Washington: Naš LNG nije samo plin, to su "molekule američke slobode"

sad zastava molekul zvijezde

Kako javlja Business Insider, američko ministarstvo energetike je u priopćenju objavljenom u utorak, kojim se odobrava novi izvoz prirodnog plina, američki plin nazvalo “plinom slobode”, što je znak da ministarstvo domaću proizvodnju prirodnog plina vidi kao “sredstvo za širenje prosperiteta i slobode”.

Priopćenje je najava odobrenja američkog ministarstva za novi izvoz prirodnog plina iz terminala u vlasništvu i pod upravom tvrtke Freeport LNG smještenog na otoku Quintana u Teksasu.
“Povećanje izvoznih kapaciteta iz projekta Freeport LNG ključno je za širenje “plina slobode” diljem svijeta, dajući američkim saveznicima raznovrstan i pristupačan izvor čiste energije”, izjavio je podtajnik za energetiku Mark Menezes .
Kasnije je Steven Winberg, pomoćnik državnog tajnika energetike za fosilnu energiju, dodatno okarakterizirao američki plin kao “molekule slobode”.
“Sa Sjedinjenim Državama u drugoj godini rekordne proizvodnje prirodnog plina mi je drago da ministarstvo energetike radi ono što može kako bi promoviralo učinkovit regulatorni sustav koji omogućuje da se “američke molekule slobode” izvoze u svijet,” rekao je Steven Winberg.
Proizvodnja prirodnog plina u Sjedinjenim Državama je u posljednjih nekoliko godina naglo porasla, uglavnom zahvaljujući porastu hidrauličkog pucanja ili “frackinga” plina koji se nalazi u stijenama škriljca, a Texas je vodeći u tom sektoru. Proizvodnja domaćeg prirodnog plina u Sjedinjenim Državama je 2018. dosegla rekordno visoku stopu, javlja američka agencija EIA.
Aktualni ministar energetike i bivši guverner Teksasa Rick Perry je američkih plin često nazivao mehanizmom za širenje ekonomskog prosperiteta i slobode, ali od utorka je prvi put američko ministarstvo priopćenju službeno koristilo termin “plin slobode”, a ne prirodni plin.
Na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu 2018. godine u Švicarskoj je Perry hvalio nedavni procvat američke proizvodnje i vidi ga kao način da europski narodi smanje svoju ovisnost o nafti s Bliskog istoka, ali i da se ojača američko-europski savez.
“Izvozimo našim saveznicima u Europi dajemo mogućnost da zaista imaju izbor gdje će kupiti energiju. To je sloboda. A ta vrsta slobode je neprocjenjiva”, rekao je Rick Perry u intervjuu za Fox Business, nazivajući to “najdinamičniji pomakom u energetskom okruženju od Drugog svjetskog rata”, navodi The Hill.
“Kada kupujete Amerikanca, nema nikakvih uvjeta. Tako se to mijenja u svijetu”, dodao je Perry.

Coca-Cola se sastoji od “atoma demokracije”, a McDonalds nudi “ione ljudskih prava”

Mc Donalds
Iz Washingtona smo čuli svašta, ali da postoji “plin slobode”, ili “američke molekule slobode” u obliku plina, još ne. Koliko je poznato, na tržištu postoji zemni prirodni plin, ukapljeni plin, plin iz škriljca, plinovodni plin i sve vrste imaju proizvođače, dobavljače, kupce, kvalitetu i cijenu. Čak ni katarski ili norveški plin, kao ni ruski ili norveški nemaju nikakve uvjete pri prodaji, osim pristanka ili ne kupca na ugovornu cijenu. Što se to dobiva s američkim “plinom slobode”, nije jasno.
Rusi su, naravno, ismijali izjavu najviših dužnosnika američkog ministarstva energetike.
Ruski senator Aleksej Puškov komentirao je izjave dužnosnika ministarstva energetike u Washingtonu da je američki LNG “molekula američke slobode”.
“Zamjenik američkog ministra energetike je nazvao američki plin “plinom slobode” i  “molekulama američke slobode”. Ovo je, bez sumnje,  jedna od najbolje propagande u Sjedinjenim Državama. Uskoro će doći do zaključka da se Coca-Cola sastoji od “atoma demokracije”, a McDonalds posjetiteljima nudi “ione ljudskih prava”, napisao je Puškov na Twitteru.
Razumljivo je da američki proizvođači traže tržišta za svoj LNG i da se bore protiv konkurencije. Već su pokušali na sve načine, ali sa slabim rezultatima.
SAD su namjeravale spriječiti Rusiju da izgradi Sjeverni tok 2. Sankcijama su uspjele potjerati francuski Total iz Irana, ali se proizvodnja na najvećem polju u svijetu, Južni Pars, kojeg Islamska Republika u Perzijskom zaljevu dijeli s Katarom, svejedno nastavlja.
Mike Pompeo je ranije urlao kako Rusija želi Sjeverni tok 2 kako bi koristila energiju kao polugu pritiska na Europu i to se ne smije dozvoliti. Ranije je Pompeo priznao da Sjedinjene Države ipak nisu uspjele uvjeriti europske zemlje da odustanu od ovog projekta.
Možda se situacija na tržištu energenata promijeni s novim brendom “LNG – Plin slobode” ili s LNG “LNG – Molekule američke slobode”? U Hollywoodu je sve moguće, ali se na tržištu plina još uvijek prvo gledaju cijena i kvaliteta, sigurnost isporuka i ispunjavanje ugovornih obveza, a tu američki dobavljači prilično zaostaju za konkurencijom.
Business Insider / Twitter 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

42
Ostavite komentar

avatar
10000
 
29 Grupirani komentari
13 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
42 Komentatori
MakaranZ.A.Matnije bitno tkonekoime Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
spartak
Gost
spartak

Bit će da su mislili time na “molekule RASPLINUTE aqmeričke slobode”

Busola
Gost
Busola

Ovo me sada već debelo podsjeća na nacističku Njemačku

kalafat
Gost
kalafat

molekule američke slobode
su stvorile nacističku Njemačku

Ivo
Gost
Ivo

netočno, kalifat. U pitanju su molekule izraelske slobode.

kalafat
Gost
kalafat

direktni izvršitelj je ig farben
suđeni zbog toga
vlasnik je us citizen
obogatio se zbog toga

eu kolonija
Gost
eu kolonija

“izuzetne konjokradice”:)

Karma
Gost
Karma

Totalni demagozi i ludjaci. Nameču svoje ludilo i cijene svijetu. Kupe plin od rusa pa ga pakiraju u američki.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@karma odlično. tko bi o tome I razmišljao. znači pošalju tanker na jamal utovare plin I okače na njega američku zastavu. sretni rusi, sretni amerikanci a sretni I amerofilni europljani jer kupuju “američki” plin “slobode”:)

Moreno
Gost
Moreno

Karma Nemoj to tako gledat . . . vidiš kako nam se nudi izuzetna zajebancija koju samo izuzetni mogu ponudit ☺

mars
Gost
mars

A da, recimo, počnu prditi u male bočice, stave im prskalice, lijepo upakuju i počnu izvoziti kao parfeme. Mislim, proizvod sam po sebi nije nešto i ideja se na prvi pogled čini glupom. Ali ako bi se proizvod izvozio pod sloganom npr “dah američke slobode”, to bi bila revolucija u industriji parfema koja bi pomela svjetsku konkurenciju. Jer. ko nema želju da posjeduje makar i djelić originalnog mirisa američke slobode, koji dolazi sa samog izvorišta a ne prerađenog kroz mnoge filtere kao što je sada. A za cijenu se ne bi ni pitalo – šta košta da košta.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@mars taj bi bio najprodavaniji u zagrebu I beogradu. kada se skupe sve naše snaše iz atlantističkih ngo poput starešine, biserko, milićke itd. pa kada se namirišu. pucao bi i kamen pod njima

mars
Gost
mars

@ eu kolonija – da, a uz sam parfem bi gratis dobile, kao krunu na glavi, cijeli roj muha zunzara. To bi bio prizor koji bi vrijedilo vidjeti ali ne i osjetiti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@mars roj muha zunzara bi bio nešto kao oni veliki šeširi što su naše snaše nosile. mada umjesto roja muha zunzara više bi im pristajao roj stršljenova”:)

Moreno
Gost
Moreno

mars To se zove sposobnost i prilagodljivost slobodnome tržištu . . . lani se i ovde pojavija tip sa izvrsnom idejom za tržište suvenira, osušija je govno o tovara i pospreja ga zlatnim autolakom i postiga višestruko veću cjenu na tržištu suvenira od rukotvorina koje se ni za cili dan posla nemogu napravit.
Mi smo zaostali i nerazumimo kako se dolazi do napretka na slobodnome tržištu ☺

mars
Gost
mars

@ Moreno – hahaha, skontali smo – prodajom dreka. I naravno njegovom odgovarajućom reklamnom podrškom. Sjećam se da smo davno još kao djeca koristili jednu zajebanciju na taj fazon – “kupite naš najnoviji tariguz “uz guz niz guz”, ovoga puta sa okusom mandarine”.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

AvatarMoreno tome sa ti drekom trebalo bi dati nobelovu nagradu iz područja izuzetnih otkrića. tko bi se sjeti da drek tako unovči

Tvingo
Gost
Tvingo

Molekularne otimaštine !!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

@tvingo izgleda da im je sve od otimaštine spalo na molekularnu razinu:)

Moreno
Gost
Moreno

Dobra baza sa slobodom u molekulama . . . a koliko se tek demokracije nalazi u atomima . . . da i ne spominjen koje blagodati ima u američkim fotonima i kvarkovima ☺

igi
Gost
igi

bolest

Mateja
Gost
Mateja

Naj Američani uporabljajo fracking in hidravlično lomljenje, bo vsaj prej konec Amerike.

Mateja
Gost
Mateja

Pod ZDA je en krasen velik vulkan, ki ga bodo Američani kmalu zbudili.

609
Gost
609

Nekako je onaj nacisticki plin brze “oslobadao”

don
Gost
don

Sljedeći korak nakon izjave usa ministarstva energetike o slobodnim molekulama je “znanstvena” analiza MIT (Massachusetts Instiute of tecnology) u kojoj se nepobitno zaključuje da američki plin sigurno nije kontaminiran cezijem 137, radonom, …., ma ničime kancerogenim i blabla…, za razliku od drugih koji tu analizu nemaju. Zdravlje košta.
Europljanin je pametan i neće popušiti tu priču, posebno zeleni ( ne do bog da kroz njih probaš podvaliti propagandu, a oni je sami umnože)…. Kako se još toga nisu dosjetili.

Servacij
Gost
Servacij

Pa ovima se totalno okrenuo mozag…. neka zadrže te svoje molekule za sebe a mi želimo zapravo ruske molekule.
Struktura u ruskom plinu povezuje molekule međusobno: sloboda, poštovanje međunarodnog prava, poštovanje drugih naroda, prosperiteta te fair odnos do svih drugih naroda.
A amerikanjske molekule veže međusobno samo TNT.

Siniša
Gost
Siniša

Evo mali dašak tih molekula….
https://youtu.be/oVmLSUlNtWE

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Demonkracija nije samo demonkracija, to je fragment totalitarizma.

Brahman
Gost
Brahman

Americunt idiocracy… Operation Iraqi freedom, freedom boots, freedom bombs, freedom sanctions, freedom terrorists, freedom NSA, freedom prisons, freedom gas… Pa dokle više!?

58rajko
Gost
58rajko

A što kaže Radio Slobodna Evropa?

Mikojan
Gost
Mikojan

@58rajko, od molekularne slobode im pala antena !

Mikojan
Gost
Mikojan

Šatoraši na periferijama velikih gradova su veći od molekule i vide se, još malo i iz satelita.
Od tolike slobode ljudi im umiru u neimaštini, prljavštini, gladi.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac

Hoce li poslati malo plina svojim beskucnicima koji su zavrsili na cesti i trotuarima velikih gradova a htjeli su raditi i biti normalni gradjani. Boze koliko ludila izlazi iz mozgova njihovih duznosnika. Kim je mila majka za ove ……

Štef
Gost
Štef
Duki
Gost
Duki

Ovaj izbljuvak ne komentiram !!
Fuj!☹️😱🤧💩💩

Issa
Gost
Issa

Djeci u vrticu je jasno sto to znaci kada Ameri sire slobodu i demokraciju.

Zadranin
Gost
Zadranin

Plin slobode.. 😂😂😂😂😂
A može li i bombe slobode? 🤔😂
Koja gamad amerokenjska..
Pljuc!

Dokurcilomi
Gost
Dokurcilomi

Je, tako su i nacisti tvrdili da s ciklonom oslobađaju židove.

nekoime
Gost
nekoime

Gas macht frei!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

Pa i Hitler je svoj plin nazivao “plin slobode”.

Mat
Gost
Mat

Hahahaha,naslov je…….umjetnicki.

Z.A.
Gost
Z.A.

Citajuci ovaj tekst nemozes a da se ne zapitas ko vodi ovu Ameriku jesu li ti ljudi uopste pri pameti.Jednostavno od silne kolicine negativne energije koja vlada Amerikom ti ljudi su postali glupi.Nevidim nacine da amerkanci mogu smanjiti ovisnost Evrope o arapskoj nafti i plinu.Zasto je onda Nikson slao Kisindzera da sklopi sporazum sa kraljem SA mislim da se radilo o kralju Fejsalu da se nafta SAprodaje iskljucivo u dolarima.I sada odjednom iz vedra neba SAD moze smanjiti ovisnost Evrope i americkih saveznika o Ruskom i Arapskom plinu i nafti!!!Da sva Amerika lezi na plinu i nafti pitanje je i onda dali bi to mogli postici.Kad je Amerika bila okovana ledom gdje se sakrio taj plin, pa oni sami sebi nisu mogli pomoci pa su kupovali od Rusije kojoj su uveli sankcije.Pa njima samim je potrebna nafta koju uvoze ili su uvozili od Venecuele i drugih zemalja koje posjeduju tesku naftu.A ova proizvodnja sa skriljcima za mene licno to je katastrofa na samu pomen rijeci skriljac ja se sav najezim Bojim se (kako eksploatisu te skriljce )da se jedan dan kopajuci tunele ne pojave na drugom kraju planete

Makaran
Gost
Makaran

Da nekome padne na pamet tolika glupost, stvarno znači da je na kraju s idejama, a i s gospodarstvom. Sve više zapad liči na Jugu poslije Tita – i po broju jednostavno strukturiranih…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik