Uvoz ruske ribe u zemlje EU u porastu

Izvoz ribe
8 komentara

Nizozemska, Poljska i Njemačka rangirane su kao najveći kupci u 2022., izvijestilo je Rusko udruženje ribarske industrije

Izvoz ruske ribe u Europsku uniju 2022. porastao je za gotovo 20%, prema najnovijem pregledu koji je objavilo Rusko udruženje ribarske industrije (VARPE).

Uvoz ribe u EU iz sankcionirane zemlje zabilježio je godišnji porast od 18,7%, na 198,8 tisuća tona, pokazuje izvješće temeljeno na podacima Eurostata. U međuvremenu, vrijednost ruskog izvoza ribe u blok porasla je 57,6% na 940 milijuna eura (preko milijardu dolara), a najveći kupci su Nizozemska, Poljska i Njemačka.

Udjel bijele ribe u ukupnoj količinskoj isporuci iznosio je 47 posto, au novčanom iznosu 54,7 posto. U međuvremenu, proizvodi od polloka činili su 41% u vrijednosnom i 32,3% u novčanom smislu. Rusija je činila 4,5% od 4,4 milijuna tona uvoza ribe i plodova mora u EU 2022.

EU je jedno od najatraktivnijih svjetskih tržišta za proizvođače ribe, dok je Rusija, uz Kinu, Norvešku i SAD, jedan od glavnih dobavljača bijele ribe u blok. Prema predsjedniku VARPE-a, Germanu Zverevu, do porasta izvoza vjerojatno je došlo zbog toga što su vele-trgovci i prerađivači povećali svoje zalihe u iščekivanju mogućih sankcija na rusku ribu.

Zverev očekuje da Rusija već ove godine postane svjetski proizvođač atlantskog bakalara broj jedan, što će domaćim proizvođačima pružiti dobre prilike za jačanje utjecaja u tom segmentu prodaje bijele ribe. Međutim, rekao je da će stalna neizvjesnost oko budućih sankcija nastaviti utjecati na industriju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

…. a najveći kupci su Nizozemska, Poljska i Njemačka…

Zasto me ovo ne iznenadjuje?

Ringo10
2 mjeseci prije

Daj ribu ribu ribu
Daj ribu ribu ribu
Daj ribu ribu ribu
Ribu ribu daj

Ovaj Zapad je gomila kretena i lakrdijasa

nepoželjni
2 mjeseci prije

Pa evo to su rezultati dugoročne europske politike u ribarstvu čiji je cilj bio (i je) smanjiti na najmanju mjeru dostupnost nekontaminirane hrane masi robova sa ciljem da ih se istrijebi.
Naravno, još uvijek u ovoj tranziciji, funkcioniraju tržišni zakoni pa ono što domaći ribari nisu ponudili tržištu, trgovci će pronaći kod drugih pa bili to i sami Rusi.
Nekad je ribarnica bila interesantno i omiljeno mjesto jutarnjih susreta i mjesto gdje si sebi i ukućanima mogao nabaviti zdrav i neškodljiv obrok, no i to polako odumire a ribe iz prirodnog ulova je sve manje i zamjenjuje je riba iz uzgoja koja se hrani GMO i prerađenim otpacima sa farmi i tretira kemijom kao i pilići ili svinje.

Max
2 mjeseci prije

Oni imaju drugima treba.

Ivan
2 mjeseci prije

Samo da spreme onu krmacu Ursulu iza brave i stvari u EU ce se normalizirati. Glupaca se ostavila kuhace pa je svojom nekompetentnoscu zakuhala cijeloj EU.

abc
2 mjeseci prije

I ovde če se opet nači amerofilske budale, koje če nam reči, da je ruska riba slabe kvalitete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI