Rusija održava visoke globalne zalihe žita uprkos krizi Covid-19

Rusija - zalihe zita
16 komentara

Izvoz ruske pšenice i raži povećao se za 15,2 odsto od januara do novembra 2020. godine u poređenju sa istim periodom 2019. godine i iznosio je 33,6 miliona tona, podaci su Federalne državne službe za statistiku.

To je u skladu sa pretpandemijskim projekcijama stručnjaka iz industrije, koji su rekli da bi isporuke mogle biti u rasponu od 32 do 42 miliona tona. U prethodnoj poljoprivrednoj sezoni 2018-2019, Rusija je izvezla 35,2 miliona tona pšenice na globalno tržište, nakon što je u prethodnoj sezoni isporučila rekordnih 40,449 miliona tona.

U aprilu je Rusija ograničila isporuke žita do jula, kako bi izbjegla skokove domaćih cijena usred globalne krize zbog koronavirusa. Moskva je uvela izvozne granice za određena zrna, uključujući pšenicu, raž, ječam i kukuruz, rekavši da zalihe ne bi trebalo da prelaze sedam miliona tona.

U decembru su ruske vlasti uvele ograničenje izvoza od 17,5 miliona tona za određena zrna tokom ostatka tržišne godine tokom tekuće sezone. Prošle nedjelje su odobrili povišenje izvozne carine na pšenicu na 50 eura (60 dolara) po toni od 1. marta. Zemlja će takođe uvesti izvozne carine za kukuruz i ječam od 25 eura, odnosno 10 eura po toni, od 15. marta.

Očekuje se da će taj korak zaštititi domaću opskrbu i stabilizovati cijene nekoliko roba, poput brašna i hljeba, usred ekonomskog preokreta zbog pandemije Covid-19 i pada cijena nafte.

Nagli rast poljoprivredne proizvodnje posljednjih godina omogućio je Rusiji da zauzme više od polovine svjetskog tržišta pšenice, postajući najveći svjetski izvoznik žita, zahvaljujući dobrim žetvama i atraktivnim cijenama. Od ranih 2000-ih, ovaj udio na svjetskom tržištu pšenice učetvorostručio se.

Izvozrusijazalihežito
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Kad počmu izvoziti banane
onda će biti na vrhuncu slave.

Tucker carlson
3 godine prije

Redakcija,obratite pozornost na neke koji se fanatičnom voljom prijavljuju sa imenima vec otprije prisutnih komentatora.posebno jednog,ne Zelim ga navoditi sada.ovo mi izgleda ozbiljno.mislim da netko udara na vas na ovaj način.hvala.

Max
3 godine prije

Rusija zna što radi i radi to dobro , Hrani i brani svoj narod.

Sirius
3 godine prije

A sta su napravili od nase zitnice slavonije ?

Peroo
3 godine prije

Opet neistine pisete
U 2020 gpdini je Rusija treca a ne prva
I to kaska 40 posto za prvoplasiranom Kinom
Utjesno
Ameri su jedno mjesto iza rusije
🙂

nessy
3 godine prije

Nije moguce, po MSM Rusi po ulici umiru od gladi.

but
3 godine prije

Pocelo….

Russian embassy to the US sends diplomatic note over disconnection of telephone lines

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI