Rusija se riješila više od 96% američkog državnog duga

Američki dolar gori
62 komentara

Moskva je nastavila da prodaje hartije od vrijednosti američkog trezora, smanjujući zalihe u martu za 8,73 milijarde dolara, pokazuju najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

Ruski kapital američkog državnog duga iznosio je 3,8 milijardi dolara u martu, u poređenju sa 12,5 milijardi dolara mjesec dana ranije. Prije tri godine, iznos je bio 105 milijardi USD. Moskva je u tom periodu likvidirala preko 96 odsto svog udjela. Dugoročne hartije od vrijednosti američke državne blagajne smanjile su se za 928 miliona dolara, dok su kratkoročne hartije od vrijednosti opale za 7,8 milijardi dolara, na samo 473 miliona dolara.

Japan je i dalje najveći vlasnik američkog državnog duga od juna 2019. Tokio je u martu držao američke državne hartije u vrijednosti od 1,27 biliona dolara, povećavši ulaganje za 3,4 milijarde dolara u odnosu na mjesec ranije.

Drugi vodeći inostrani vlasnik američkih državnih hartija, Kina, nastavila je da skromno smanjuje američki dug, smanjujući svoj portfelj za 10,7 milijardi na bilion dolara.

Rusija je nekada bila jedan od glavnih nosioca američke blagajne, ali od maja 2017. godine neprestano smanjuje ovu investiciju, u skladu sa svojom politikom dedolarizacije i kao odgovor na sankcije koje je uveo Washington.

Kao stvar državne politike, Moskva je takođe diverzifikovala svoje rezerve, povećavajući kupovinu zlatnih poluga do rekordnih nivoa i stekla titulu najposvećenijeg kupca zlata na svijetu. Ukupne zlatne rezerve u zemlji u martu su iznosile 73,9 miliona troy unci (2,298 tona), a vrijede oko 120 milijardi dolara, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Rusije.

Američki državni dugAmerikarusijaRuski državni dug
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
*Ime
3 godine prije

Šta vam je sa ovim slovom “ć”? Zašto tako čudno izgleda u zadnje vrijeme? Doduše na nekim mjestima je normalan, a negdje je crtica nenormalno daleko od c…

nekoime
3 godine prije

Nećeš dug, dobiješ coronu.

Davor drugi
3 godine prije

„Ukupne zlatne rezerve u zemlji u martu su iznosile 73,9 miliona troy unci (2,298 tona), a vrijede oko 120 milijardi dolara, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Rusije“.
J. Bezos: 2018 okruglo 160 milijardi.
Nemam sad vremena da to u tone preračunam.

mislim
3 godine prije

rusija će da pokaže svima da ima muda ( i da nije sluga),
onda kad proglasi rusku rublju za “major “valutu.

Ad astra
3 godine prije

Rusija igra mudru politiku. Prodala je američke zapise i kupila svoje zlato. Tako da je sada 5 država po rezervama zlata. Usporedbe radi, Ameri imaju jedno 5 puta više zlata i ne kupuju ga više. Prve četiri države nisu kupile kilu zlata. Zaključak se nameće da Rusija nije imala kome prodati svoje novo iskopano zlato te ga je sama otkupila. Da li se pitaye zašto kina ne prodaje američke vrijednosne papire. Rusiju stisla kriza.

sobravia
3 godine prije

Prodaje Putin jer mu dolari trebaju zbog manjka radi pada cijene nafte. Manjka para u državnoj blagajni, al na žalost ne može kao FED tiskati zelene novčanice.
Naslov je ljuti klikbejt, čuj rusi se riješavaju američkih obveznica koje jedine na svijetu nose 3% kamata…

alex
3 godine prije

Ali te hartijice su nosile moćan prinos, dok Rusija trenutno gubi u svim svojim biznisima. A ako Ameri krenu po oprobanom a-la Reagan sistemu, bit će novih nevolja.

Jugoslovanski dug
3 godine prije

Jugoslavija imala 19 mlrd duga, a danas imaju Hrvatska 40 mlrd, Slovenci 48 mlrd, Srbija 24 mlrd, Crna gora 14 mlrd, Kosovo 12 mlrd, BiH 7 mlrd … ukupno vise od 135 mlrd duga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI