Pred bankrotom* više članica EU

Kriza EU - Bankrot
155 komentara

Sve većem broju zemalja prijeti dug kojeg više neće moći platiti u sljedećih 20 mjeseci. Vlade su povećale potrošnju kako bi ograničile ekonomsku štetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ali malo tko govori da se radi o novom dugu koji će još više ukopati nacionalna gospodarstva.

Tijekom sljedećih 20 mjeseci, mnoge zemlje mogu se suočiti s nepodmirenjem duga zbog pandemije Covid-19.

Pandemija je navela mnoge zemlje da ulože novac u gospodarstvo. Neki su povećali svoj vanjski dug i probili sve proračune financijske granice.

Vjerojatno ćemo uskoro svjedočiti krizi eurozone koja se vraća sa zemljama poput Grčke, Italije, Španjolske… U novom svijetu koji nastaje samo će rijetke zemlje bezbolno prebroditi novu ekonomsku krizu.

Sjedinjene Države su povećale izdavanje državnih vrijednosnih papira, dok je Njemačka, uglavnom oprezna na proračunskoj razini i planira povećati svoje zaduživanje do 150 milijardi eura.

Sve vlade neće dobiti traženo financiranje. Dakle, neka će se gospodarstva u nastajanju suočiti s “velikim izazovom” uvjeriti međunarodne ulagače da im pozajme više novca u vrijeme kada ulagači traže sigurnija mjesta za plasiranje svojih sredstava.

Mnoga tržišta u nastajanju ovise o međunarodnim ulagačima kako bi dobili financijska sredstva potrebna za upravljanje proračunskim deficitom. Uvijek im je teže posuditi u lokalnoj valuti, iako postoje izuzeci o kojima se rijetko govori.

Za primarnu emisiju nije dovoljno imati svoju središnju banku, nego i samokontrolu pri novoj monetarnoj kreaciju. U protivnom, slijedi hiperinflacija koja nikada nikomu nije donijela dobro.

Svjetske vlade troše bez zastoja. Pitanje do kada će to moći. Hrvatska narodna banka se hvali valutnim swapom koji će joj omogućiti zamjenu kuna u eure i novo zaduživanje vezano za europsku valutu. HNB i guverner Boris Vujčić dobro znaju što čine, ali ipak likuju. Umjesto da se iskoristi postojeća kriza, Hrvatska nastavlja “program iseljavanja”, a sutra možda i useljavanja zbog novog migrantskog vala kojeg predviđaju.


Napomena: * Država ne može bankrotirati u klasičnom smislu kao poduzeće, jer ona ne može nestati, niti druga država ima pravo plijeniti imovinu suverene države.

BankroteugospodarstvoKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
155 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Detektor
3 godine prije

Borise Vujčiću jesil to ti? 🙂

Prc Milojko
3 godine prije

Vreme je da se raspusti EU. Britanci bili pametni i otisli.

Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Ma sve je okejjj!! Stavi masku i rukavice, snimaj selfie iz kućnog pritvora, kači na “fejzbuk” i budi IN. Dodik, Vučić, Bakir, Plenki, Vili, Bili, Muti Merkel će već nešto smisliti da nama bude super, kao prije… Samo što će neki u međuvremenu početi jesti zidove i tepihe u kućama

Moreno
3 godine prije

Nema bankrota. Proizvest će se dolara / eura koliko god triba i još priko toga. Ali niste shvatili koja se igra igra . . . korona se pojavila kako bi države proglasile izvanredno stanje radi ”više sile” i time su države blokirale život pa tako i ekonomiju. Kako je država proglasila ”mjere” tako je i država odgovorna za gubitke raznih poslovnih subjekata koje sad pomaže tako šta se zadužuje. Država ne daje novce tvrtkama direktno nego garantira bankama za kredite šta znači kako su banke osigurane i uredno će pokupit svoje marže, a eventualne gubitke će platit porezni obveznici odnosno svi građani u vidu lošijih usluga koje isporučuje država, od zdravstva i školstva do mirovina i znanosti. Svi dugovi bankama i od prij korone, ka i ovi u koroni će bit odgođeni, ali ne i smanjeni šta znači kako banke nemaju rizik, i da je ti rizik pribačen na države… Čitaj više »

gliser
3 godine prije

Inžinjer in ekonomista u jedno, mora da si iz hdza.

mislim
3 godine prije

to sa hiper inflacijom ?
ako dolar i euro štampaju bez hipera što nebi mogli i mi.
da juga je imal hiper ,ali to je tada bila fora koja nije prilazila na zapadu,a sad valjda nije tako.
o real ekonomiji, nezna niko ništa, jednostavno zato što nije realna nego apstraktna.

EU.Exit ( Ejuegzit )
3 godine prije

Bez narodne identitete narod propada … mora biti konac briseljskim hegemonskim benediktom koji bi vladali kao barbarski huni

Ruby
3 godine prije

Dobro je da bankrotiraju, sada ću ih moći jeftino kupiti.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Nema panike. Ajde bogati, nismo mi u ovim krajevima Ameri. Oni 250 godina trpe istu državu. Kako im više ne dopi*di. Jedno te isto. Pa i Rusi su ra*jebali svoju. Još veću. Zaželili se ljudi malo promjene. Doduše, malo su se zaigrali. Pa sad kažu da su previše promjenili. Ameri kažu da ne znaju…. Kako se to radi. Nisu učili. Učili su samo kako razje*ati tuđe. A neće zvat nas. Svjetske eksperte. Da pomognemo. Održimo predavanje. Kako razje*at državu u par lekcija…. Jer ako ništa ne znamo, to znamo. Koliko smo ih mi sje*ali za 250 godina….. Ko će to brojat….. I uvijek napravimo drugu, glanc novu. Znao sam da će bit neka frka u Europi. Kad mi budemo presjedavat. Al da će ispast ovakvo s*anje…. Bogami, slabo ovoga ima i u filmovima. Šta će tek biti kad opet dođemo na red? Ako Europa i ovo preživi. Drugi put neće.… Čitaj više »

Vlaya
3 godine prije

Ako moze 1000 dinara za gospodina 😛 (fazon iz Jagodine, gde vlada lokalni baja vec 25 godina) pa deli penzionerima po 1000-2000din javno pred kamerama.

BTW, dodavanje nula je keva 😛

hiber
3 godine prije

Autor bi morao znati da države ne mogu proglasiti bankrot. Inače svo ovo od mainstaima o krizi je prenapuhano da se snize nadnice i strateška proizvodnja vrsti u EU i USA. Italija sva ove godine ima feragosto od mjesec dana i to ne izazove krizu a feragosto od 50 dana izazove nezapamčenu krizu. Sada se svi grebu da im Nijemci plate neodgovornost i javašluk.

LZN
3 godine prije

” Država ne može bankrotirati u klasičnom smislu kao poduzeće, jer ona ne može nestati, niti druga država ima pravo plijeniti imovinu suverene države.”

Prva polovina je točna druga polovina nije…….itekako se plijeni imovina…….kad su u dugovima do grla nisi suveren!

Vladimir
3 godine prije

U Yugi je bio sistem za malog covjeka

MatijaVZHR
3 godine prije

Deliquente, ime ti pristaje. Ti takođ
er nisi dao apsolutno nikakve protuargumente za svoje tvrdnje, osim što si izvrijeđao autora članka. Tako se ponašaju trolovi-aktivisiti NGO-a i smradež (mladež….pardon) HDZ-a i SDP-a.
Ako imaš protuargumente, iznesi ih, ako nemaš, bolje šuti.

Mamajev Kurgan
3 godine prije

EU je modifikovani nacist projekt gde su svabe gazde a rvati sluge ….Jos prije barem 10g.svugde sam ostavljao komentare …pa cu jos da ponovim.Ulazak Srbije u EU i svakom onom ko zagovara ulazak i svakom onome ko glorifikuje EU kaznjavao bi kao najvece ljudsko zlodjelo…smrtnom kaznom po hitnom postupku.
I eto bogu hvala Srbija nece u EU.

JumpingJackFlash
3 godine prije

El Deliquente Imam dojam da Ti u gornjem postu lagano fantaziraš o ulozi inženjera u hrvatskom društvu i da Mislavu prodaješ neku priču partizanskih komesara iz 1945. godine kad se od inženjera tražilo “da sve svoje znanje i snage upregnu u obnovu ratom razrušene države”. Daj molim Te reci mi, koji su to inženjeri unaprijedili Hrvatsku u zadnjih 30 godina? Ja sam inženjer od početka ove države i ne sjećam se takvih… Sjećam se samo profesora Ružinskog sa FSB-a (državnog tajnika HDZ-a) koji je svojevremeno tadašnjem HSS-ovom poglavici Friščiću dao građevinsku dozvolu da u svom selu gradi termolektranu (na drva) i to direktno kraj “Podravkine” tvornice dječje hrane. Da je ta termoelektrana proradila, “Podravka” bi odmah morala zatvoriti tvornicu dječje hrane. Srećom je Friščić odapeo prije nego što se počelo s gradnjom, pa se njegova “zadužbina” nije sagradila. Što je najbolje u toj priči, Ružinski je bio FSB-u zaposlen na… Čitaj više »

Slavonac
3 godine prije

Kad bi crveni menedzeri vratili ukradeno na ovim prostorima,jos bi dosta ostalo.Vrana ,vrani oci ne kopa.

Alex
3 godine prije

Hajde, bar nećemo biti jedini. 😊

MatijaVZHR
3 godine prije

Njemačka je u povijesti više puta “propadala”.

šeronja
3 godine prije

Kome smo to mi svi dužni, tko je on, jel gladan, ima li krov nad glavom, zanima me kakvi su mu rođendanski pokloni…..

Moreno
3 godine prije

Evo upravo šef HNB-a Vujčić na HRT-u vara hrvatske građane, on brani tečaj, a građane brani tako da ih zadužuje na stranome i domaćemu tržištu s tim šta ne govori kako su to domaće tržište u stvari strane banke i strani fondovi.
Tečaj ne triba branit nego ga još malo pustit, devalvacija kune smanjuje uvoz i povećava hrvatsku proizvodnju, a vjerovnicima koji čekaju eure triba reć magičnu rič ”korona”, jer nije korona samo nama, neka malo korone i njima.

Helena
3 godine prije

Iz pouzdanih izvora saznajemo, da je srpska delegacija u decembru prošle godine postigla sporazum i sklopila savez sa vanzemaljskom rasom, kojim su se vanzemaljci, u zamenu za desetogodišnji mir sa nadmoćnijim Srbima, obavezali da će srpskoj vojsci pomoći da pokore jedine do sad neosvojene države na planeti Zemlji. Slobodarsku državu Hrvatsku, koja predstavlja koloniju naprednih vanzemaljaca sa zvezde Alfa Croata, iz sazvežđa Kentaura. Kao i slobodarsku Bosnu i Hercegovinu koju naseljavaju bića sa zvezde Alfa BosNova (sličnost sa srpskom reči “bos”, “go” je slučajna), najmlađe zvezde iz sazvežđa Kentaura. Da bi stvari bile jasnije, ovde moramo napomenuti da su Srbi ne samo najstariji i najmoćniji narod na svetu, nego su i najstarija vanzemaljska rasa, gospodari većeg dela svemira, poreklom iz istog sazvežđa, sa zvezde Alfa Serbona. Počeci njihovih međusobnih ratova datiraju milione svetlosnih godina unazad u sazvežđu Kentaura, koji su potom prenele na našu planetu. Dogovoreno je slanje Korona virusa… Čitaj više »

Mlata
3 godine prije

Pa kad ću ja kao Srbin više uživati u toj velikoj Srbiji….ceo vek se plašiš nje, reko’o bi čovek slušajući te da tek što nije? Možda je tebi lakše a samim tim i lepše kada uvek imaš, znaš krivca za svoja sranja…neka te onda

Vidux
3 godine prije

Kako god logički gledaš kina je sredila svijet a i
U povijesti je to napravila nekoliko puta a i ostali .

mladen3x
3 godine prije

Kritiku na ovaj komentar bi trebao čitati u kontekstu društva a ne pojedinca kao što činiš.Naša privreda se temelji na kontroli izvršne vlasti,na onima koji marljivo rade i na turizmu.Izuzmi bilo koje od toga,naša privreda “pada”.Budeš li se zalagao da više pridonosiš toj privredi nakon koronavirusa to je pozitivan korak za društvo u kojem budeš i više plaćao za oporavak te privrede ali nije pozitivan korak za tebe jer budeš morao na svoja leđa namakbuti minus u turizmu.Koliko ova država ima ljudi kao ti?Jako malo da ti odmah kažem.Eh,tih “jako malo” koliko ih imamo bude moralo u največoj razini podnjeti teret ovog društva.Mnogi budu pokleknuli ali s razlogom.Kojim razlogom?To je pitanje.Razlogom da bi država i dalje imala toliki broj općina,županija,gradova,ljudi koji su sami sebi svrha,ljudi iz Turističke zajednice i Ministarstva Turizma koji su ovih dana kada se turizmu pišu crne brojke,kako da kažem,nama na teret,ljudi koji su u birokraciji a… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

kad procitam pojedine komentatore i ovaj tekst pogotovu napomenu……. ostanem bez komentara

alterego
3 godine prije

mocne privrede. nakon 1 mjesec karantene bankrot.
sta ce biti za 12 mjeseci?? glad kao u srednjem vijeku.

Perun
3 godine prije

EL ,,Grande,,Delinquente vase rijeci imaju smisla a o Mislavu o tom potom….Kao sto vasa eminencija napisa 2+2 su 4…Pisana rijec ne mora uvijek dotaknuti smisao ….Biti pismen ne znaci biti i inteligentan …..Znanje je oslobodjeno komplexa …P.S prostudirajte opus Ive Andrica ,mozda se dogodi cudo pred vasim ocima

tedi
3 godine prije

Kazu da euro klizi,i da se kupuju sved.krune i svicarci,pada dolar pada euro.

Dokurčilomi
2 godine prije

Vrijeme je za novi rat i spašavanje američkog načina života bilo gdje u svijetu.

Janko
1 godina prije

pa zapljenom ruskog zlata, Zapad je pokazao da se može pljeniti i državna imovina i ne samo to…-

Alex
1 godina prije

Imovina “suverene” države može se plijeniti bez puno muke. Arbitraža i ovrhe nakon toga. Nitko nije lud da posudi lovu bez kolaterala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI