fbpx

Rast fjučersa na zlato zbog trgovinskih tenzija

indeks berza zlato

U vrijeme neizvjesnih očekivanja kretanja na tržištu preovladava ulaganje u plemeniti metal koji prema mnogim ekonomistima ne mijenja svoju vrijednost kroz istoriju. Naravno radi se o zlatu koje predstavlja jedini trenutno poznati metal koji se neograničeno puta može pretapati a da ne gubi ništa na svojoj čistoći.

Fjučersi na zlato dodatno su porasli na merkantilnoj berzi u New Yorku kao odraz tenzija između Sjedinjenih Država i Kine.

Najaktivniji ugovor za decembar porastao je za 7,70 američkih dolara, ili za 0,52 procenta, a trgovina je zatvorena na 1 484.20 dolara za uncu.

Trgovinske tenzije su eskalirale otkako je američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice zaprijetio da će nametnuti carine na praktično sav kineski izvoz u Sjedinjene Države. Investitori su shodno očekivanjima pohrlili u investicije u sigurnu imovinu, što je rezultovalo porastom cijena zlata.

Američke akcije su svoj najgori dan u godini oživjele u ponedeljak, kada su referentni indeksi pali za gotovo 3 procentna poena usred masovne prodaje.

U utorak su američke berze povratile neke od prethodnih gubitaka i tako ograničile porast cijene zlata. U međuvremenu, U.S: dollar indeks, koji prestavlja mjeru za povraćaj novca u odnosu na druge glavne valute je porastao 0,08 procenata, odnosno zara iznosi 97,60.

Kada dolar ojača, izvršiće pritisak na fjučerse na zlato, jer zlato izraženo u dolaru postaće skuplje za investitore koji novac drže u drugim valutama.

Što se tiče ostalih plemenitih metala, srebro je za septembarsku isporuku poskupjelo za 5,2 centa ili 0,32 odsto, na blizu 16,445 dolara za uncu.

Platina je za oktobarsku isporuku pala za 4,70 dolara ili 0,55 procenata, da bi se stabilizovala na 853,20 dolara za uncu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Vrijednost zlata ne raste nego vrijednost valuta pada. Sve valute su u utrci za njihovom stvarnom vrojednošću, a to je vrijednost karte i piture sa kojom je ta karta oštampana.

Točno je da se trenutno odvija trgovinski rat između Amerike i Kine, ali se stalno vodi i valutni rat. Borba je i za održavanje casina na životu također manipuliranjem dolara odnosno snižavanjem kamata . . . realna ekonomija isporava . . . čarobni trenutak je sve bliže i bliže . . .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zna se tko kad i kako emitira ‘novčanu masu’. I kako se utvrđuje međusobna oscilacija vrijednosti valute…
Kao što se kaže u tekstu, ovo je ‘poremećaj ‘ na tržištu dionica: Vestinet.rs,
” Neto vrednost imovine 10 najbogatijih tajkuna, koji svoje bogatstvo crpu iz kompanija koje kotiraju na Honkoškoj berzi, pala je za 19 milijardi dolara od 23. jula.

Uprkos jučerasnjih velikih gubitaka, 500 najbogatijih pojedinaca sa Blumbergove liste poseduju zajedno gotovo 5,4 hiljade milijardi dolara, što je povećanje od 11 procenata u odnosu na 1. januar ove godine.

(Tanjug)”

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

Jučer sam vidio dva fjučersa kako se mitinguju na korneru. Nisu izgledali kao da su narasli……

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Jos da autor objasni sto su fjucersi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

” Fjucersi” (sto god to bilo), su u pubertetu, pa zato naglo rastu.
Pa, napraviti clanak o necemu, sto razumije, mozda 5% citateljstva, bez ikakvog obrazlozenja znacenja glavne imenice u tekstu, cemu to sluzi? Da je ovo clanak na portalu “Novac i dionice”, ja bih razumio, ali ovdje…
“Američke akcije su svoj najgori dan u godini oživjele u ponedeljak, kada su referentni indeksi pali za gotovo 3 procentna poena usred masovne prodaje”.
Ja mozda nisam pametan, ali znam da nisam ni glup. Ova recenica meni ne znaci, doslovno nista, a kladim se da je tako sa vecinom citatelja.
Ovo je clanak tipa “trla baba lan, da joj prodje dan”. Drugim rijecima, jako lose preveden clanak o vrlo specijaliziranoj temi, bez ikakvog obrazlozenja terminologije. Bilo bi bolje da je ‘autor’, odspavao pola sata, bilo bi korisnije.

juka
Gost
juka
1 godina prije
Reply to  nessy

Znaci da su glavni indexi na burzi u New Yorku pali 3% u jednom danu. Cijena zlata raste zbog tenzija u svijetu tj trgovinskog rata kina i sad i printanja novca tj. Kvantitavno popustanje.

juka
Gost
juka
1 godina prije
Reply to  juka

Fjučers predstavlja obavezu da se kupi ili proda određena roba ili finansijska aktiva kao što su npr. žito, zlato ili hartije od vrednosti određenog dana, po unapred određenoj ceni. Fjučers ugovor, kao i terminski ugovor, predstavlja sporazum između dve strane o kupovini ili prodaji aktive u poznato buduće vreme za poznatu cenu. Za razliku od terminskog ugovora, fjučers ugovorom se normalno trguje ne berzi.

робокап
Gost
робокап
1 godina prije
Reply to  juka

ФЈУЧЕРС ЈЕ ТОАЛЕТНИ ПАПИР на коме пише да имате злато-тј.да сте купили злато али је то злао у пракси Н Е П О С Т О Ј И::::::

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije
Reply to  juka

@juka
Bravo za jednostavno i razumljivo objašnjenje!

Ivkopivko
Gost
Ivkopivko
1 godina prije

Mozda je mislio na “fjičerse”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik