SAD ne mogu nadmašiti Rusiju u izvozu plina ni do 2050. godine

gas
6 komentara

Od 2020. do 2022. godine SAD planiraju postati veliki izvoznik energenata, a do 2050. godine što je više moguće povećati svoju prodaju u inozemstvu. Međutim, prema prognozi američkog Ministarstva energetike, čak i za 32 godine, pod najpovoljnijim okolnostima, Sjedinjene Države neće moći premašiti izvoz Rusije, koji proteklih nekoliko godina raste bez obzira na sankcije.

“Prijelaz Sjedinjenih Američkih Država na izvoznika najvjerojatnije će se dogoditi pri visokim cijenama nafte, što će dovesti do povećanja proizvodnje nafte i plina i transformacije zemlje do neto izvoznika do 2020. godine. U ovom slučaju, povećane cijene sirove nafte će također utjecati na rast cijena naftnih derivata i smanjenje njihove potrošnje”, navodi se u priopćenju procjena utjecaja na okoliš američkog Ministarstva energetike.

Do 2050. godine američko Ministarstvo energetike predviđa ozbiljan porast izvoza plina, koji će uz visoke cijene nafte iznositi 236 milijardi kubnih metara godišnje. S jeftinim “crnim zlatom”, prema predviđanju, izvoz će iznositi 174 milijardi kubnih metara.

Rusija je prošle godine izvezla samo 193 milijardi kubnih metara plina, a nakon pokretanja svih faza kompleksa “Jamal LNG” i puštanja u pogon punog kapaciteta plinovoda “Moć Sibira”, kojim će opskrbljivati i Kinu, ruski izvoz će premašiti 250 milijardi kubnih metara .

Što se tiče nafte, pri visokim cijenama američko Ministarstvo energetike očekuje da će do 2050. godine izvoz narasti na 423 milijuna tona, dok je Rusija prošle godine proizvela 256 milijuna tona.

Jamal LNG - Total
FOTO: Jamal LNG – Total

Niske cijene nafte, prema američkom Ministarstvu energetike, dovest će toga da proizvođači nafte neće imati koristi od povećanja domaće proizvodnje i SAD će postati uvoznik nafte. Svake godine će SAD trebati 229 milijuna tona “crnog zlata” iz inozemstva.

Što će se točno dogoditi, teško je reći. Međutim, porast cijena nafte je već doveo do toga da američke naftne i plinske tvrtke, koje ne sudjeluju u zamrzavanju proizvodnje kao OPEC i Rusija, povećavaju svoju proizvodnju i sami obaraju cijene.

Prema prijedlogu američkog Ministarstva energetike, SAD je ove godine mogla nadmašiti Rusiju i Saudijsku Arabiju i proizvoditi 11 milijuna barela dnevno. Ali to može negativno utjecati na svjetsku ravnotežu ponude i potražnje, što može smanjiti cijenu “crnog zlata” i vratiti američke proizvođače u razdoblje neisplativosti proizvodnje.

Vasilij Tanurkov, zamjenik ravnatelja analitičke agencije za ocjenu kreditne sposobnosti ACRA, smatra kako nema proturječja u trenutnim aktivnostima američkih proizvođača i oni će se uvijek i prije svega usredotočiti na dobit.

Vodeći analitičar Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Igor Juškov vjeruje kako Amerikanci računaju na povećanje potražnje za naftom i plinom.

“Međutim, čak i u azijsko-pacifičkoj regiji neće uspjeti držati korak i tempo kojim se povećava proizvodnja u Sjedinjenim Državama i zadržati visoke cijene”, smatra stručnjak i dodaje “kako je američka studija obična samopromocija s predviđanjima za budućnost”.

Oni koji odlučuju su investitori, a oni bi trebali aktivnije ulagati u sektor škriljca.

“Do određenog trenutka se može prognozirati, ali će dodatne količine uništiti tržište, a sektor škriljca će ponovno postati neprofitabilan, a investitori će izgubiti novac. Nakon toga, proizvodnja će pasti, a cijene će se ponovno povećati i počinje novi razvoj. To će se dogoditi i u SAD-u, jer sektori škriljca imaju kratak ciklus”, dodao je Igor Juškov.

 

gasgasovodJamal-LNGPlinPlinovodSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
6 godine prije

Kad sam ja išao u osnovnu školu, nafta je trebala biti potrošena do 2015…

Rokokoko
6 godine prije

Naravno da mogu preteci Rusiju.Treba samo okupirati drzave sa velikim rezervama plina i opljackati ih Obicno u takvim drzavama postoji manjak demokracije i na vlasti su okrutni diktatori.

Ivkopivko
6 godine prije

Znaci oporavila se proizvodnja iz skriljca u SAD-u.. naveliko se bilo pricalo kako se gro firmi zatvara, a sad se cilja na prelazak na izvoz cak.
Izgleda kao da ce to biti zacaran krug: povecanje proizvodnje, smanjenje cijena, bankrot proizvodjaca, povecanje cijena, povecanje proizvodnje opet itd.
Ali vjerojatno oni znaju bolje.

Ive
6 godine prije

Ako USA zeli ostavriti plan da bude najveca, najbolja, najuspijesnija, onda moraju ostatku svijeta uvesti embargo na zivot, ako su u stanju tako sto napraviti. Ludi amerikenjci pokusavaju raznim embargima unistiti konkurenciju, a ostavrauju suprotni efekt. No pored toga ideja o USA superiornosti nikako da zazivi, udruzeni Rusi, Kinezi i ostatk BRICSA polako ali sigurno bez arogancije pokazuju svoju superiornost nad USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI