fbpx

Španija šalje poruku tehnološkim gigantima poput Facebook i Google tražeći novi način oporezivanja aplikacija za slanje poruka

Facebook, Whatsapp

Španska vlada osmislila je novi način oporezivanja tehnoloških giganata tako što je pokušala da svrsta Facebook, Telegram i Googleovu matičnu kompaniju Alphabet kao provajdere telekomunikacija.

Sekretar za telekomunikacije Roberto Sanchez predstavio je u petak novi zakon kojim se zahtjeva da se sve kompanije koje pružaju telekomunikacione usluge registruju kao telekomunikacioni operateri – čak i ako ne obezbjeđuju nikakve brojeve telefona.

Zakon bi trebao proći javnu raspravu i dobiti parlamentarno odobrenje, a očekuje se da će biti finaliziran do kraja godine. Ako Madrid nastavi sa inicijativom, Big Tech kompanije morale bi platiti istu naknadu – 1 euro za svakih 1.000 eura bruto prihoda – kao i tradicionalni operateri, ako njihov godišnji operativni prihod u zemlji prelazi milion eura. Zbog toga će morati da objelodane svoju prodaju usluga razmjene poruka u zemlji.

Iako je Sanchez navodno rekao da mjera ne cilja nijednu određenu kompaniju, zakon će vjerovatno uticati na usluge kao što su WhatsApp, Telegram i Google Hangouts, koje ljudi sve više koriste umjesto uobičajenih poziva i SMS poruka.

Industrijski savjetnik rekao je Bloombergu da tehnološki giganti poput Googlea i Facebooka već dugo imaju koristi od nedostatka propisa. Prema Chetan Sharmi, te kompanije „očigledno žele slobodu, jer ih bilo koji oblik propisa čini odgovornim, što bi moglo dovesti do novčanih kazni u slučaju nepoštovanja zakona“.

Mjera bi se mogla pokazati teškom za sprovođenje, s obzirom na to da aplikacije poput WhatsApp – jedne od najpopularnijih usluga razmjene poruka na svijetu – ne generišu mnogo novca za svog vlasnika Facebook. Američki tehnološki gigant kupio je messenger 2014. za ogromnih 19 milijardi dolara.

Iako su usluge za sada uglavnom besplatne, ovo možda neće trajati vječno, primjetio je španski ministar, naglasivši da je od ključne važnosti da se novi „operateri“ što prije uvrste u propise. Važno je napomenuti da Facebook već dugo razmatra planove za unovčavanje WhatsAppa – od sada napuštenih reklamnih inicijativa do dobijanja naknada preko plaćanja u aplikacijama.

Predloženi porez u skladu je sa širom evropskom inicijativom da se američkim gigantima naplaćuju lokalni prihodi. Španija je već izradila nacrt poreza od tri odsto za kompanije kao što su Facebook, Alphabet, Apple i Amazon. Naplata neće biti sprovedena do decembra, kada se očekuje da će članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) postići dogovor o zajedničkom tehnološkom porezu.

4.8 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rat i Mir
Gost
Rat i Mir
5 dana prije

Još jedan dokaz da je Španjolska banana država, kao i ostatak kapitalističkog svijeta, jer uvode poreze na sve živo kako bi zaradili i pokrili deficite, bojim se da bi uskoro mogli počet plaćat porez i ne mrtve dva do tri koljena unazad

Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 dana prije

“Big Tech kompanije morale bi platiti istu naknadu – 1 euro za svakih 1.000 eura bruto prihoda – kao i tradicionalni operateri, ako njihov godišnji operativni prihod u zemlji prelazi milion eura.”

! euro na svakih 1.000 eura prihoda? Kakva deračina. Nečuveno. Pa kako da sad ti pošteni i vrijedni poduzetnici posluju.

Brkan
Gost
Brkan
4 dana prije

Bez brige! Prebacit ce na korisnike, kao i uvijek.

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
4 dana prije

Zbog neočekivanih troškova trebat će spasiti svijet od novog virusa jer ovaj nije dovoljan. Naravno, cijepljenje će biti obavezno jer oni misle najbolje za nas. Njrmačka vlada je tim dobročiniteljima poklonila 627 milijuna eura za razvoj cjepiva i sad će im uzeti 2,36 eura godišnje. Strašan trošak. Zbog zadovoljstva naših korisnika izmislit ćemo i Windows 11 s virusnim napadima svakih 12 sati za one koji nisu cijepljeni i svakih 5 dana za one koji jesu. Antivirus će se moći kupiti samo ako si cijepljen po povoljnoj cijeni od 1000$.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x