Vijetnam radi na kandidaturi za članstvo u BRICS-u

BRICS
8 komentara

Četiri su se zemlje nedavno pridružile gospodarskom bloku, a vrata su ostavljena otvorena za daljnja pridruživanja

Vijetnam aktivno radi na nastojanju da se pridruži gospodarskoj skupini BRICS, izvijestile su novine Izvestia, pozivajući se na veleposlanstvo Hanoja u Rusiji.

Članicama BRICS-a Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici pridružile su se još četiri zemlje početkom ove godine, kada su Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati bili dio velikog proširenja. Saudijskoj Arabiji također je odobreno članstvo, ali navodno razmatra konačnu ratifikaciju svog pristupa.

Vijetnam tek treba donijeti odluku o službenoj kandidaturi za članstvo, iako uspostavlja okvir za sudjelovanje u BRICS-u i potencijalni zahtjev za pridruživanje skupini, rekla je Izvestija, pozivajući se na diplomatsko predstavništvo te azijske države u Moskvi. Hanoi nije otkrio hoće li Vijetnam poslati izaslanstvo na summit BRICS-a zakazan za ruski grad Kazan u listopadu.

Politički i gospodarski utjecaj bloka znatno je porastao otkako su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije Moskvi nakon početka sukoba u Ukrajini 2022. Članice BRICS-a nisu se pridružile kampanji Zapada i nastavile su ili potaknule trgovinu s Rusijom.

Brojne druge nacije izrazile su interes da postanu članice BRICS-a, a neke su već službeno predale zahtjeve, uključujući Venezuelu, Tajland, Senegal, Kubu, Kazahstan, Bjelorusiju, Bahrein i Pakistan.

Prema Svjetskoj banci, vijetnamsko gospodarstvo je priča o uspjehu u razvoju. Ekonomske reforme poduzete u posljednja četiri desetljeća pomogle su da se zemlja iz jedne od najsiromašnijih nacija u svijetu pretvori u gospodarstvo srednjeg dohotka u jednoj generaciji. Vijetnamsko gospodarstvo poraslo je za 5,05% u 2023., promašivši službeni cilj rasta od 6,5%, iako je Svjetska banka predvidjela stabilan rast BDP-a u narednim godinama.

Vijetnamski proizvodni sektor uključuje industrije poput tekstila i odjeće, elektronike, strojeva, obuće i prerade hrane, te je privukao značajna strana ulaganja.

Hanoi je zauzeo neutralan stav prema sukobu Rusije s Ukrajinom. Vijetnam je bio suzdržan u četiri rezolucije Opće skupštine UN-a kojima se osuđuju postupci Moskve i glasovao je protiv prijedloga za uklanjanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

BRICSčlanstvoVietnam
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 mjesec prije

Brao, a di smo mi bananice (ostatak ex yu) ….desetinak godina unazad u vremenu

Max
1 mjesec prije

Sasvim logično.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

E ! To je već nešto 👍 🍸

gigi pinna
1 mjesec prije

Argentina, sa onim redikulom Mileijem, odbila, a Meksiko želi pristupiti – tu je panika u Washingtonu.

ZZZ 🇭🇷
1 mjesec prije

Vietnam vrijedi u svaki tabor komu ode. Buduci da mu zapad nudi manje nego BRICS tu ide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI