na pitanje jer dobro znam gdje te “vladadajući” mogu gaziti i kako,dovoljan je jedan mig a taj mig si “potpisao” čim si se javio…

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

kad procitam pojedine komentatore i ovaj tekst pogotovu napomenu……. ostanem bez komentara

alterego
Gost
alterego
7 mjeseci prije

mocne privrede. nakon 1 mjesec karantene bankrot.
sta ce biti za 12 mjeseci?? glad kao u srednjem vijeku.

Perun
Gost
Perun
7 mjeseci prije

EL ,,Grande,,Delinquente vase rijeci imaju smisla a o Mislavu o tom potom….Kao sto vasa eminencija napisa 2+2 su 4…Pisana rijec ne mora uvijek dotaknuti smisao ….Biti pismen ne znaci biti i inteligentan …..Znanje je oslobodjeno komplexa …P.S prostudirajte opus Ive Andrica ,mozda se dogodi cudo pred vasim ocima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik