fbpx

Ruski energetski div Novatek prodaje 10% udjela u Arctic LNG 2 japanskim tvrtkama

arktik

Japanski konzorcij Mitsui & Co (Mitsui) i Japanska nacionalna korporacija za naftu, plin i metale (JOGMEC) potpisali su ugovor s jednim od najvećih proizvođača prirodnog plina u Rusiji za preuzimanje 10-postotni udjela u projektu Arctic LNG 2.

Ugovor o kupoprodaji potpisan je u subotu u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i japanskog premijera Shinza Abea, navodi se u priopćenju Novateka.

Sporazumom je također predviđeno da će Novatek japanskim partnerima godišnje prodati oko dva milijuna tona LNG-a. Sporazum je predviđen za finalizaciju u bliskoj budućnosti, a čeka se odobrenje regulatornih tijela, tvrdi ruska energetska tvrtka.

“Pozdravljamo konzorcij tvrtki Mitsui i JOGMEC kao partnere u projektu Arktik LNG 2”, izjavio je predsjednik uprave Novateka Leonid Mikhelson. Dodao je kako će sudjelovanje japanskih tvrtki u projektu “doprinijeti njegovoj uspješnoj provedbi”.

Novatek, najveći ruski neovisni proizvođač prirodnog plina, već je isporučio LNG azijskim partnerima. Prvi LNG teret za Japan isporučen je ranije ovog tjedna iz pogona za LNG Yamal.

Novatekova druga tvornica za ukapljivanje plina u arktičkoj regiji zainteresirala je nekoliko stranih investitora, uključujući Kinu, Francusku i Saudijsku Arabiju. Očekuje se da će tvornica biti lansirana u razdoblju od 2022. do 2023. godine, proizvodeći 19,8 milijuna tona LNG-a godišnje.

Kineska nacionalna korporacija za naftu i naftu (CNOOC) i Kina Nacionalna tvrtka za istraživanje i razvoj nafte i plina (CNODC) osigurali su u travnju 10-postotni udio u projektu Artic. Sporazum je uslijedio ubrzo nakon što je francuski Total potpisao sličan sporazum o kupnji izravnog 10-postotnog udjela u Arktičkom LNG-u 2. ​​U međuvremenu, Riyadh također razmatra ulaganja u Arktički LNG 2, među ostalim ruskim energetskim projektima, i može kupiti udjel do 30 posto.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Odličan posao na uspostavi*plinskih kliješta*plinovoda i LNG koji učvršcuju poziciju Rusije kao lidera u proizvodnji i prodaji plina u svijetu.Amerikanci če biti jedni od kupaca plina kojeg ce poslije kao molekule slobode prodavati Baltima.

Laki
Gost
Active Member
Laki
1 godina prije
Reply to  Savonarola

ovo zaustavlja sankcije, jer je Novatek “privatni” i dio može prodati strancima. Tako Jamal LNG slobodno izvozi plin ako da je vlasništvo francuskog Totala, iako Francuzi isto imaju oko 10%

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Hrvatska kuna u hrvatskom džepu! Hrvatska puška na hrvatskom ramenu!
Onda prođe kojih desetak godina pa vlasnici kune postanu uglavnom nehrvati, rame ostane hrvatsko, puška bude NATO-va. INA postane mađarska (ili ruska, tko zna). To je izdaja nacionalnih interesa.
A gle Rusa i Putina!?! Kakvi su to suverenisti kad prodaju nacionalne resurse? Japancima, Francuzima, Kinezima, Amerikancima!?!
Što ćemo sad? Ili je Putin mudri strateg ili je izdajica nacionalnih interesa? Oboje u isto vrijeme ne može biti jer jedno isključuje drugo.
I što ćemo sad s Hrvatima? Jesu li rasprodaje resursa izdaja nacioalnih interesa ili mudre odluke koje omogućuju preživljavanje nacije u ovim vremenima?
Odgovor kojeg pronađete za Putina nije puno različiti za ove ‘domaće izdajice’. Svijet je kompleksan i odnosi su kompleksni. Ono što na prvu izgleda kao izdaja može u stvari biti najmudrija i najprofitabilnija odluka za narod.
Što je Putina sprječavalo da s vlastitim snagama i ruskim poduzećima dokrajči kompletan projekt Arctic 2? Ništa. Osim zdravog razuma i slijeđenja ruskih vitalnih interesa. Ti interesi uključuju strana poduzeća, njihove tehnologije i njihovu zaštitu u međunarodnom prostoru, kao i sigurnu prodaju te garanciju za isplativost projekta.

Andree
Gost
Andree
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I kolega zaboravio si reć, da Artic LNG 2 (i ostali ruski strateški projekti) ostaje većinskim udjelom u ruskim rukama, dok INA većinski nije u hrvatskim rukama… Sve ostalo važi. No kako si prešutjeo ovo što sam ja napisao, jasno je da ne možeš usporediti rasprodaju strateških kompanija bivše juge i prodaje taktčkih djelova ruskih strateških kompanija, koja se opet uklapa u rusku stratešku priču, dok je na žalost na našim prostorima nema… I da, nama ostaju domaće izdajice, a Putin strateški radi za Rusiju… Udio stranaca u strateškim plinskim i naftnim (te ostalim projektima) znači i osiguranje prodaje tih energanata (i resursa) po dobrim uvijetima za više godina unaprijed. Pa samim tim i omogućava ekonomsku održivost projekata tipa Artic LNG 2, jer samo Rusima uz ostala akrivna nalazišta plina i nije toliko potreban…

Lp!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Andree

Andree
Malo prouči gradivo. INA jest u većinskom hrvatskom vlasništvu. Mirovinski fondovi i Vlada RH imaju preko 50%.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@soa Tvrtka koja je u mojem vlasništvu preko 50%, a u kojoj nemam pravo odlučivanja nije moja…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Privatni i institucionalni investitori 6,6% a tu ima svega. 44,8% Vlada i 49,1% MOL. Stvar su, budimo iskreni, zhbali branitelji kada su prodali 7% iz Braniteljskog fonda, navodno bivšim i tadašnjim zaposlenicima Ine, od kojih su “torbari” odmah otkupili cijeli porftelj.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  Andree

@Andree To je ‘za sada’ INA i Hrvatski telekom su najprije prodani madjarima i Švabama po 25%. To je kao bio veliki uspjeh hrvatske privatizacije.

Ovo je u biti pusiona i okupacija Rusije na mala vrata.

Te kompanije nisu u rukama Japanaca i Francuza nego u rukama gushtera shapeshifteta.

Bila je jedna epizoda u House of cards kad Kevin Spacey objašnjava da nema veze sto su popušili na Bliskom istoku jer su natjerali Ruše da proda neka naftna polja Kinezima.

Jako sam razočaran. Ovo sve vodi u još veći digitalni feudalizam.

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije
Reply to  @Rope

Vjerovao ili ne gonići robova u Rusiji, Kini, čemerici, jewropi, Japanu itd su isti, ovi šejpšifteri.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

@irgwnergnweirgniqwrqwrrerg znam, to me i muci 🙂

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije
Reply to  @Rope

Onda je je sve jednostavno za shvatiti, ne mući se više.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Vidim da se u ekonomiju razumiš ko “Mery in penis deviatus”. Novatek s 10% Totalovog udjela može slobodno izvoziti LNG pretvarajući se da je “multinacionalna korporacija”. Naravno, pojma nemaš koliki su udjeli u Yamal LNG kompleksu, koji ukapljuje samo i isključivo plin kojeg mu proda Gazprom. Ali, ajde, za neznalice: Novatek 50.1% , Total S.A. i kineski CNPC po 20%, China’s Silk Road Fund 9.9%. Dakle, situacije je ovakva za Jamal LNG, a Arktik 2 će biti isto. Osim toga, Novatek ne može bit vlasnik plinskih polja, jedino preko Gazproma. To je “samo” terminal za ukapljivanje i izvoz LNG-a. Takoda mislim da su Novak, Miler i Putin malo pametniji od tebe, što se tiče vizije zaštite nacionalnih interesa.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Laki
Zahvaljujem tebi kao ekonomskom ekspertu na podastiranju činjenica u vezi s vlasništvom nad Yamalom i Arctic 2 koje potvrđuje gore spomenutu rasprodaju ruskih resursa.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Putin ce radije raspodijeliti na vise razlicitih ulagaca dionice i za manje para ali da su strateski interesi (geopoliticki zadovoljeni) Kinu u tom slucaju ne voli kao sto se vidi iz “The Power of Seberia”, i u gradnji druge po velicini petrokemiske tvornice na svijet i trenutne najvece investicije u petrokemiskoj industriji trenutno u svijetu (dijeli ih samo rijeka Amur) ali investicija je u cijelosti Gazprom-ova.
Prijatelja drzi blizu, a neprijatelja jos i blize.( tako nekako ide ).

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

@Laki vidim da se i ti u Ekonomiju razumiješ kao Mara… Toliko si zasljepljen rusofilijom da ti je promaklo da je Suvlasnik Gazproma American depositary receipt, ADR. Imaju vise od 25% sto im daje mogućnosti veta. Vlasnici Rosnjefta su Katarci, Švicarci….

Meni je zao i Rusa i kud to vodi, ali….

Čini se da su popušili u medjunarodnoj ekonomskoj spekulaciji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  @Rope

Tko je uopće spominjao Gazprom? Točno, ali ADR ima 25.20% udjela, te još 24% “other legal entities and individuals”. O tvojoj tvrdi da 25% daje pravo veta se da raspravljati. Koliko znam, ADR se nikada nigdje nije pojavio kao stranka u pregovorima ili kao donositelj odluka. Ako ti je teško ići na službenu stranicu Gazproma, imaš podatke ovdje ru.wikipedia.org/wiki/Газпром ali opet kažem, Gazprom uopće nije tema.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Djete, drago, kad naučiš šta je to 25 % ili 50% + 1 dionica u strukturi vlastništva, napiši još koju priču… A do tad uči…

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Kuži to kolerik bolje nego i ti i ja Trubudaur, samo se pravi toša ko i Moše.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  Trubadur

50% + 1 dionica je vlasnistvo. 25% + 1 dionica daje pravo glasa i veta.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  @Rope

Je li dovoljno 50%+1, ili 25% ovisi od tzv Company Act -a.
Svaka država zakonom regulira pravne oblike poduzeća noji mogu postojati na njenom teritoriju…npr u Vel.Britaniji, računovođe su obično partnetstva ( i kod nas ima pojam ‘ortakluk’), Plc je dion.dr. koje javno, na burzi prodaje dionice, a ltd je isto dion.dr. ali nije na burzi (enlisted)…
Za Mnc vrijede pravila gdje je ‘matično poduzeće’.
Drugo, pravila su određena i osnivačkim aktom poduzeća…dakle, ako neznaš što tamo piše…

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Razlog zasto se prodaju dionice ne lezi u prodaji resursa vec u privlacenju znaja a ne kapitala.
Slikoviti primjer: Veliki teretni terminal Ust_Luga (Sjeverno more koji MORA zamijeniti sve luke u ES, LE, LA za uvoz i Izvoz roba), terminal Tamaris (Crno more- koji mjenja UKR) se grade iskljucivo novcem RF (milijarde $, a ono nema se). Nadalje logisticki terminal u Murmansku kao i remont brodova s ogromnim suhim dokom se grade iskljucivo novcem RF. S druge strane brodogradiliste “Zvezda” je u fazi produbljenja gaza za cca4-8 m, izgradnja najveceg suhog doka u RF (vece nego li je brodogradiliste u UKR gdje su radjeni najveci brodovi SSSR-a) odgovor iznadji sam. Tehnologija- strojevi obrade su iz D, radnici se skoluju po Evropskim brodogradilistima, a napose 49.9% dionica je prodano (pazi) S Koreji, ali ne da ulazu pare vec znanje i tehnologiju.
Ove godine bi trebala biti gotova flota LNG tankera (15 kom) iz klase YamalMax Artic koji su dijelovi flote SFC (vlasnici “privatna”kompanija iz RF 🙂 :).
Pogledaj malo da su dionicari pomno birani (nikad iz iste zemlje).

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije
Reply to  fiveri

Ako je tako, sto su onda Ameri digli graju kad su Rusi preko venecuelanskih rafinerija pokušali ući u energetsku strukturu SAD-a?!

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  @Rope

Rusi ne zele uci na americko triziste. To je spin isti kao i s izborima u SAD-u oko Tru***. Rusi zele USA-a “izbiti alat” koji im omogucuje manipuliranje trzistem plina. Cijene plina su vezane uz cijene nafte.
Dapace ovakva situacija u Vene ide na ruku RF jer stanje u Ven. ne utijece na stanje cijene nafte.
Ipak sve je to sah i ne smije se gledati u kontekstu kratkorocnih ciljeva.
Nije bitno ono sto se vidi, vec ono sto se ne vidi (sto mi obicni smrtnici ne mozemo pojmiti).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
Tko god hoće nešto napraviti, treba mu – kapital. A ako hoće nešto brzo napraviti, treba mu još više kapitala…
Koja korist od ležišta rude ako nema ekspoatacije ?
Vlasnička i upravljačka prava se lako osiguraju.

Ono o čemu mi trebamo brinuto je uništavanje bale koje je počelo od strane njemačkih investitora.
Tako su upropastili i izbetonirali cijelu španjolsku obalu, koja je, btw u njihovom vlasništvu desetljećima…

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
što znači da putin nema para za svoje investicije

taka će biti i naša obala
švapski uredna

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  URA

Putin, odnosno Rusija ima na raspolaganju preko 500 milijarda dolara koje je stekla izvozom energenata, koji su imobilizirani u centralnoj banci pa nije točno da prepuštaju udjele u energetskim tvrtkama zbog novca. Čine to zbog razloga koje sam naveo. Maduro nije pristajao na takvu raspodjelu pa Venezuela i jest danas gladna, a Rusija nije.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

soa
Saudi Aramco Is World’s Most Profitable Company
Owner by Government of Saudi Arabia by 100%

arapi mogu a moćni putin ne može
još on mora zobi pojesti

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kolega Alerik Rusi su prodali 10 posto nisu sve.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Max

MAx
Točno kolega, 10% Japancima plus 10% Kinezima, plus 10 % Francuzima plus opcionalno 30% Saudijskoj Arabiji što ukupno daje koliko posto?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
😊 jel misliš da će netko od navedenih doći silom utjerivati svoj udio ili tako nešto?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne, nego će dijeliti profit, to je valjda jasno. Ili će, ako to odluči svoj udio prodati najboljem ponuđaču.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Znate li kako se sad zovu oligarsi? Akcionari 😄

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Od kraja Drugog svjetskog rata Japan sve do 1952.g. ostaje pod okupacijom SAD. Svoju geopolitiku je vezao za SAD, osobito nakon završetka kineske revolucije 1949. S druge strane SAD su u Japanu našle čvrstu osnovu za stacioniranje svojih snaga i geopolitičku kontrolu jugoistočne Azije.
Japan se nastojao držati doktrine Shigeru Yoshide (bivšeg predsjednika nekoliko vlada), koja se odnosila na: usredotočenost na ekonomska pitanja, lako naoružavanje i strogo izbjegavanje međunarodnih sporova i sukoba, a time u vezi i držanje po strani od rješavanja globalnih pitanja i prihvaćanje vojne zaštite SAD i posljedično, slijeđenje njihovog političkog vodstva. Na taj način Japan je postao jedna od najmoćnijih ekonomskih i naučno-tehnoloških država u svijetu, ali isto tako i politički i vojni patuljak. Iako moćna ekonomska sila, japanski politički značaj u međunarodnoj zajednici se smanjuje, jer se na političkom i vojnom planu percipira kao nedovoljno suveren i nepouzdan.
Bliska veza sa SAD i dalje je japanska osnovna opcija. Ona osigurava stalan dotok sirovina, naročito nafte, ”zaštitu od kineske, a možda i Kimove nuklearne bombe”. S druge strane, Japan je zavisan od uvoza, izdvojen, u nekim slučajevima čak i izoliran od ostatka Azije.
Još je Zbigniew Brzezinski Japan smatrao ranjivom zemljom. Neotpornom i na najmanje poremećaje u snabdjevanju energentima i drugim sirovinama. Japan je opterećen sve starijim i malobrojnijim stanovništvom. Očekuje se da će broj stanovnika u 2050. g. sa sadašnjih 127, pasti na oko 100 milijuna, a do 2100 g. na oko 67 milijuna. U energetskom smislu, ima 53 nuklearne elektrane, upitne sigurnosti, a njima zadovoljava samo jednu trećinu potreba, itd. itd….
Istovremeno, Japan je i dinamičan, bogat i ekonomski jak. Mlade generacije nemaju nikakve komplekse ulogom Japana u Drugom svjetskom ratu i iako vrlo prijemčive na zapadnu kulturu, drže do tradicionalnog, ni iz samopoštovanja nisu sasvim zadovoljne postojećim stanjem, ali to iskazuju diskretnije, od npr. Kine.
Pitanje je da li će ti bliski odnosi Japana i SAD ostati takvi, jer geopolitička dinamika mijenja stanja i odnose. A Trump već dovodi u pitanje dosadašnji obrambeni ugovor između SAD i Japana. Nazivajući ga ”nepoštenim”. Takva neizvjesna situacija na području Dalekog Istoka će sve jače utjecati na političko ponašanje Japana, koji će se morati odlučiti što i kako dalje. Izvjesno je da će se i dalje nastaviti snažna veza sa SAD. Ali nije izvjesno, u svjetlu nadolazećih promjena, koliko će to stanje potrajati. Da li će se Japan,i u kolikoj mjeri, okrenuti nekim alternativnim rješenjima, ostaje za vidjeti. Sa američkim opadanjem moći ili narastanjem moći američkih rivala, kako je kome draže, Japan će u nekom trenutku biti prisiljen naći neka druga rješenja, a možda i neke druge saveznike. Sadašnji saveznici su mu ujedno i američki (Južna Koreja, Filipini….), ali je pitanje, imajući u vidu narastajuću snagu Kine, kako će se i oni ponašati u budućnosti.
Nakon šezdesetak godina pacifizma, došlo je vrijeme preispitivanja japanske vojne moći i modernizacije oružanih snaga. I ustavnih ograničenja. Japan zna da će morati uhvatiti priključak sa rusko-kinesko-azijskim savezom koji se stvara. Dok ne bude kasno. Ali kako to napraviti. Bez ozbiljnih posljedica?
Bilo kako bilo, Japan sigurno neće moći računati da će u budućnosti imati nekakvu dominantnu poziciju.
P.S.
Da netko ne bi i cara proglasio za diktatora. I zabrinuo se za ljudska prava Japanaca. Jer previše rade. Pa umorni spavaju na ulici. Pri povratku sa prekovremenog noćnog posla. Što je njima sasvim normalno.
A luda li svita.. Nije ni čudo da su tako dobri sa Amerima. Kad su pošli na kvasinu.
Ne vole dangubiti.
I pitati; ” A ko’ to more platit’…..”?

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije

Samo samuraji su mogli pokazati japancima kojim bušido smjerom trebaju ići, pošto su dotićni uništeni sa prvim brodovima ciokaubojskim u japanskim lukama od Japana ništa drugo do vazala gospodara kaosa koji će biti žrtvovan u sljedećem ratu sa kinezima.

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Točno, oni su popušili u ratu s indijskim kompanijama. I odmah su započeli Rusko Japanski rat.
Od tad služe za potkusuravanje.
Ova japanska kompanija je japanska isto kao sto je T-Com hrvatski.

irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
Gost
irgwnergnweirgniqwrqwrrerg
1 godina prije
Reply to  @Rope

Tebi ne treba objašnjavati, razumiješ bit urote milenijske.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Daltone 🥇za komentar

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije
Reply to  Sarka

P.S.
Nick te moze prevariti, pa naglasavam da sam musko i da, samim tim, niti nase dame, Lucija i Kora, nemaju razloga za ljubomoru.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Sarka

🙂

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Putin prodaje sve za 10 mil. dolara ko i DRIVO?

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Bravo Japan

POVEZANE VIJESTI

Izbornik