Razotkrivena Microsoftova mreža podmićivanja

Microsoft
6 komentara

Zvidač i zaposlenik Microsofta tvrdi da je polovina prodavaca i menadžera tehnološkog giganta bila uključena u šemu podmićivanja od 200 miliona dolara godišnje.

Tehnološki velikan Microsoft podmićuje klijente na Bliskom istoku i u Africi u ogromnim razmjerama, prema uzbunjivaču Yasseru Elabdu, 20-godišnjem zaposlenom u kompaniji koji je svoje svjedočenje objavio u petak na sajtu Lioness.

Elabd tvrdi da kompanija troši više od 200 miliona dolara godišnje na mito i šeme povrata novca u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Zimbabveu, Nigeriji i Gani i drugih zemalja. Što je još gore, kaže on, više od polovine menadžera i prodavaca u tim regionima je uključeno u korupciju – čak 70 % – i svako ko pokuša da zaustavi korupciju biva isključen iz dobrih poslova i na kraju izbačen iz kompanije.

Iako su prevare imale različite oblike, često su uključivale vlade koje plaćaju milione dolara za softver koji nikada nisu dobili, ili „dobijaju“ velike popuste koji nikada nisu stigli do bilansa klijenta. Nestali novac bi na kraju bio podijeljen između zaposlenih u Microsoftu i vladinih ličnosti uključenih u posao i podizvođača, rekao je Elabd.

„To se dešava na svim nivoima. Svi rukovodioci su svjesni toga i promovišu loše ljude“, rekao je bivši izvršni direktor za The Verge u petak. “Ako radiš pravu stvar, neće te unaprijediti.” Tvrdi da je razgovarao sa pet drugih zaposlenih koji su na sličan način kažnjeni zbog podizanja uzbune o prevari.

Američka komisija za hartije od vrijednosti i Ministarstvo pravde ranije su istraživali tvrdnje da je Microsoft primao slične vrste mita u Mađarskoj, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Tajlandu, pa su na kraju postigli nagodbu od 25,3 miliona dolara sa softverskom firmom u zamjenu za obećanje kompanije da će raskinuti svoje ugovore sa određenim partnerom, između ostalog.

Uprkos pismu mea culpa predsjednika kompanije Brada Smitha koje je kasnije poslato zaposlenima, u kojem je korupciju nazvao „potpuno neprihvatljivom“ i zahtijevao jači nadzor, Elabd tvrdi da je problem samo porastao, napominjući da Microsoft i dalje radi sa partnerom na crnoj listi preko posrednika.

Dok je Elabd uspio da spriječi sličnu epizodu podmićivanja u Nigeriji, kasnije ga je pozvao menadžer i napao zbog njegovog miješanja, nazvao ga „blokator“ i naredio mu da „okrene glavu i ostavi sve kako jeste“ ako naiđe na nešto drugo “sumnjivo.” Očigledno obilježen nekom vrstom grimiznog slova od tada pa nadalje, našao se isključen iz unosnih poslova, odbijeni su mu zahtjevi za putovanje i preusmjeren je na „plan poboljšanja učinka“. Odbio je da se povinuje tom poniženju, potez koji ga je na kraju koštao posla.

To nije spriječilo Elabda da prati dalje prevare i podmićivanje u Microsoftu i njegovim podizvođačima. On tvrdi da je dokumentovao mito Microsoftu i njegovim podizvođačima iz Katara, Kameruna i Južne Afrike i da je te informacije proslijedio direktno američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC). Za razliku od ranije, kaže on, SEC i Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država (DOJ) izgledaju nezainteresovano da se bave ovim pitanjem, iako je on dostavio dokaze tri puta. Sa svoje strane, Microsoft je okrivio pandemiju za svoj neuspjeh ili odbijanje da prikupi više dokaza iz inostranstva – dokaze za koje kaže da im zapravo nisu potrebni jer ih je on obezbijedio.

Microsoft je u suštini postigao monopol nad softverom na radnom mjestu na afričkom kontinentu, rekao je Elabd u svojoj tvrdnji, ističući da vlade koje rade sa Microsoftom „bacaju milione javnih dolara na neiskorištene Microsoft proizvode kako bi nekolicina izabranih zvaničnika, partnera i zaposlenih mogla da se obogati“.

„Kao što mi je menadžer rekao prije svih tih godina, važno je samo da Microsoft zarađuje što više novca… Skrivena poruka zaposlenima je: „Radite šta hoćete, zaradite što više novca i najgore što može da se desi je da dobijete otkaz“.“

Microsoft je insistirao da je „ranije istražio ove navode, stare mnogo godina, i da se njima pozabavio“, rekla je potpredsjednica i zamjenica generalnog savjetnika za usklađenost i etiku Becky Lenaburg za Verge kao odgovor na Elabdove tvrdnje. Kompanija je naglasila da je posvećena „etičkim praksama“ i rekla da svi njeni zaposleni moraju da pohađaju časove „standarda poslovanja“ koji ih uče kako da prijave incidente podmićivanja.

microsoftpodmićivanjetehnoloski giganti
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Annabella
2 godine prije

Bivši izvršni direktor od 20 godina?

ogo
2 godine prije

Ma nije istina svi glavni sefovi ustupaju trecinu svoje place kako bi pomogli kompaniji.
To su vrlo moralni ljudi koji moraju prije zaposlenja poloziti antikoruptivni test.
Osim toga u USA nema korupcije to je Ruska propaganda,koja zeli omalovaziti USA menagere koji nebi uzeli mito po cijenu vlastitog zivota.

makks
2 godine prije

“Kompanija je naglasila da je posvećena „etičkim praksama“…” – hahahHAHahaa… ooo jebentisve… evo, vjerujem vam.

dulebg
2 godine prije

Srbija se zadužuje $50mln da opremi 3000 domaćinstava sa solarnim panelima. To mu izađe 17.000 po domaćinstvu, za te pare može da se greje na gas 100 meseci iliti 30 godina. E sad budi ovca pa ne pomisli da je u pitanju neko pranje novca?!

Davko
2 godine prije

Evo primjera . Microsoftov office nametnut je svim državnim institucijama . Muenchen je
odbio Microsoftovu ponudu offica uštedjevši tako desetke miliuna eura okrenuvši se tako
vjerujem open office sistemu za razliku od Hrvatske koja je očito puna love !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI