1.000 optužbi za ratni zločin će biti odbačeno, obećava Johnson

Ratni zločin
17 komentara

Boris Johnson obećao je zaštititi bivše vojnike od „nemilosrdnih zahtjeva“ kada je ušao u Downing Street u lipnju 2019., a zatim na Dan primirja u studenom, nadalje se obvezao na izmjenu Zakona o ljudskim pravima kako bi veterani bili zaštićeni od mogućih pravnih progona.

Preko 1000 optužbi za ratni zločin protiv britanskih vojnika u Iraku je odbačeno, a samo se jedan slučaj još uvijek razmatra.

U razgovoru za BBC Radio 4 program “Zakon u akciji”, ravnatelj Tijela za kazneno gonjenje, Andrew Cayley, rekao je da je “sasvim moguće” da će konačno doći do nula krivičnih gonjenja.

Cayley je također rekao kako je uvjeren da neće biti poduzimana akcija u posebnoj istrazi Međunarodnog kaznenog suda za navodne zločine britanskih vojnika, a tužitelj MKS-a Fatou Bensouda ove će godine zatvoriti preliminarno ispitivanje u vezi s Irakom i Velikom Britanijom.

Mnogo od 1.000 slučajeva pokrenuo je osramoćeni bivši odvjetnik Phil Shiner, preko njegove tvrtke Pravnici za javni interes, koja je podnijela oko 65 posto od 3.392 optužbe koje je primio od Iračkog tima za povijesne navode. Njegovi naizgled križarski napori doveli su do toga da ga 2004. godine organizacije za ljudska prava Liberty i PRAVDA proglase odvjetnikom za ljudska prava, zbog “svoje ogromne vještine, upornosti i predanosti u borbi za pravdu”; zbog zasluga dobio je nagradu odvjetnika Pravnog društva za 2007. godinu.

Njegove pravne radnje bile su ključne u tvrdnji da su britanski vojnici zarobili, mučili i ubili nedužne iračke civile nakon bitke kod Danny Boya blizu Amare 2004. godine, međutim, 2014. godine, izvještaj istrage Al-Sweady odlučio je da su ubijeni civili bili članovi vojne milicije Mahdija, kojanapravila zasjedu britanskoj patroli i koja jeuništena u razmjeni pucnjave. Shiner je nakon toga priznao da je plaćao iračkog „posrednika“ da otkrije tužitelje zahtjeva, kršeći profesionalne standarde.

Nakon toga, Shiner je bio optužen od strane disciplinsko odvjetničkog suda, ali nije prisustvovao dvodnevnom saslušanju na temelju toga što mu je bilo loše i nije si mogao priuštiti plaćanje branitelja. Unatoč tome, priznao je osam tvrdnji djelovanjabez integriteta, uključujući činjenje “neželjenih izravnih pristupa” potencijalnim klijentima, a također je priznao još jednu tvrdnju o nepromišljenom djelovanju.

Andrew Tabachnik, tužitelj za Regulatorno odvjetničko tijelo, rekao je da je Shinerova obrana u stvari značila: “trenutno nisam imao potpunu kontrolu nad svojim mentalnim sposobnostima, nisam znao razlikovati dobro od zla i nisam znao što radim”.

Tribunal ga je proglasio krivim za višestruke optužbe za nesavjesne radnje, uključujući nepoštenost i nedostatak integriteta. Sve u svemu, 22 optužbe za nedolično ponašanje dokazane su, uključujući “hladno pozivanje” radi pronalaženja potencijalnih podnositelja žalbe i isplate iskaza svjedocima kako bi se izmijenili dokazi, dok se druge dvije optužbe nisu dokazale. Nakon toga Shiner je odbačen iz Odbora odvjetnika, a naloženo mu je i plaćanje svih troškova tužiteljstva, počevši s privremenom nadoknadom u iznosu od 250.000 funti.

“Njegovo zloupotrebljavanje uzrokovalo je stvarnu nevolju vojnicima, njihovim obiteljima i obiteljima Iračana koji su mislili da su njihovi najmiliji ubijeni ili mučeni. Više od 30 milijuna funti javnih sredstava potrošeno je za ispitivanje dokaza koji su se pokazali neistinitim i nepoštenim”, rekao je u odgovoru glavni izvršni direktor Regulatorne agencije za odvjetnike Paul Philip.

Shinerje proglasio bankrot u ožujku 2017., dugujući državi gotovo 7 milijuna funti. U veljači 2018. služba za insolventnost utvrdila je da je Shiner prodao vlastitu kuću svojoj obitelji i stavio je u povjerenje, što mu je omogućilo da tamo nastavi živjeti, a prodao je i dva komercijalna imanja za 550.000 funti svako i dao je dvije gitare u vrijednosti od 3.500 £ obitelji na čuvanje. Odbor je na kraju uspio povratiti gotovo 500.000 funti od Shinera.

ratni zločini
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Kako će oboriti dokaze da su vojnici KFORA obolijevali i preminuli kao posledica od izloženosti osiromašenom uranijumu korištenom u napadu na SRJ 99.?
Imaju sada presedan jer Francuski je sud doneo takvu odluku na tužbu jedne udovice da joj je muž zbog toga preminuo, vema je mnog9 Italijana nastradalo u Srbiji na teritoriji Kosova i Metohije i sada možda dobijaju bitnu podržku u smislu presude nekog Suda.

vinko
3 godine prije

Zovu se pet ociju a ima ih 6
ovi trebaju biti na vrhu piramide

Ive
3 godine prije

Osim ako nije pripadnik medjunarodnih mirovnih snaga pod okriljem UN-a ili pozvan od vlade drzave u kojoj gostuje da pomogne u zastiti od napada stranih agresora svi ostali vojnici sa oruzijem u ruci izvan svoje domovine su agresori i ratni zlocinci, kojima treba suditi.

alex
3 godine prije

Pravi ratni zločinac je Tony Blair, koji je pokrenuo rat za rušenje Sadama i države , članice UN. Vojska radi svoj posao. Izvršava zapovijedi.

nekoime
3 godine prije

Kako može biti suđeno britanskim vojnicima za postupke u obrani britanske pokrajine East Iraqshire?

Max
3 godine prije

Čine zločine svuda po svijeru i onda odbacuju optužbe. Odvratno.

Sarm
3 godine prije

Pa cijela V. Britanija je kao država ratni zločinac. Već samo zbog Opijumskih ratova koje je nametnula Kini bi trebala biti kažnjena takvih ratnim odštetama da bi se morala vratiti u kameno doba.

bauštelac
3 godine prije

svi će oni pred boga što prije to bolje jer grižnja savijesti je gora od bilo koje bolesti

piždro
3 godine prije

Znači: radite Englanterijo po svjetu šta vas je volja – silujte, pljačkajte, ubijajte, otimajte- nemože vom niko ništo , mi stojimo iza vas.. Fino neko novo doba, zakon jačega i pokvarenijega. A gdje je UNo i ljudska pravafloskule, gdje prava ratovanja,gdje Helsinki watch, gdje Amnesty inter., gdje ICC Haag i hrpa medunsrodni sudova?? – U mišijoj rupi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI