Rusija će OVOG MJESECA eliminirati američki dolar iz državnog bogatstva usred upozorenja na politiku koja sabotira valutu

Zlato
19 komentara

Rusko suvereno bogatstvo prijeći će na zlato, odnosno istrgnut će se iz protuvrijednosti od 40 milijardi američkih dolara u potpunosti iz svog investicijskog portfelja, usred rastućih napetosti s Washingtonom, najavio je u četvrtak državni ministar financija.

Anton Siluanov rekao je da će Nacionalni fond za bogatstvo smanjiti svoj udio dolara na nulu tijekom sljedećih mjesec dana. Govoreći u sklopu Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, rekao je da će taj proces biti “dovoljno brz” i da će odražavati sličan potez središnje banke u zemlji za smanjenje imovine u američkoj valuti.

Prema tim planovima, udio dolara u fondu pasti će s 35 % na nulu, dok će se imovina u eurima povećati na 40 %, a u kineskom yuanu na 30 %. Udio britanske funte prepolovit će se, s 10 % na 5 %, dok će investicijsko vozilo prvi put otkupiti zlato, s 20 % svoje imovine zaštićene plemenitim metalom.

Govoreći kasnije u četvrtak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov podržao je odluku, rekavši da je „postupak dedolarizacije stalan. To je zapravo sada vidljivo golim okom.” Dodao je da se odmak od financijske ovisnosti o Washingtonu “događa ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim zemljama svijeta, koje su počele imati zabrinutosti zbog pouzdanosti glavne pričuvne valute”.

U travnju je zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Pankin rekao novinarima da političke napetosti između Washingtona i drugih država potkopavaju vjeru u valutu u inozemstvu. Izricanje sankcija i nepredvidiva ekonomska politika, tvrdio je, “dovode u pitanje pouzdanost i praktičnost korištenja američke valute kao prioritetne valute poslova.”

Kao rezultat toga, rekao je ministar, zemlje su sada “prisiljene poduzeti mjere protiv rizika od ekonomskih gubitaka i poremećenih transakcija. Stoga je sve veći interes za razvojem alternativnih mehanizama. Korištenje drugih valuta u trgovini postaje sve važnije na međunarodnom planu.”

Rusija se zalagala za odbijanje upotrebe dolara kao zadane globalne valute trgovine i transakcija. Prošlog lipnja Sergej Nariškin, šef moskovske vanjske obavještajne službe SVR, rekao je da “izgleda začuđujuće što su SAD i dalje nositelj glavne rezervne valute, a ponašaju se tako agresivno i nepredvidivo”. Dodao je da je „monopolski položaj dolara u međunarodnim ekonomskim odnosima postao anakronističan. Polako, dolar postaje toksičan.”

američki dolarDedolarizacijarusijaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Nema snase da ce dolar spustiti na nulu pri ovakvim cijenama nafte. Dolari im brze pristizu nego sto ih rusi mogu trositi i opet ce se nagomilati.

Mahatma
2 godine prije

40 milijardi je kap u moru na financijskim tržištima koja su preplavljena trilijunima novo-tiskanog novca. Inače, prebacit se s dolara u funtu i juan baš i nije neki potez.

Alen
2 godine prije

Izgleda da rusija priželjkuje i izbacivanje iz swifta , pored želje da se rješava dolara , što bi značilo da se nešto veliko sprema ..

Stribor Panov
2 godine prije

Dolazi inflacija dolara!
Cijene usluga i osnovnih potrebština u SAD su skočile u prosjeku za 20-30% a u industrijskim i građevinskim materijalima (drvo i proizvodi od naftnih derivata) za čak 250%
Rusko rješavanje uskoro bezvrijednog papira ali i sredstva ucjene je nešto što rade već niz godina i to nikada nisu krili. Naprotiv.
Sada se čeka potez Kine i onda bi jedino oružije u nametanju “demokracije i prosperiteta” koje Amerima preostaje bilo ono vojno i tu leži velika opasnost.
Zaglupljeni vjerovanjem u svoju “izuzetnost” SAD mogu pokrenuti rat u pokušaju da spase ono što nam povijest pokazuje da se spasiti ne može.
Danas je Putin na SPIEF, na temu de-dolarizacije rekao da niko ne želi krah dolara ali da američki “partneri” korištenjem dolara kao oružia u nametanju sankcija sami rade na uništenju istog.

Zvrk
2 godine prije

To je priča za mase. Sigurno Nosferatu u tajnosti preprodaje zlatne poluge Redshieldima i inima.

2 godine prije

Dajte mi objasnite…
Nedavno prodaje zlato za šta?
Sada će se kutarisat dolara.
????
Pa onda ovo…
Odkajlaće dolar, ali će nastaviti sa funtom, eurom…
Mislim…je li to nekoga zajeb’o?
One što printaju te papire, sigurno nije.
Ili vi mislite da svaka država printa svoju lovu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI