Poljska ”odgodila” prekid uvoza ruskog plina zbog povoljne cijene

Plinovod Rusija
29 komentara

Poljska planira kupovati američki prirodni plin kako bi se ”osvetila” Rusiji, prenosi Forbes. Iako se prema Donaldu Trump ugovor mogao ”zaključiti u roku od 15 minuta”, on još uvijek nije postignut, prenosi američki časopis. Stvar je jednostavna. ”Naime, Gazprom nudi puno jeftiniji plin, stoga će Varšava biti prisiljena ispunjavati hirove Moskve”, piše autor.

Osim toga, cijela infrastruktura plinovoda ”Jamal”, uz pet kompresorskih stanica na teritoriju Poljske, dovoljan je razlog da se poljske vlasti ne upuštaju u avanturu a američkim ukapljenim plinom. Barem za sada.

Ranije ovog mjeseca se američki predsjednik Donald Trump sastao s predsjednikom Poljske, Andrzejem Dudom. Trump se u razgovoru posebno osvrnuo i na omiljenu temu Dude, sigurnost u energetskom sektoru.

Za Poljsku ovo nije samo tema za raspravu, jer je zemlja potrošila nešto više od milijarde dolara za LNG terminal i već se dvije godine planira boriti protiv Rusije za udio na tržištu.

Trump je rekao kako će nastaviti Obaminu politiku i nastaviti prodavati u američki plin u inozemstvu. Poljska može imati koristi od ove pomoći, jer bi se tako mogla ”osvetiti” Rusiji.

Gazprom kontrolira trećinu uvoza plina u regiji, jer za europske kompanije postoje samo dvije stvari, koje su važne za svakog kupca, sigurna ponuda i povoljna cijena.

Andrzej Duda je dao do znanja kako će Poljska pozdraviti veći uvoz američkog plina.

”Mi ćemo razviti sposobnost dobave američkog LNG i plina drugih dobavljača”, rekao je poljski predsjednik.

Odmah nakon posjete Trumpa Varšavi su mediji naveli kako Poljska želi postati ključna točka za uvoz američkog plina u Europi i stvoriti alternativu ruskom plinu prema središtu EU

Trump je neobičan način rekao kako ugovor s Poljskim o LNG-u može ”potpisati u roku od 15 minuta”, ali se to nije dogodilo ni za 15 sati, niti sljedećih nekoliko dana.

Rusija je obavijestila Washington kako se nada natjecanju u Europi. Partner konzultantske tvrtke RusEnergy, Mihail Krutihin, rekao je da su izjave Trumpa i Dude o plinu bile obično ”političko razmetanje hrabrošću” .

”Ugovori za opskrbu prirodnim ukapljenim plinom (LNG) se sklapaju između kompanija, a ne između zemalja. Američki dobavljači će vjerojatno poslušati vladu, ali će američki LNG isporučivati gdje je najviša cijena”, podsjetio je Krutihin.

”Poljska će još uvijek ispunjavati hirove Rusije, jer je s njom potpisala ugovor za isporuke prirodnog plina koji vrijedi do 2022. godine. Poljska će ga i dalje kupovati, jer je njegova cijena još uvijek puno niža od one koju su predložile SAD”, zaključuje Forbes.

Hrvatska i ”LNG Krk”

U tom smislu, budući da je na ovom skupu bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, treba spomenuti da je hrvatskoj vladi sredinom ovog mjeseca za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno 102 milijuna eura bespovratnih sredstava EU. No, odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Projekt je proglašen ”najznačajnijim strateškim energetskim projektom ne samo na nacionalnoj, nego i regionalnoj i europskoj razini”.

Nakon dodijele ovih sredstava je vlada na zatvorenoj sjednici donijela je zaključak u vezi s projektom LNG terminala, ali je točka klasificirana oznakom ”povjerljivo’‘, stoga je mediji nisu mogli objaviti.

U usporedbi s Poljskom možda i kasnimo s provedbom projekta, iako je to manje važno. Postavlja se pitanje zašto se krije vladina odluka o LNG terminalu i kolika bi bila cijena američkog plina u slučaju isporuke na Krk? Poljaci nisu krili podatak da im američki dobavljači nude plin po puno većoj cijeni od onog kojeg dobivaju plinovodom ”Jamal” iz Rusije i da će do daljnjega ”ispunjavati hirove” Moskve, kako piše Forbes, jer za kupce uvijek važna samo sigurna ponuda i povoljna cijena.

FOTO – Plinovod ”Jamal”  

Plinovod Jamal
Plinovod Jamal
LNGPlinovod Jamaltrgovina plina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
F*Europe - America First
6 godine prije

Sto se tice Krka potrebno je razumijeti da svi LNG terminali nisu isti.
To jest, veliki kapacitet zahtjeva mnogo novaca.z
Sad, jel ovdje rijec o malom ili srednjom ili velikom LNG terminalu nije jasno.
Bilo bi najtocnije kad bi vlada objavila u brojkama kapacitet tog navodnog terminala na Krku ali cak za tu informaciju nemaju muda.

elijah magnier
6 godine prije

Hebeš plivajući terminal,koji se može premjestiti na drugo mjesto.Zašto ne na kopnu,ako je tako važno?
Opet ližemo drugima dupe.Je..em li u dupe Anemičnog i Kvarcnu plavušu.Hrvatska – mala zemlja za
puno budala.

igi
6 godine prije

Sve je to potemkino selo.

Jing-sung
6 godine prije

Gazprom izveze u EU 180 miljardi m3 plina godisnje.
Dakle, Krk bi davao samo 1% od onoga sto proda Gazprom.

Cijela EU konzumira godisnje oko 500 miljardi m3 plina.
Potraznja za EU raste godisnje 7%.

Kako se narodu dize zivotni standard tako i raste potreba za plinom.

Gazprom prodaje po cijeni od oko 180 dolara za 1000 m3 plina.
Posto prodaju drugi je “vojna tajna” u EU demokracijama.

Sardelino
6 godine prije

Zaključci koji su doneseni na zatvorenoj sjednici vlade vezano za LNG terminal protiv su interesa hrvatske države i hrvatsog naroda. Zato i jesu proglašeni povjerljivim.

Moreno
6 godine prije

Poljaci nisu potpisali s Amerima ugovor o isporuci LNG-a jerbo su pali u afan kad su u ugovoru vidili cjenu i još nisu došli k sebi . . .

Berlusconi
6 godine prije

Rekao ja , a ovo je potvrda – sto si gori prema Rusima to jeftiniji gas dobijas ! Zato mi Srbi placamo najskuplji gas u Evropi…
Jedan komentator je rekao da Polska malo koketira oko gasa iz Amerike Kako bi im Gazprom smanjio cenu i vidi ima logike , upalilo je!
Tesko je kada si na naftnoj igli , tesko se sa nje skida….

čokolino
6 godine prije

“Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir nisam siguran.”
Ove riječi sigurno nije napisa poljak……

zagi
6 godine prije

Ako toliko mrze Ruse što onda nemaju muda reći ne i ruskom plinu? AHH da možda zato jer je američki dvaput skuplji????

dalmata
6 godine prije

Kako bi mi u Dalmaciji rekli,ovi bi se j—-li da in ne ude

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI