Trump sretan zbog izvoza ukapljenog “plina slobode”, ali izvoz diže cijenu plina u SAD-u

Donald-Trump

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru vijest o isporuci ukapljenog prirodnog plina u drugu zemlju. On je taj događaj nazvao “isporukom slobode i novih mogućnosti u inozemstvu”.

“Velike vijesti! Kao što sam obećao prije dva tjedna, prva serija LNG-a upravo je napustila liniju Cameron LNG u Louisiani. To nisu samo tisuće radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, nego i opskrba slobodom i mogućnostima inozemstva”, napisao je Donald Trump, koji je poznat kao zagovornik izvoza američkih energenata, posebno ukapljenog plina.

Sjedinjene Države nisu prvi put tako nazvale svoj plin. Ministarstvo energetike ove zemlje je svoj izvozni plin nazvalo “molekulama slobode”.

Zamjenik ministra energetike Mark Menezes je kasnije komentirao službeni dokument riječima: “Povećanje izvoznih kapaciteta u okviru projekta Freeport LNG je ključno za distribuciju plina slobode širom svijeta.”

Međutim, prema izvješću Međunarodne udruge uvoznika ukapljenog prirodnog plina (GIIGNL), izvoz LNG-a iz SAD-a u europske zemlje je u 2018. godini iznosio 2,7 milijuna tona.

Američki LNG je prošle godine isporučen u Španjolsku, Francusku, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Belgiju, Tursku, Italiju, Portugal, Poljsku, Grčku i Maltu. Ostatak izvoza od još 10,73 milijuna tona su SAD prodale u Aziji, ali tamo je Kina uvela carine od 25% na američki plin i ove godine su isporuke azijskom divu bile minimalne, a nakon miniranih trgovinskih pregovora više nije bilo narudžbi.

Prema izvješću organizacije GIIGNL, Sjedinjene Države zaostaju za Rusijom i u Europi i Aziji. Izvoz LNG-a iz Rusije u europske zemlje je u 2018. godini iznosio je 4,43 milijuna tona, a azijskim zemljama je isporučeno 12,86 milijuna tona.

No, to čak nije ni važno. Ono što Trump krije su potresi na američkom tržištu, gdje zbog povećanog izvoza rastu cijene za domaće potrošače i industriju.

Donald Trump u posjeti Cameron LNG terminalu

U 2018. godini je američki izvoz ukapljenog plina premašio 30 milijardi kubnih metara, što je gore navedena količina LNG-a u tonama. To je bilo  povećanje od 50% na godišnjoj razini i reklo bi se da sektor raste. Kada se počnu raditi svi terminali u izgradnji izvozni kapacitet SAD-a će se povećat 2,5 do 3 puta.

Međutim, već prošle godine je rast domaće potražnje stvorio određene poteškoće za utovar plina na LNG terminalima, što je utjecalo na cijene plina u SAD-u.

Neto izvoz se procjenjuje na oko 20 milijardi kubičnih metara. Za proces ukapljivanja ili za proizvodnju 22 milijuna tona LNG-a je bilo potrebno oko 35 milijardi kubnih metara, koji pri regasifikaciji postaju 30,7 milijardi kubnih metara.

No, višak domaće proizvodnje u odnosu na potražnju je, kako je navedeno, iznosio samo 12 milijardi kubičnih metara, što je bilo dovoljno samo da se osigura 10 milijardi kubnih metara plina neto izvoza.

“Manjak” je uzet iz podzemnih skladišta ili strateških rezervi. Tako su za kalendarsku godinu 2018. rezerve u američkim skladištima smanjene za 17 milijardi kubnih metara.

Štoviše, upravo je to vađenje plina u vrijeme prilično hladnog vremena na početku sezone grijanja dovelo do činjenice da su prosječne mjesečne spot cijene na Henry Hub (HH) u studenom i prosincu bile oko 150 dolara za 1000 kubičnih metara, dok su u srpnju jedva premašile 100 dolara za 1000 kubnih metara.

Prosječna godišnja cijena za HH se povećala za 25% već s lansiranjem prve LNG linije u Meksičkom zaljevu, što pokazuje da konkurencija između domaće potražnje i izvoznih kapaciteta već utječe na tržište, a bilo kakvi problemi s rastom proizvodnje, uz nova postrojenja za ukapljivanje plina, će dovesti do velikih šokova u određivanju cijena.

Iz svega proizlazi da će se SAD pozicionirati kao važan akter na svjetskom tržištu LNG-a, ali je cijenu “molekula slobode” platiti američki potrošači.

Vestifinance

Washington: Naš LNG nije samo plin, to su “molekule američke slobode”

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Težak
Gost
Težak

off-topic
SAA uhvatila 30tak stranih obavještajaca
u operacijama u Kafr Nabuda u sjevernoj Hami

među kojima su englezi francuzi i švabe uz nekoliko pripadnka zaljevskih zemalja
bit će to jako zanimljivo ispitivanje
iznenadile su me švabe

off-topic
Jurica Jerković, nekadašnji nogometaš Hajduka koji je sa splitskim klubom bio trostruki prvak Jugoslavije i peterostruki osvajač Kupa bivše države, umro je u ponedjeljak u 70. godini.
počivao u miru

Zax
Gost
Zax

Da, svabe nikad nisu u svojoj povijesti vrsile agresiju na suverene drzave i podržavale terorizam recimo u spaniji tridesetih. Stvarno sokantno

FATIH
Gost
FATIH

Zax
MUDRO ZBORIS.

žrec
Gost
žrec

Uh, da bit će to zanimljivo! Breaking news na svim svjetskim televizijama 😀 nešto mi govori da ta vijest neće dalje od sjeverne Hame. Čak i RT pazi i razmisli dva put što će objaviti.

Ivo
Gost
Ivo

off-topic

Američki admiral izjavio da ‘ne treba bespotrebno dizati tenzije’ i mudro zadžao ploveću metu uss abraham lincoln s pratećom limarijom daleko, daleko od Hormuza i Irana. Narančasti pavijan sad izjavljuje da je tako bilo i planirano. Ameri neustrašivo prijete i dalje, ali sa sigurnije udaljenosti.

pingpong
Gost
pingpong

uvazeni @Ivo
plus od mene I jedna molba ako je moguce. naime, vec neko vrijeme narancastu nakazu I ja zelim nazivati PAVIJAN pa se nadam da nemate nista protiv…..
unaprijed hvala!

FATIH
Gost
FATIH

POKOJU MU DUSI.
ZBOGOM LEGENDO.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

…nije stisnuo bulju ,pa se plin oslobodio…odatle ime plin slobode

tihobl
Gost
tihobl

Reci fino ispdio se ko konj, a onda su smrad nazvali molekulima slobode.

Adriana
Gost
Adriana

Sav plin na planeti ima kakakterističan vonj, bio kengurski, pravoslavni, nordijski…, samo amerski plin ima vonj slobode (i manje kalorija po jedinici).

samo tako
Gost
samo tako

A nisu li oni posebni, sa sretnim i jako, jako, jako pametnim predsjednikom ?

Mateja
Gost
Mateja

Svet bo osvobojen, ko bodo s hidravličnim lomljenjem skrilavca povzročili eno masovno naravno katastrofo. Takrat bodo vsi Vietnamski zaradi oranžnega agenta pohabljeni dojenčki poplačani.

Ivo
Gost
Ivo

Ovaj pavijan je na nečemu žestokom, i ne silazi s toga.

Skuplji usa plin kupovati će samo oni koji moraju, jer bi inače bili smjenjeni ili izbombardirani.

Nezavisno od toga, usa psihopate nemaju dovoljno svog plina za domaće potrebe. Ako ga žele izvoziti i glumiti plinsku izvozničku velesilu, morali bi istovremeno i uvoziti. Dakle, ekonomske logike nema, no usa i uk oduvijek funkcioniraju po principu gusarske ekonomije, samo naivni slijepci vjeruju da tamo postoji neka tržišna ekonomija.

U praksi, usa košer mafija će preusmjeravati plin koji će otimati ukrajini i još nekim manjim zemljama, i uz to će kupovati jeftini iranski plin preko rusa, a onda ga uz dodatnu maržu prodavati svojim vazalima. U konačnici, zaraditi će i Iran na izvozu, Rusija na transportu i rebrendiranju, i gangsteri na preprodaji i nasilnom uvaljivanju.

No nebitno, sve to su samo potezi očajnika koji time kupuju mjesece, ne godine. Uskoro će im ostati samo njihova vlastita freedom g0vna, a to će pak jako teško moći izvoziti. Čak i sendvičari će tu da podvuku crtu.

FATIH
Gost
FATIH

SVIM VJERNICIMA ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI CESTITAM BAJRAM.
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN.

Težak
Gost
Težak

čestitam bajram

i hvala za Juricu Jerkovića

Suze Roni
Gost
Suze Roni

Vidis, i muslimani imaju serifa, a ne samo kauboji.

Suze Roni
Gost
Suze Roni

I cestitam svim muslimanskim vjernicima njihov veliki praznik.

FATIH
Gost
FATIH

SUZE RONI
SELAM ALEJKUM-MIR TEBI!!

Alen
Gost
Alen

Allah raziolsun .

Siniša
Gost
Siniša

Da….sretan veliki Islamski praznik!

Alen
Gost
Alen

Šizofrenični plin slobode bilo bi pravilnije kazati..

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Samo se treba zagledati u sliku od ovog narandžastog stvora i sve je jasno…

Suze Roni
Gost
Suze Roni

I jos jedna neprovjerena vijest. Anonimni izvor iz UK mvp, navodi da se Donald Trump sastao sa Borisom Johnsonom u neformalnom druzenju. Susret se navodno dogodio u luksuznom baru “Kod dva crvendaca”, nedaleko od Buckingham Pallace.

Težak
Gost
Težak

veća cijena plina u USA zbog izvoza znači
da će se otvarati nove bušotine
jer će biti isplativije poslije toga opet
dolazi zakon ponude i potražnje koji će regulirati cijene
klasična tržišna ekonomija

tihobl
Gost
tihobl

Tacno tako. Veca cijena, vise busotina, a onda ce doci kraj blalade kao sto je bilo sa bio dizelom. Sjetite se euforije prije 15 godina.

Težak
Gost
Težak

tako je sa baladama početak sredina i kraj
na kraju se novci broje

Tomica
Gost
Tomica

Meni Trump jednostavno nema veze s ekonomijom. Ovako pojednostavljeno ispada da će biti neki boljitak s tim, ali ima tu još puno čimbenika te će sve njegove procjene i planovi, kao i dosad, loše završiti,

Težak
Gost
Težak

nemoj se prevarti
usa zna sve o ekonomiji
politici i ratovanju
samo je pitanje koju polugu će povući
ništa više
trump je nebitan
on tvita

Siniša
Gost
Siniša

Ako su toliki znalci kako je moguće da su toliko pretjerali te su se doveli u bezizlaznu situvaciju u kojoj gube primat pa moraju svu silu, a ne znanje, primjeniti da bi ostali na vrhu. Pohlepa je jača od znanja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik