Šef Gazproma tvrdi da bi isporuke Kini mogle dostići zapadnoeuropski vrhunac

plinovod Snaga Sibira
23 komentara

Izvoz ruskog plina u Kinu trebao bi biti jednak razini opskrbe EU prije sankcija, kaže Aleksey Miller

Isporuka plina iz ruskog plinovoda Kini uskoro će dosegnuti količinu prodanu EU prije nego što je blok uveo sankcije na uvoz energije iz Moskve, rekao je u srijedu izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Najviši izvršni direktor naglasio je da samo izvoz u Kinu može nadomjestiti količine koje su kupci iz EU-a odbili zbog sankcija povezanih s Ukrajinom.

Prema podacima kineske carine, u siječnju 2023. Rusija je postala najveći kineski dobavljač prirodnog plina.

Samo opskrba preko naftovoda Snaga Sibira ove je godine porasla za 50% na 15,5 milijardi kubičnih metara, prema riječima potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka. Dodao je da se očekuje da će 2023. prodaja plina iz plinovoda Kini porasti za 43 % na 22 milijarde kubičnih metara.

U lipnju je Novak najavio planove za povećanje izvoza ruskog plina na azijska tržišta na 170 milijardi kubičnih metara u razdoblju od sedam godina, nakon što se provedu veliki infrastrukturni projekti. Rusija očekuje izgradnju naftovoda Snaga Sibira 2 do Kine preko teritorija Mongolije, te povećanje opskrbe putem postojećeg plinovoda Snaga Sibira.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), EU je 2021. godine kupio 155 milijardi kubičnih metara ruskog plina, što je činilo 45 % cjelokupnog uvoza plina u bloku i oko 40 % potrošnje plina.

Godine 2022. opskrba EU plinom iz ruskog plinovoda gotovo se prepolovila na oko 80 milijardi kubičnih metara, prema podacima Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR).

kinaPlinrusijaSnaga Sibira
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

cek zar nije hiber izjavio prije neki dan da gazprom posluje sa gubitcima ,nema nit za place?

tihobl
4 mjeseci prije

Lako je meni za kineze, oni ce dobijati dovoljno goriva po normalnim cijenama. Za Evropu vec najavljuju nestasicu dizela, bad pred jesenju sjetvu. Evropa je obrala bostan, bez dizela staje poljpotivreda, drumski prevoz i industrija. Eto nestasica svega. dzaba plate od 5000 evra kad nemas sta kupiti u praznim prodavnicama.

crodaemonx
4 mjeseci prije

ni blizu

To M
4 mjeseci prije

Ima mnogo prijatelja Rusije koji su se pripali da ce ih Amerika s svojim vazalima baciti na koljena. Mislim da je sad svima jasno da nema nista od toga. Rusija ekonomski nece pasti, nece pasti ni vojno a ni iznutra im nece uspiti razbiti Rusiju. Dakle Rusija ce biti, zivijet ce i postojat ce i bit ce problem njenim neprijateljima a koga to briga jer psi laju a karavana prolazi. Jedna engleska poslovica kaze he cut his nose to spite his face i bas to je napravila EU sebi je otkinula nos da bi naskodila svom licu. Ovo sto je EU napravila utemeljila je takvu politiku da nitko poslije ovih politicara nece moci zakrpati odnose izmedju EU i Rusije, mozda za 100 godina. Rusija ce dalje biti, zivijeti i postojati a Europa ce stagnirati. Za vrijeme Jugoslavije i Sovjetskog Saveza ljudi nisu mogli kupiti traperice tako da mlade djevojke nisu… Čitaj više »

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Do 2030. će ići 170 milijardi m3 plina Kini, a do tada će isto toliko ići Europi i sa sadašnjim kapacitetima ako osposobe Sjeverne Tokove, i to bez plinovoda kroz Ukrajinu.

Dakle, nekih 320 milijardi m3 plina Kini i Europi svake godine, a prije uvođenja sankcija imali tek nekih 180.

Što će to značiti za rusko gospodarstvo, svima je jasno.

I dok Rusija gradi, trguje i surađuje sa susjedima, izuzetni izazivaju i dalje kaos po svijetu dok im istovremeno gospodarstvo propada vukući sa sobom i EU u propast nametanjem sankcija Rusiji.

držnedaj
4 mjeseci prije

Sad će biti isporuke i Njemačkoj! Inače će se Njemci i ostali sateliti smrznut na sjeveru

Jedna cijev iz Sjevernog toka 2 preživjela je sabotažu!

“Otvaranje Sjevernog toka: Putin (još uvijek) pruža ruku Njemačkoj – unatoč Baerbockovoj “Nikad više”

‘Nekoliko javnih izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina proteklih tjedana bilo je usmjereno izravno na njemačku saveznu vladu: uključujući konkretnu ponudu da se odmah isporuči plin Njemačkoj preko preostalog plinovoda Sjeverni tok 2. Ovi citati pokazuju: Unatoč isporukama oružja, sankcijama i verbalnom huškanju, “njemačka” savezna vlada nije uspjela narušiti njemačko-ruske odnose u onoj mjeri u kojoj bi se očekivalo – Rusija bi stoga bila spremna uključiti se u suradnju koja je ključna za obje strane i da se cijela Europa poveže. Hoće li ozloglašeni “Never again” Annalene Baerbock dugoročno propasti? Komentar Tobiasa Riegela.
Ovaj post je također dostupan kao audio podcast….”

Max
4 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI