fbpx

”Vrijeme je za kupnju novih tržišta i zlata,” tvrdi legendarni investitor Mark Mobius

Rusija zlato

Iako globalna ekonomija pokušava ostati na površini usprkos događajima vezanim uz Covid-19, ulagači bi trebali gledati na nova tržišta poput Rusije i Indije, kao i na fizičko zlato. To je savjet veterana-ulagača Marka Mobiusa.

Tijekom svog govora na investicijskom forumu ”Russia Calling,” Mobius je rekao kako vidi puno prilika u tržištima koja su u razvoju i koja se nalaze uglavnom u Rusiji i Indiji. Dodao je da Brazil, Južna Afrika, Južna Koreja, Tajvan, pa čak i Turska također pružaju dobre mogućnosti ulaganja.

“Rusija je vrlo zanimljivo tržište, velik broj ulagača ulaže u Rusiju”, rekao je, napominjući pozitivne promjene koje se događaju na tržištu zemlje.

Osnivački partner Mobius Capital Partnersa rekao je da je također vrlo otvoren o pitanju zlata te da poznaje mnoge investitore, koji imaju 10 do 15 posto portfelja u fizičkom zlatu. Zlatne poluge s vremenom neće izgubiti na vrijednosti, kao što se dogodilo s američkim dolarom, rekao je.

Prema Mobiusu, dionice su investicijska imovina broj jedan koja štiti od devalvacije. Pogodnosti su također vrlo povoljne. Mobius je također ukazao na paladij, koji “pokazuje vrlo dobre rezultate.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dist
Gost
Dist
3 mjeseci prije

Najvća glupost je sada kupovati zlato jer ima najvišu cijenu to je balon, od toga profitiraju samo trgovci zlatom Sada se kupuje dolar jer je na najmanjoj vrijednosti.

Dist
Gost
Dist
3 mjeseci prije
Reply to  Dist

Praksa balona traje i trajat će bez obzra na tehnologije. Trgovanje plemenitim metalima podliježe istim zakonitostima špekulativvnog tržišta .Dok burza postoji, postojat će i baloni, sada prodaj zlato i kupi dolare, sutra-tko zna.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije
Reply to  Dist

Razlika između zlata i dolara odnosno svih fiat valuta je u tome što se foat valute mogu iz ničega proizvesti u beskonačnim količinama dok za proizvesti zlato ipak treba imati rudnike ili koncesiju na njih, energiju, strojeve i ljudski rad, tako da su fiat i plemeniti metali neusporedivi. Zlato ima svoju unutrašnju vrijednost i nema rizik druge strane kao što to imaju fiat ili vrijedonosni papiri što se odnosi i na papirnato zlato gdje postoji više ugovora nego stvarnog zlata koje pokriva te ugovore.
Drugim riječima rečeno u slučaju poremećaja vrijednost papirnate imovine može pasti do nule, dok zlato zadržava gore navedenu vrijednost proizvodnje. To ne znači kako svu imovinu treba konvertirati u zlato, ali dio sigurno da kako bi se zadržao dio kupovne moći u slučaju bilo kakvog poremećaja ili kolapsa ekonomije.

Čardak
Gost
Čardak
3 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Stvarna industrijska potreba za zlatom je čini mi se na razini 10% od godišnje proizvodnje. Ostalih 90% potreba za zlatom odnosi se na šarene perlice i luksuzne tričarije za budale i povijesno uvjetovano uvjerenje da je zlato nekakva vrijednost samo za sebe. Zlato kao medij razmjene i pohrane vrijednosti poznato je od početaka civilizacije zato sto zadovoljava niz zahtjeva – mora biti rijetko dostupno, neumnoživo, neuništivo i prakticno za korištenje, prenošenje, neotrovno itd. Međutim izuzev toga unutarnja vrijednost zlata manja je od niza drugih rijetkih metala – izrazito je duktilno i električki vodljivo pa ga se može koristiti za određene primjene u mikroelektronici i elektrotehnici, ali ne treba ga u tolikoj količini. Paladij, platina, molibden, iridij – samo su neki od esencijalnih elemenata moderne civilizacije, neki od njih su i rjeđi od zlata – a njihova tržišna vrijednost počiva isključivo na unutarnjim kvalitetama, industrijskoj primjeni, ništa nije povijesno uvjetovano ni izmišljeno.

Dakle, ako je 90% vrijednosti zlata “izmišljeno”, onda i njegova tržišna cijena može drastično pasti – osiromašujući sve koji su u njega uložili. Tko kaže da je zlato nekakav osigurač protiv svih kriza – i tko kaže da tržišta i mehanizmi koji mu određuju cijenu nisu u rukama istih tvoraca kao i fiat valute? Samo što je za njih odlično da što više ljudi vjeruje kako će se zlatom ili možda izumom “Satoshija Nakamota” zaštititi od njihovih manipulacija. Dotični su malom čovjeku stvorili labirint iz kojega postoji mnogo lažnih izlaza, ali gotovo sigurno postoji i jedan pravi, vrlo dobro skriven, fino zazidan tako da se čini da ga nema.
No ja ga također nisam našao, i ne bih se htio praviti pametan – samo nekako naslućujem da zlato nije to.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije
Reply to  Čardak

Dobro, ja sam usporedio zlato i papir. Ono što se zna je to kako su od starog Rima sve papirnate valute popropadale, a zlato je još ovdje. Također dolar je u odnosu na zlato u posljednih 40 godina izgubio 98% svoje vrijednosti. Ja neznam što će biti u budućnosti pa tako mislim kako se sva imovina ne bi trebala držati u istoj klasi.
Zlato je u prvom redu novac, pa tek onda industrijski materijal.
I u smislu plaćanja, zlato je novac, sve ostalo su valute koje su zakonsko sredstvo plaćanja i s valutama je mogućnost manipulacije puno veća nego sa zlatom.
Nisam napisao kako je 90% zlata izmišljeno nego sam samo ukazao na razliku između fozičkog i papirnatog zlata.
Također nisam napisao kako se trenutno i sa fizičkim zlatom ne manipulira isto kao i sa svim ostalim klasama imovine, od energije i sirovina do vrijedonosnih papira.
Dalje ne bih ponavljao što sam već napisao u smislu zadržavanja vrijednosti kroz povijest.

Dist
Gost
Dist
3 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Novac može biti bilo što, čak i staklene perle.

Dist
Gost
Dist
3 mjeseci prije
Reply to  Čardak

@Čardak
Odličan komentar kolega.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije
Reply to  Dist

Sigurno kako može, ali za urođenike koji su za šarena stakalca davali zlato. Ako ti želiš završiti kao oni ja nemam problem s tim.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
3 mjeseci prije
Reply to  Čardak

Ovo je totalno obmanujući podatak i bezočno laganje. Svak u ovom trenutku može provjerit koliki su odmjeri fizičkog zlata u svijetu. Sićušan dio je u nakitu.
To što se koristi 5000 godina kao pohrana vrijednosti i što od kad je Čovjeka nije postojalo praktički niti jedan trenutak u povijesti da ga nisi mogao mjenjat za nešto što ti treba….. To je samo slučajnost. Znate dešava se.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
3 mjeseci prije
Reply to  Čardak

sada sam ja dezinformirao. kad sam rekao da većina zlata nije u nakitu. Ispričavam se zbog toga. Količina u nakitu je oko 70%. Ali ne mijenja ostatak.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Debeli, ovo što se zlato koristi u industrijskoj proizvodnji je zbog toga što je jeftinije od legura i elemenata koje imaju iste ili bolje značajke ali su rjeđe ili skuplje od zlata, a nabrojili ste i ti i Čardak i Spacewoodo zašto se zlato percipira kako se percipira.

tedi
Gost
tedi
3 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ne sva jaja u istu korpu.sada kada se ne zna tko kosi,a tko vodu nosi.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Dist

Debeli. burze su kao alat osmišljene od bogatih da bi bez imalo rizika i truda postali još bogatiji.
Sigurno je da na početku svakog novog turnusa puhanja balona i mali igrači imaju priliku “oploditi” novac ali malo je onih strpljivih koje pohlepa ne preplavi, na vrijeme povuku novac i čekaju novi turnus.
Većina završi sa gaćama na štapu jer vjeruju da je u pitanju kocka i uzdaju se u kockarsku sreću, a ne razumiju da su karte namještene, a neki jer vjeruju da je to igra predviđanja, a ne razumiju da organizatori pravila igre legalno mijenjaju u hodu suprotno njihovim predviđanjima i najbitnije, da bi neko zaradio, neko (većina) mora izgubiti.
Uglavnom, čitava burzovna igra počiva na ljudskoj naivnosti i pohlepi.
Tulipanska groznica je dobar primjer kako to funkcionira.
Možda bi najpametnije ulaganje bilo u zemljište, oruđe za obradu i “oruđe” za obranu, mada, gledajući što se u zadnje vrijeme događa, sve to skupa gubi svaki smisao.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Debeli, tako je, naivnih je sve manje, a također i naplativih kredita je sve manje.
Isto tako i novostvorenih vrijednosti i profita koji se ne izgubi u kompenzaciji je sve manje.
Zato se sad ide s koronom, tj. što narod veli “jovo nanovo”.
I, naravno, uz to idu i neki drugi benefiti, koje ovdje mjesecima nabrajamo, za gospodare kaosa i življenja.

tedi
Gost
tedi
3 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

DOKTRINA SOKA,NAOMI KLAJN.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
3 mjeseci prije
Reply to  tedi

tedi, dobro štivo.
Izazoveš kaos, ispereš mozak i možeš s ovcoidom što god hoćeš.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
3 mjeseci prije
Reply to  Dist

Hehe ja ću rado prihvatiti tu okladu! Oćemo uzet 6 mjeseci. Može i manje. Oćemo u uncu zlata i velike ćevape?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
3 mjeseci prije

Korona je pokušaj do sad u povijesti nikad viđeni transfer imovine s dna prema vrhu i transfera rizika s vrha prema dnu globalne piramide moći.
Zlato sad može služiti kao dobar osigurač.

bauštelac
Gost
bauštelac
3 mjeseci prije

baš mi je ostalo nešto para od ove plastične ambalaže mogao bi kupit koji miligram

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Dragocijeni metali ne gube na vrijednosti . Papirnati i digitalni novac su ništa.

angie
Gost
angie
3 mjeseci prije

Otkup zlata i otkup bitcoina sve vise raste, a cene ce takodje rasti, mozda treba sada ulagati u zlato i bitcoin.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik