Rusija jača trgovinu sa Egiptom

Trgovina
11 komentara

Rusija i Egipat pojačavaju ekonomsku saradnju nakon rasta trgovinskog prometa prošle godine, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik ruske vlade Denis Manturov, koji je ministar industrije i trgovine.  

Trgovinski promet je skočio na preko 6 milijardi dolara u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Manturov na sastanku rusko-egipatske komisije za trgovinu tokom posjete Kairu.

Ekonomska saradnja između Rusije i Egipta je porasla uprkos zapadnim sankcijama Moskvi u vezi sa Ukrajinom. Manturov je napomenuo da Rusija traži “nastavak postepenog rasta” i očekuje povećanje uvoza raznih proizvoda iz Egipta, posebno poljoprivrednih.

Zvaničnici su također razgovarali o ruskim ulaganjima u tu sjevernoafričku zemlju i promociji zajedničkih projekata, uključujući prvu egipatsku nuklearnu elektranu El Dabaa, koja je trenutno u izgradnji. Na dnevnom redu bilo je i uspostavljanje ruske industrijske zone u oblasti Sueckog kanala.

Manturov je napomenuo da bi Egipat u bliskoj budućnosti mogao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU), dodajući da će taj potez doprinijeti daljoj diversifikaciji trgovine između zemalja.

Potpredsjednik ruskog premijera je istakao i izglede za uspostavljanje plaćanja u lokalnim valutama u bilateralnoj trgovini.

“Naša ministarstva finansija i centralne banke naporno rade na pronalaženju najboljih načina da osiguraju plaćanja za naše ekonomske operatere, prvenstveno koristeći valute dvije zemlje, kao i prijateljske zemlje”, rekao je Manturov .

Moskva stabilno vodi politiku dedolarizacije u spoljnoj trgovini. Poslednjih godina, Rusija i nekoliko njenih trgovinskih partnera, uključujući Indiju i Kinu, pojačali su upotrebu domaćih valuta u međusobnim obračunima u nastojanju da se odmaknu od dolara i evra.

Egipatmultipolarni svijetrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Велика Британија ће предати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом, изјавила је заменица министра одбране, Анабел Голди.

То је то, ово значи директан улазак у рат и отворену објаву рата Русији. Ако се присетимо црвених граница које је Путин спомињао у вези осиромашеног уранијума, сматрајући да је то нуклеарни напад на Русију.

Max
1 godina prije

Egipat im je tradicionalno jak partner.

Noname
1 godina prije

“RUSIJA ĆE DATI SVOJE TERITORIJE KINI”: FRAZU KOJOM SE ZAPAD UVJERAVA RAZOTKRIO JE POLITOLOG.Politolog Jurij Svetov objasnio je zašto je svjetski tisak počeo širiti čudne teze, kao po planu, da Kina namjerava dobiti teritorije Rusije. Svjetski mediji pokušali su iskriviti smisao posjeta Xi Jinpinga Moskvi. Nakon općeg narativa iz Washingtona, opjevali su se i ukrajinski mediji. Svi oni šire banalnu ideju – kažu da je posjet druga Xija Moskvi posljedica ničeg drugog do namjere da se zauzme ruska zemlja. Ove publikacije čak daju zemljopisni položaj ukusnih zemalja – Urala. Politolog Jurij Svetov objasnio je zašto se takvo trpanje vrši u javnom prostoru i što se zapravo krije iza toga. U razgovoru za Cargrad naglasio je da Zapad pokušava prikriti vlastite planove “strašilom”. Tako su se ranije u medijima pojavili izvještaji da Mađarska namjerava preuzeti kontrolu nad dijelom Zakarpatja, a Poljska zadire u zapadne teritorije Ukrajine. “Stoga se kao odgovor pojavilo -” gledajte, Rusija će… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

RUSIJA I KINA ĆE STVORITI ROBNI SUPERCIKLUS: OSTAJE SAMO JEDNO PITANJE..Kremlj je započeo razgovore Putina i kineskog čelnika Xi Jinpinga u proširenom sastavu. Ostaje jedno pitanje: što su predsjednik Putin i predsjednik Xi odlučili o mirovnom planu za Ukrajinu? – kaže politolog Baširov. U Aleksandrovskoj dvorani Velike kremaljske palače ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping započeli su razgovore u proširenom sastavu. O čemu se šefovi država slažu, rekao je politolog Marat Baširov. Istaknuo je kako je već sada jasno da će nakon posjeta kineskog čelnika Rusiji odnosi dviju zemalja napraviti snažan iskorak i postati pokretač brojnih industrija diljem svijeta. Potpisuju se fenomenalni u biti i obimu međudržavni sporazumi. A analitičari američke banke Goldman Sachs već govore o stvaranju novog robnog superciklusa, primijetio je stručnjak. Ostaje jedno pitanje: što su predsjednik Putin i predsjednik Xi odlučili o mirovnom planu za Ukrajinu? – napisao je Marat Bashirov na svom Telegram kanalu Politjoystick. Podsjetimo, dan… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI