Ugovori o cjepivu protiv COVID-a pokazuju kako je Big Pharma ‘držala Južnu Afriku za otkup’

Vakcine
12 komentara

Novootkriveni ugovori o nabavi cjepiva protiv Covid-19 koje je južnoafrička vlada potpisala s farmaceutskim tvrtkama uključivali su “pretežno jednostrane” uvjete koji su davali prednost farmaceutskim kompanijama u odnosu na javno zdravstvo, prema reviziji koju je provela koalicija stručnjaka i zagovornika.

Prošli je mjesec južnoafrički sud presudio da nacionalna vlada mora objaviti svoje ugovore o cjepivima s farmaceutskim tvrtkama nakon što je Inicijative za pravdu u zdravstvu (HJI) podnijela tužbu u pokušaju da rasvijetli tajne sporazume.

HJI je na internetu objavio vladine ugovore s Pfizerom, podružnicom Johnson & Johnson Janssen, Indijskim institutom za serume i Covaxom, tvrdeći da oni otkrivaju kako je Big Pharma “Južnu Afriku držala otkupninom”.

U detaljnom izvješću objavljenom u utorak, HJI i druge organizacije napisale su da su ugovori “stavili vlade na globalnom jugu, a zauzvrat, ljude koji žive u tim zemljama, u nezavidan položaj da moraju osigurati oskudne zalihe u globalnoj kriznoj situaciji (2020. -2022) s neuobičajeno velikim zahtjevima i uvjetima, uključujući tajnost, nedostatak transparentnosti i vrlo malo utjecaja na kašnjenje ili izostanak isporuke zaliha ili napuhane cijene, što je rezultiralo velikim profiterstvom.”

“Najčudniji primjer”, prema novom izvješću, bio je dogovor južnoafričke vlade s Johnson & Johnsonom, koji je trgovao “oskudnim ili vrlo odgođenim isporukama za ekstrakcionističke odredbe i uvjete koji podrivaju nacionalni suverenitet”.

Kompanija sa sjedištem u SAD-u naplaćivala je Južnoj Africi 10 dolara po dozi za svoje cjepivo u sporazumu, koji je proveden prema engleskom i velškom zakonu. (Europska unija je navodno platila 8,50 dolara po dozi za cjepivo Johnson & Johnson.)

Osim toga, ugovor je zahtijevao da Južna Afrika izvrši bespovratnu uplatu od 27,5 milijuna dolara.

Prema HJI-u, ugovori s farmaceutskim divovima učinili su Južnu Afriku odgovornom za najmanje 734 milijuna dolara plaćanja “bez jamstva pravovremene isporuke”. Ugovori, od kojih nijedan nije dogovoren pod pravnom jurisdikcijom Južne Afrike, također su zahtijevali da Južna Afrika “traži dopuštenje” od farmaceutskih kompanija za “preusmjeravanje, doniranje ili prodaju doza koje je [južnoafrička] javnost već platila, unatoč korist za druge siromašnije zemlje ili kupce.”

“U globalnoj pandemiji, ovo je paternalistički i imperijalistički, šteti programskom planiranju javnog zdravstva i namjerno smanjuje autonomiju afričkih država”, stoji u izvješću. “Konkretno—J&J, Pfizer i COVAX nisu se obvezali… dostaviti količine i datume, što je sve teže planiralo i provodilo pravodoban i ispravan program cijepljenja.”

Fatima Hassan, direktorica HJI-a, rekla je to u utorak

“ovo poštovanje prema moćnim farmaceutskim tvrtkama i strah od njih – usred krize i u ustavnoj demokraciji – nevjerojatno je zabrinjavajuće.”

“To pokazuje koliko je moći stavljeno u ruke aktera iz privatnog sektora i koliko su malo mogućnosti vlade imale, kada su djelovale same, usred pandemije”, rekao je Hassan.

Kontrola farmaceutske industrije nad opskrbom i distribucijom cjepiva u Južnoj Africi i diljem svijeta iznjedrila je ono što su zagovornici javnog zdravstva opisali kao apartheid cjepiva, sustav prema kojem su siromašne nacije imale vrlo malo ili nimalo pristupa dozama za spašavanje života, jer su bogate zemlje i proizvođači lijekova davali prednost održavanju restriktivnih mjera. patenata pred katastrofalnom pandemijom.

Hassan je rekao da novootkriveni ugovori “otkrivaju fenomenalnu moć koju su farmaceutske tvrtke imale u pregovorima”.

“U našoj borbi za očajnički potrebnim cjepivima, Južnoafrička Republika je bila prisiljena dati nezamislive svote novca za preskupe doze cjepiva”, dodao je Hassan. “Natjerali su nas na nepoštene i nedemokratske uvjete u ugovorima koji su bili potpuno jednostrani. Jednostavno rečeno, farmaceutske tvrtke držale su nas otkupninama. I moramo se zapitati: jesu li to učinili i drugim zemljama?”

Izvješće iz 2021. američke skupine za zaštitu potrošača Public Citizen—koje je otkrilo nekoliko neredigiranih ugovora o cjepivu s Pfizerom—detaljno opisuje kako je korporacija koristila svoju moć u sporazumima s Brazilom, Kolumbijom, Europskom komisijom i SAD-om da “ušutka vlade, priguši opskrbu , prebaciti rizik i maksimizirati profit u najgoroj javnozdravstvenoj krizi u stoljeću.”

Autor: Jake Johnson

Big PharmacjepivoJužna Afrikaugovorvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
2 mjeseci prije

“…siromašne nacije imale vrlo malo ili nimalo pristupa dozama za spašavanje života, jer su bogate…”

“U našoj borbi za očajnički potrebnim cjepivima, Južnoafrička Republika je bila prisiljena dati nezamislive svote novca…”

Pa za jednu ovakvu “optužnicu” fajzer, đonson i bratija su spremni također dati nezamislivu svotu novca.

Emiliano Zapata
2 mjeseci prije

Pojo vuk magare.
Nista od Mile Aleckovic i Nunberga2

Karma
2 mjeseci prije

WHO i iglasi su sotone

Max
2 mjeseci prije

Bolji,prijevod,bio,bi,ucjenjivala.

Jomla
2 mjeseci prije

Neću o plandemiji i “benefitima” “vakcina”, ali ugovori koji se tiču direktno naroda, kao grupe kao pojedinaca,  NE SMIJU biti tajni, ni pod kojim okolnostima. Jer bi to bilo djelovanje u suprotnosti s ustavom i ustavnim zakonima praktično svake države i “države”. To bi bilo moje skromno mišljenje, jbg… 😛 

Hahahaha
2 mjeseci prije

Opasniji je Big News of big farme. 

Jomla
2 mjeseci prije

Sve ružne riječi koji padaju na pamet (idiot, debil, glupan, imbecil, kreten…) ne mogu opisati te spodobe! 
Možda je najprikladnije reći: prodane duše!

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“koliko su malo mogućnosti vlade imale, kada su djelovale same, usred pandemije”,”

😏😏😏😏😏
Tako malo, da su prvo potkupile sve medije u zemlji.

A vidimo da su neki potpisivali i ugovore po pravu pitaj – boga- koje zemlje.

Ugovore bez osnovnih elemenata ugovora
NEPRAVOVALJANE po svim osnovama. I NIŠTAVE.
Pronađite što ovo znači.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Kakva znanost?
Odluku je donijelo navedeno povjerenstvo.

Neka ih netko , novinar ili političar, pita na osnovu čega?

Na osnovu kojeg testa? Pa nećemo valjda sve opet ponavljati? I sa testovima?
Plus pitanje: od koga nabavljaju testove i po mojoj cijeni?

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Na Floridi Desantis podrzao svog glavnog lekara, koji je izjavio da ljudi ne primaju nove doze mRNA cepiva,jer nisu efikasne u zastiti, a imaju mnogo stetnih efekata.
Jos je napomenuo da nema poverenja u FDA i CDC, i da je sve ocigledno orkestrirano!
Konacno neko od politicara na vlasti ima hrabrosti da kaze istinu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI