fbpx

Nastavlja se globalna potpora de-dolarizaciji, zbog koje je potražnja za zlatom skočila na nebeske razine

Dolar Zlato

Novi podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da je proces prelaska s dolarskog standarda nastavljen u drugom tromjesečju godine, a udio američke valute u globalnim rezervama naglo je pao.

Prema MMF-u, iako se udio zelene novčane mase povećao u prvom tromjesečju 2020. godine, zbog sigurne kupnje tijekom ranih faza koronavirusa, u 2. tromjesečju nastavio je sdvogodišnjim trendom smanjenja. Udio eura, koji čine globalne rezerve blago je porastao, a udio japanskog jena opao. Podaci su također pokazali da je u drugom tromjesečju došlo do najveće nakupine rezervi u kineskom yuanu i nekim “drugim valutama”.

Američka Središnja banka (BoA) izjavila je u svom izvještaju kako “tema de-dolarizacije izgleda netaknuta”. Prema njihovim podacima, globalni udio američkih holdinga smanjio se na 61,3 posto, “nešto više od očekivanog, na temelju promjena u valuti, obveznicama i vrijednosnim papirima”.

BoA (Banka Amerike) izjavila je također kako se niti jedna valuta nije istaknula kao da je do sada imala koristi od tog postupka. Umjesto toga, mnoge su se središnje banke okrenule zlatu, povećavajući svoje vlasništvo u polugama. Podaci pokazuju da je potražnja Središnje banke prošle godine dosegla 650,3 tone, tek malo ispod rekordne neto kupnje u 2018. od 656,2 tone.

Prema Svjetskom vijeću za zlato, 2018. obilježila je najvišu razinu godišnjih neto kupnji zlata od Središnje banke, od suspenzije konvertibilnosti dolara u zlato koja je nastupila 1971. godine, kao i drugu najveću godišnju ukupnu vrijednost.

Stručnjaci ističu da će Rusija i Kina, dvije glavne zemlje koje su predvodile poticaj de-dolarizacije, nastaviti povećavati svoju vrijednost polugama te da će smanjiti svoj udio u dolaru, zbog čega bi se svijet mogao vratiti na ”zlatni standard”.

4.3 20
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
ive
Gost
ive
13 dana prije

BoA (Bank of America) nije Američka Središnja banka već komercijalna banka, US središnja banka je FED.

nekoime
Gost
nekoime
13 dana prije

A FED je udruga privatnih banaka. Amerika ne raspolaže svojom vlastitom valutom.

JAz SEm
Gost
JAz SEm
13 dana prije

Fed je u vlastništvu:

Rothschild Bank of London
Warburg Bank of Hamburg
Rothschild Bank of Berlin
Lehman Brothers of New York
Lazard Brothers of Paris
Kuhn Loeb Bank of New York
Israel Moses Seif Banks of Italy
Goldman, Sachs of New York
Warburg Bank of Amsterdam
Chase Manhattan Bank of New York
(Reference 14, P. 13, Reference 12, P. 152)

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
13 dana prije

Bravo,kolega,ali ostaje meni nejasno kako oni doslovce ” naštampaju “dolara koliko im je potrebno,kako ???

anonymous
Gost
anonymous
13 dana prije

Ma pusti ih, blebetaju bez veze, ako im se suprostavis dobijes kisu minusa, ako trazis objasnjenje pocmu da pricaju nesto drugo.
Mislim da su oparili prste od banke pa su alergicni na sve banke.
Htijeli bi novac bez kamata, to ti je kao da trazis besplatni rucak.
Novac ima svoju cijenu, aj objasni im.
Ja sam digao ruke od njih pa eto moram poseknuti za anonymous.

Istražuj
Gost
Istražuj
13 dana prije

Prosto kolega.

Recimo da pravite kucu i treba vam 100k eura koje nemate u steku, te vam treba kredit.
Vi cete se naravno obratiti nekoj od komercijalnih banaka – za kredit (recimo Splitska banka)…
Ta Splitska banka – prakticno sve da ih istresete iz gaca – nema tih vasih 100k eura u datom trenutku…
Medjutim – oni “kupuju pare” od Centralne banke Hrvatske. (Vi u Centralnu banku ne mozete niti uci)

Dakle Splitska banka – ce od Centralne banke Hrvatske – kupiti 100k eura , recimo sa kamatom od 5% na 10 godina. Dakle Centralna banka se ugradi 5% u prodaju para – koje u tom trenutku nisu niti postojale.

Naravno vama ce Splitska banka – “prodati iste pare” tj 100k eura – sa 10% kamate na 10 godina! Dakle ugradili su se i oni 5 %.

Dakle vi cete izace sav sretan iz Splitske banke, jer su vam “odobrili kredit” sa kamatom od 10%. Pare u tom trenutku – jesu napravljene – bukvalno iz nicega, tj sa nekoliko klikova na kompjuteru Centralne banke Hrvatske.

I to je samo prvi (i glavni) dio stvaranja para iz nicega.

Drugi dio je – kada pocnete vracat pare (uz onu kamatu od 10%) Splitskoj banci.
Recimo vratite im svaki mjesec 1000 eura….
Splitska banka (po Dozvoli iz Centralne banke Hrvatske) – ima pravo da na osnovu svog “depozita” – izda kredita 10 puta vise!

Dakle, Splitska banka – sa vasih 1000 eura koje ste mukotrpno svojim radom sakupili – napravi za SLJEDECE kredite (a uvijek nekko “kupuje kredite”) 10*1000eura tj 10 000 eura!
A u stvarnosti ima samo onih vasih 1000eura!
To je prakticno drugi i jos gori nacin – pravljenja para ni iz cega!

A pravi vlasnici cijele ove piramidalne sheme – isti! (gore ih pobrojao kolega Jaz Sem)…

Da stvar bude jos i puno gora:

 • depoziti za komercialne banke su (zbog krize, tj zbog Ponzija) spusteni prakticno na 0, sto znaci da komercijalne banke mogu kao sumanute, prodavati kredite – prakticno bez ikakvog depozita za “sigurnost”.
 • sta vise Centralne banke ih poticu na to djelovanje u mnogim drzavama “zapada” (ali necemo sad o tome)
 • Privatni vlasnici najvaznije Centralne banke Svijeta tj americkog FED i 5 ostalih najvaznijih (privatnih) Centralnih banaka – jesu uvijek iste familije! Upravo je gore kolega Jaz Sem postavio imena tih vlasnika/familija. Jasno je i najglupljem – da se radi o pripadnicima izvjesene religiozne sekte.
 • Privatni vlasnici ovih “najvaznijih” centralnih banaka (uvijek isti!) – jesu bukvalno vlasnici i svih ostalih Centralnih banaka u banana-drzavama poput Hrvatske napr… Cak i ako nisu direktni vlasnici neke centralne banke – ova ista (satanisticka) banda koja je vlasnik FED – preko tzv “Centralne banke svih banaka” tzv BIS sa sjedistem u Svicarskoj – kontrolise i upravalja (bukvalno) politikom svih centralnih banaka Svijeta. Da naravno i Ruskom centralnom bankom!
 • Da stvar bude jos i gora – najvece (privatne) Komercialne banke svijeta – jesu takodjer u rukama ISTIH familija! Dakle – “duplo stampanje para” iz nicega!

Jasno je da ovih par familija, sa nevidjenim stampanje para (“shekela”) – bukvalno kontrolisu svaku poru – danasnjeg “modernog ljudskog drustva”!
Naprosto – svi rade za pare.
Neki cak i ubijaju za pare…
A ovih nekoliko familija – bukvalno “proizvodi” papirnate/digitalne pare – iz NICEGA!
Ogromna moc…

Slagalica
Gost
Slagalica
13 dana prije

Dokumetnarci Zeitgeist (3 djela) …
Mnogo o religiji i novcu …
Zanimljivi uglovi gledanja na svijet …
Vrijedi pogledati ko vec nije …

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
12 dana prije

Ma bravo,ali ta “tehnologija” nam je više manje poznata,nego meni je nejasno kako uopće funkcionira američki sustav kada je eto samo sada za korone potrošeno za sanaciju gospodarstva i građanstva 5000 milijardi dolara ,a sveukupni dug građana,kompanija ,države i cjelokupnog bankarskog sektora bliži se brojci od 200 000 milijardi dolara????? Kolika je uopće izdržljiva
i održljiva granica,što s tim dugom,zašto mi ne bi naštampali xy cifru kuna ili eura i živjeli kao Amerikanci makar ne otplačujemo glavnicu,a kamoli kamate već se dalje. zadužujemo ????Na primjer za milijardu dolara možeš.kupiti gotovo sve poljoprivredno zemljište u Slavoniji ,a Slavonce doslovno pretvoriti u kmetove koji će raditi kao robovi za siću,ili kome se ne sviđa po Kolindinom receptu otići spakirati kofere!!!Razumiješ,tim nepostojećim novcem kupiti jeftino stratešku vrijednost negdje drugdje u svijetu !!!!!

U nemilosti
Gost
U nemilosti
12 dana prije

Centralna banka NE POSUDJUJE novac komercijalnim bankama
Točka !!!!

Enna
Gost
Enna
13 dana prije

I direktor svemira se dedolarizirao pa poklanja zlato za šarene britanske funte.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
13 dana prije

Sjećate se kada je Putin doslovno rasprodao sve američke obveznice,doslovno rasprodao,a kupio svo raspoloživo zlato na tržištu,godine su prošle,mnogi ga napadali da je učinio štetu tim potezom,a gledaj ga sada što je stari lisac !!!!

crodaemon1
Gost
crodaemon1
13 dana prije

Koliko sam ja pratija Rusija nije uvozila zlato, to jest nije ga kupovala s $, već je zlato kupovala s rubljima iz ruskih rudnika. Slobodno me ispravite ako grišim.

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Ne grijesis. Sa ruskim dijamantima takodje postoji zanimljiva prica,

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
13 dana prije

TIHOMIRE,meni se čini i da su na burzi kupovali zlato,onda kada je cijena nafte bila na nebu,ali svejedno.imaju veliku vlastitu proizvodnju !!!!

medo1
Gost
medo1
13 dana prije

Top 10 Gold Producing Countries

 1. China – 383.2 tonnes. For many years, China has been the top producing nation, accounting for 11 percent of global mine production. …
 2. Russia – 329.5 tonnes. …
 3. Australia – 325.1 tonnes. …
 4. United States – 200.2 tonnes. …
 5. Canada – 182.9 tonnes. …
 6. Peru – 143.3 tonnes. …
 7. Ghana – 142.4 tonnes. …
 8. South Africa – 118.2 tonnes.
medo1
Gost
medo1
13 dana prije

A massive 83 percent of European gold comes from Russia, which has been increasing its production every year since 2010.

Russia took the lead over Australia to become the world’s second largest producer – mining 50 tonnes more in 2019 than the year prior.

Who is the largest buyer of Russian gold?

The Russian government, of course, which purchases around two-thirds of all gold produced locally.

http://www.usfunds.com/investor-library/frank-talk/top-10-gold-producing-countries/#.X337Q2gzbIU

Vrane
Gost
Vrane
13 dana prije

Ja znam tko je na zadnjem mjestu 🙂
Zahvaljujući jednom od mnogih štetočina u hrvata

medo1
Gost
medo1
13 dana prije

Polovicno je tako.
Zamisli da postoji rudnik zlata u Hrvatskoj.
Zamisli da Hrvatska zeli kupiti zlato od tog rudnika po cijeni trzista iskazano u Dolarima ali po kursu tog dana pretvorena u Kune.
Dakle hrvatska vlada im plati u Kunama, sto je za njih cak i bolje nego Dolari zato jer su place u Kunama i troskovi i svi ostali racuni cak i dividenda se isplaciva u Kunama.
Mislim da vidis veliku prednost ako se isplacuje u Rubljama u Rusiji.

Investitor, recimo vlasnik rudnika ako je takva kombinacija moze za te Rublje nakon prodaje zlata isti dan kupiti Dolare ili Eure od banke.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
13 dana prije

Bravo,bravo,fala lijepa,imaš pivu !!!! Čudno mi je da su Kinezi prvi,a nema na tome spisku Konga i Srednjoafričke republike koji imaju rudnike zlata !!! Mislim da sam čitao kako su Rusi kupovali na burzi u Londonu zlato,dok je bila cijena nafte velika i prodavali američke obveznice i svi se čudili tome jer je zlato u tome času loše stajalo po burzama !!! Nego a osim porasta cijena zlata,što je s paladijem i ostalim strateškim metalima i sirovinama ????

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Zamisli da postoji rudnik zlata u Hrvatskoj.

Postoji. Zove se turizam.

A sto se tice onog dijela kupovine zlata u kunama:
Zamisli da Hrvatska vlada kupi devize za kune dobijene od turista, a ovi kunama kupuju domacu hranu i ostalo, umjesto sto se sve uvozi. A onda vlada visak deviza potrosi na kupovinu zlata.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
12 dana prije

TIHOMIRE ti si neozbiljan čovjek,dugovi hrvatskog zdravstva su doslovno “nebeski”,penzioneri žive,a nikome nije jasno kako je to u praksi moguće,lopovi bi zajebali i američki proračun,a ti predlažem da kupuju zlato????Pobogu,kolega dragi daj se skoncentriraj,ako imaš love,zlato možeš kupiti i za forinte,kune,a ne samo devize !!!!

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
13 dana prije

Sve ide u smjeru ukidanja gotovine i nakon što je FED prije koji mjesec najavio digitalni dolar, to je napravila i ECB najavljujući digitalni euro. Ekonomija je planska da nikad nije bila više planskija nego danas i plan je uništavanje ekonomije globalno te puštati digitalne valute samo onima koji zadovolje uvjete, a uvjeti neće biti tako strašni, dovoojno će biti dati pristanak na bezgotovinsko društvo.
Političari će reći “nema alternative”, a alternativa su blockchain i plemeniti metali i tu su vladari već odradili svoje jer su mase koje shvaćaju kako ipak ima alternative uspjeli pidjeliti. Dosta je vidjeti rasprave zagovornika Bitcoina i zagovornika zlata. Dok se oni svađaju Hrvatska će već biti u eurozoni i Plenki će dijeliti digitalne eure, jasno, po zaslugama jer glad ne pita.
Najgori scenario kako će se digitalni euro moći dobiti tek po deponiranju certifikata o cijepljenju na banci neću niti spominjati jer to je za sada ipak samo jedna od mogućnosti.

Bosanac
Gost
Bosanac
13 dana prije

Slažem se s ovim komentarom ….. sad se ispipava puls, i ako se niko ne pobuni (a šanse su male za neku pobunu) to će vjerovatno i usvojit …..al oni prvo naprave neka druga sranja da kad ponude tu soluciju običan narod pomisli da je to u tom trenu najbolje riješenje

vbk
Gost
vbk
13 dana prije

Mislim da ce s tim digitalnim novcem biti muljanja medju bogatima na stetu sirotinje a na svjetskoj razini i to ce se koristiti u ratne svrhe

jbg
Gost
jbg
13 dana prije

Sjetite se filma Loganov bijeg (Logan’s run) iz 1946. Ljudi, koji napune 30 godina života, nestaju!

crodaemon1
Gost
crodaemon1
13 dana prije

Malo kritike, fali pola podataka

“u 2. tromjesečju nastavio je sdvogodišnjim trendom smanjenja. ” koliko?

“Udio eura, koji čine globalne rezerve blago je porastao,” koliko?

“podaci su također pokazali da je u drugom tromjesečju došlo do najveće nakupine rezervi u kineskom yuanu i nekim “drugim valutama”.”
opet koliko?

 “globalni udio američkih holdinga smanjio se na 61,3 posto,” s koliko % se smanjio na 61.3%?

“Podaci pokazuju da je potražnja Središnje banke prošle godine dosegla 650,3 tone, tek malo ispod rekordne neto kupnje u 2018. od 656,2 tone.”

vs

“Nastavlja se globalna potpora de-dolarizaciji, zbog koje je potražnja za zlatom skočila na nebeske razine”
Po naslovu bi pretpostavija da se potražnja u najmanju ruku poduplala, ako ne i puta 10

Netkoizmase
Gost
Netkoizmase
13 dana prije

Zlatni standard se zapravo već vratio ,to je prije koju godinu u glavnoj banci u Baselu usvojeno.
Sad se opet naveliko reklamira otkup zlata i otvarale se opet radnje gdje će se vršiti otkup ,a to sve kreće već ove jeseni ,pošto slijedi ekonomska kriza ,nezaposlenost ,siromaštvo ,neizvjesnost i strah od sutra te će gojimi rasprodavali zlato koje će tek da dobije na vrijednosti kako će kriza ići sve dublje .
Znači gojimi će prodavati svoje zlato (umjesto da ga čuvaju ili čak ko može i kupuje) koje će dobivati na vrijednosti protokom vremena ,a dobivati će papirnati novac koji će gubiti na vrijednosti ,a pogotovo kad nastupi hiperinflacija .
Kako je većina ovce ni ne znaju šta im se sprema.
A krajnji cilj toga je vrlo vjerojatno elektronska valuta,nakon što sruše Fiat valute.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
13 dana prije

Towards a New Gold Standard? Or a Currency War with China?
Prema novom zlatnom standardu? Ili valutni rat s Kinom?

By Peter Koenig

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
13 dana prije

Western Lockdown to Shut Down China
by Leif Johnson for The Saker Blog

R1A1
Gost
R1A1
12 dana prije

Stvar je vrlo prosta. Danas se veliki ne žele sukobiti vojno, s obzirom na potencijal nuklearnog naoružanja i ide se drugim metodama. SAD je Kinu i Rusiju napal sankcijama upravo putem $. Znači, i Kini i Rusiji nije ostalo ništa drugo nego da napadnu, oslabe, to “oružje”! S obzirom da su ameri potpuno izgubili kontrolu i počinju da uvode sankcije svima koji im se na bilo koji način suprotstave, front zemalja kojima se to ogadilo samo se povećava. Znači, ameri iskopali jamu i sami u nju padaju!
Svrgavanjem $ sa trona svetske valute SAD gubi najjače oružje. Iz sopstvenog budžeta, koji više neće plaćati drugi, neće moći da vode konstantne ratove i drže stotine vojnih baza širom sveta!
Kina i Rusija neće odustati od cilja a broj zemalja koje im se pridružuju samo se povećava.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
12 dana prije

Zlatni standard je sran..e. Uvjek se nekako “razvodni” Zlato i srebro su PRAVI NOVAC

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
31
0
()
x