fbpx

SAD će nametnuti dodatno 25 % tarifa za francuski uvoz kao odgovor na digitalni porez

Francuska import

Francuski porez bio je izvor napetosti između Pariza i Washingtona, jer SAD smatraju da porez nepravedno cilja američke kompanije.

Sjedinjene Države će nametnuti dodatno 25 % tarifa na robu iz Francuske, koja se procjenjuje na 1,3 milijarde dolara, kao odgovor na francuski digitalni porez, ali će obustaviti implementaciju na 180 dana.

Prema uredu američkog trgovinskog predstavnika, nove tarife će, osim na ostale francuske proizvoda, uticati i na francusku kozmetiku i torbe.

Prošle godine je američki predsjednik Donald Trump već prijetio da će nametnuti carine na francuski uvoz kao odgovor na Francusko insistiranje da uvede porez na digitalne usluge na godišnje prihode uglavnom američkih kompanija. Porez od 3 %, nazvan “GAFA” (označava Google, Apple, Facebook i Amazon), cilja digitalne kompanije sa prodajom većom od 849 miliona dolara.

Francuske vlasti donijele su zakon o oporezivanju digitalnih giganata prošlog jula, ali u januaru je Pariz odlučio odložiti ubiranje poreza kako bi OECD mogao da završi pregovore o preispitivanju globalnih poreskih pravila na digitalne kompanije.

Sredinom juna, međutim, Washington je odlučio da obustavi pregovore, pozivajući se na trenutni fokus vlade na COVID-19. Francuska je ovaj potez nazvala “provokacijom”, dodajući da su zemlje bile blizu postizanja dogovora o oporezivanju u to vrijeme.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
15 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borik
Gost
Borik
9 mjeseci prije

MAGDA
Podrzavam Ameriku s ovim tarifama na bilo koju EU drzavu, ili na EU kao cijelinu.
Jednom kad je covjek programiran da vise voli Ameriku nego svoju domovinu, to ostaje, to se ne moze mijenjati po potrebi.
MAGDA

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Osobno mi je najdraže kad udaraju carine mirooljubivim žućama koji ni indijca ne bi zgazili o tibetancima neću ni pričatii, na redu je Vladivostok.

Sonja
Gost
Sonja
9 mjeseci prije
Reply to  Emi

Emi
Ja sam mislila da si napisao ” koji ni Indijanca nebi zgazili ” pa se mislim kako ces zgazit nesto sto vise ne postoji.

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Pa nije ti EU domovina nego Helm… jbg…

Emi
Gost
Emi
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

Ime*
Domovina mi je ona, gdje sam se rodio i za koju sam se borio i u kojoj mi je dobro.
jbg…

*Ime
Gost
*Ime
9 mjeseci prije
Reply to  Emi

Pa dobro,. Ja sam sudio po izričaju da si sa Helma. Možda si rođen u Njemačkoj al korijeni su odavde…

vbk
Gost
vbk
9 mjeseci prije
Reply to  *Ime

*iME Gdje je to Helm?

Sonja
Gost
Sonja
9 mjeseci prije
Reply to  Borik

Borik
Ja npr podrzavam nuklearni rat izmedju Europe i Amerike jer volim kineze ali jedini je problem sto nitko ne obraca paznju na to sta ja podrzavam…. Drugim rijecima,koga boli racku za to sto ja podrzavam i sto sam ikad podrzavala.

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

EU je razjedinjena, pa Ameri rade što ih je volja. Bilo bi neusporedivo bolje da se ukine EU parlament i komisija, pa da se novac koji se tamo baca iskoristi za zajednički nastup na trećim tržištima. No tko ima snage da makne te uhljebe, beskorisne i štetne.

vbk
Gost
vbk
9 mjeseci prije
Reply to  alex

Tako je,
isto tako to je veliki izvor legalizirani korupcije.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Teško je bilo a i vremenski bi dugo trajalo obračunati se sa svim europskim državama i staviti ih pod svoje. Zato su pripomogli ujedinjenju i jednim udarcem će riješiti cijelu EU umjesto da EU kaže dosta i počne voditi svoju politiku i brinuti se o svojim interesima a ne o interesima EU. Dovoljno bi bilo zatražiti odlazak trupa sa tla EU.

Starina
Gost
Starina
9 mjeseci prije

Korporacije vrte u poreznim oazama 40.000 milijardi dolara, i ne plaćaju porez nikome, ni jednoj državi. A zarađuju enormne svote u svakoj državi. Bilo bi dobro istražiti koliko poreza plati Google, Microsoft, Amazon, Facebook, Apple Republici Hrvatskoj. Vjerujem da je cifra približna apsolutnoj nuli.
Šta ima Amerika sa tim što će korporacije platit porez u Francuskoj, kad ionako Amerika ne vidi ni centa od tih para?! Što ima narod Amerike s tim što korporacije platit 3% prometa tamo gdje ga i stvore?! To znači da se Trump ne bori za Ameriku i narod Amerike, jer će raja sad plaćati 25% skuplje proizvode iz Francuske. Zaključak je da je Trump igrač korporacija!

Arkaj
Gost
Arkaj
9 mjeseci prije
Reply to  Starina

Starina, ti si Kolumbo, otkrio si Indiju…

but
Gost
but
9 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Nije on Kolumbo
Citat
Zaključak je da je Trump igrač korporacija!
Ako jeste onda se to odnosi SAMO na americke.
To je velika razlika.

Outsider
Gost
Outsider
9 mjeseci prije

Cijeli svijet je oporezovan sa: internetom, telefonima i ostalim nametnutim digitalnim poslovanjem. Naravno da treba staviti pod državnu kontrolu otimače novaca.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik