Rusija će možda uvesti novi porez za robote

Rusija - Roboti
27 komentara

U doba kada mašine mogu da ostave milione ljudi bez posla, Rusija navodno istražuje mogućnost naplate poreza od robota, izjednačujući te isplate sa porezima na dohodak koje plaćaju zaposleni ljudi.

Ruske kompanije će možda morati da plaćaju porez od 13 odsto za korištenje robota umjesto ljudi, javio je list Izvjestia pozivajući se na prijedlog nezavisne neprofitne organizacije Institut za progresivno obrazovanje. Inicijativa je već poslata na pregled ruskom Ministarstvu finansija i dobila je podršku nekih zakonodavaca i vladinih zvaničnika.

Novac primljen od „robo-poreza“ biće prebačen u poseban fond koji će pomoći ljudima iz „ranjivih“ profesija, kao što su prodavci, blagajnici, zaštitari, vodiči i zaposleni u bankama, da prođu obuku za traženije vještine. Prema direktorici Instituta za progresivno obrazovanje Anni Marks, do 20 miliona Rusa bi moglo biti otpušteno i zamijenjeno robotima u narednih 10-15 godina.

„Predlažemo da se uvede porez uporediv sa 13 odsto poreza na dohodak građana na prosječnu platu određene struke“, rekla je ona i dodala da će se tačan iznos utvrditi nakon javne rasprave.

Upotreba robota je obično jeftinija za preduzeća, jer ne moraju da ih plaćaju. Istovremeno, vlada ne prima nikakve poreze od tih ‘radnika’, rizikujući povećanje nezaposlenosti, rekao je poslanik Viktor Zubarev, član Državnog odbora za budžet i poreze Državne Dume, dodajući da je potrebno preduzeti mjere za nadoknadu ovih budućih gubitaka na tržištu rada.

Međutim, Rusija se ne smatra među globalnim liderima u oblasti industrijske automatizacije, prema podacima Međunarodne federacije robotike (IFR). Udio robota u zemlji manji je nego u Evropi i Aziji, sa 4 robota na 10.000 proizvodnih radnika u poređenju sa 710 robota na 10.000 zaposlenih u Južnoj Koreji, i 322 robota na 10.000 radnika u Njemačkoj od 2017. godine. Međutim Rusija tvrdi da se situacija može promijeniti u bliskoj budućnosti zbog fokusiranosti vlade na novu tehnologiju i potencijala ruskih kompanija.

porezrobotirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slonica
3 godine prije

Naravno da treba i poreze i parafiskalne namete ,kako za ljude tako i za robote za očuvanje spomeničke kulture razne udruge koje ce ih poslije štititi od diskriminacije i pravo na jednakost..a dakako i sindikat za robote
Svi moramo placati porez!

Iza_horizonta
3 godine prije

Evo sad Zuckerberg ako hoće u Rusiju umjesto da plati vizu on mora da plati porez 😄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI